keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Yhtä suurta ryhmää


Päivä oli harmaa. Näkymä yksiöni ikkunasta.

Kasvatustieteen perusteet 3/5
Tälle keralle oli siis tarkoitus tutkia ryhmää. Miten ryhmän toiminnassa edistää/estää oppimista?

A.      Opettajan näkökulma

Innokkaat, motivoituneet opiskelijat edistävät opettajan oppimista ja hyötyjä opetustuokiossa. Oppilaat voivat mielellään myös kyseenalaistaa ja haastaa opettajaa. Sopivan kokoinen ryhmä, jossa pystyy jonkun näköistä vuorovaikusta harjoittamaan. Hyvä pohjatyö on opettajalle eduksi, eli tuntien suunnittelu. Myös tunnin aikana käytettävä teknologia, esimerkiksi videoheitin, kannattaa käynnistää ja kokeilla ennen tunnin aloitusta, jotta ei tule turhaa sähläilyä.
Opettajakaan ei jaksa innostua, jos oppilaat ovat passiivisia. Huono ”yleistila”, eli esimerkiksi väsymys, rassaa varmasti. Huonon suunnittelun johdosta saattaa huomata paasaavansa liikaa perinteisesti luennoimalla, eikä esimerkiksi erilaisia aistiärsykkeitä (kuva, ääni) käyttäen. Jos keskustelua ei tunnin aikana synny, on opettajan vaikeaa oppia tilanteesta juurikaan mitään.

B.      Oppilaan näkökulma

Innostava opettaja, tai sitten haasteeksi koettava huono opettaja, jolta voi oppia eritavalla (näin en tee). Sopivassa määrin muistiinpanoja, eli tiiviit kalvot jota tukee puhe. Ehkäpä jotain kuvia ja havainnollistavaa materiaalia tukemaan oppimista, varsinkin jos on lapsista kyse, tai jos halutaan herättää vahvasti mielikuvia. Oppilas saa osallistua tunnilla keskusteluun ja ottaa kantaa. Kanssa oppilaat ovat joko tuttuja, joiden kanssa on helppo toimia, tai vastaavasti joillekin toimii paremmin täysin vierasseura, jolloin ulkoisia houkutuksia on varmaan vähemmän.
Ulkoisista houkutuksista päästäänkin niihin oppimista estäviin puoliin. Kännykkä, netti, musiikki ja juoruilu ovat näitä tyypillisiä.  Liian puuduttava luennoiminen, tai kärryiltä putoaminen turhauttavat ja estävät oppimista. Nälkä ja väsymys ovat esimerkkejä konkreettisesti keskittymistä haittaavista olotiloista.

C.      Yhteisön näkökulma

Ryhmätilanteessa on usein muitakin kuin opettaja ja ”minä”. Se on usein ainoastaan vahvuus, ja vuorovaikutuskehään saadaan heti lisää ulottuvuuksia. Ryhmän koko sekä ikä- ja sukupuolirakenne vaikuttavat siihen, millainen ryhmäytymisprosessista tulee. Kiinnostavaa on, millä perusteella valitaan esimerkiksi istuin paikka luokassa, tai kenties ryhmän sisällä muodostettujen pienryhmien henkilöt. Millä tavalla oppivat ”takapenkkiläiset” ja millä tavalla eturivin ”kyselijät”? Otetaanko omaan pienryhmään vain tuttuja kavereita, ja mistä syystä. Ujostuttaako muiden seura, eivätkö muut vain ole cool, vai halutaanko päästä helpommalla? Itse muistan joskus huokaisseeni syvään, kun ryhmään sattuivat ne parhaat kaverit. Tiesin, ettei tässä nyt mitään oikeasti saada aikaiseksi, kunhan jauhetaan Villestä ja perjantain discosta. Millä tavalla pienryhmän sisällä valta jaetaan, ottaako joku liideri heti johtajan roolin ja jättäytyykö joku heti suosiolla taka-alalle?
Yhteisöstä puhuttaessa vaikuttavat jo ihmisten taustat ja historiakin. Pianokonsertissa vuorovaikutuksessa on väline, musiikki, ja pianolla historia joka vaikuttaa. Yhteisö tarkoittaa siis eittämättä systeemisen kehän toteutumista, ja se on kiinnostavaa. 

D.      Kontekstin näkökulma

Tilan tulee palvella tarkoitusta. Esimerkiksi jos valmistetaan ruokaa köksässä, tulee tietenkin olla keittiö. Tämä oli nyt ensimmäinen ajatus, joka minulla putkahti. Kontekstillahan tarkoitetaan sijainnin lisäksi organisaatiota, sen taustalla toimivia henkilöitä, suhteita ja esimerkiksi kommunikaatiokanavia. Kontekstin sisään menevät niin ajankohta (aamu vai ilta) kuin tilan valaistus ja mukavuudet. Aikainen aamu sopii joillekin oppimisen kannalta oikein hyvin, ja aamupäivään tulisikin sijoittaa kaikki keskittymistä vaativat oppiaineet. Aamun ensimmäinen hetki menee tietysti sopeutuessa taas siihen, että nyt ollaan taas nukuttu yksi yö, on tiistai ja ollaan koulussa. Sitten voidaan työskennellä tehokkaasti hetki, mutta jo ruokatauon lähestyessä alkaa nälkä ja turhautuminen näkyä levottomuutena. Heti ruoan jälkeen voi osa porukasta olla virkeänä, kun on verensokeri sopivasti korkealla, mutta iltapäivää kohti painaa päälle jo väsymys ja taas pyöritään ja hyöritään.
Tilan tulee olla sopivasti valaistu, tekniikan pelata ja esimerkiksi videopätkää näytettäessä tulee voida pimentää jollain tapaa, että nähdään hyvin. Liiat mukavuudet tilassa voivat kääntyä houkutuksiksi, esimerkiksi oikein kiva löhöilysohva. ATK – luokassa lasten kanssa touhunneet tietävät varmasti, että jo se saattaa aiheuttaa ylimääräistä hössötystä: poikkeavuudet ja uudet tilanteet toki voivat herättää motivaatiota, mutta vain tiettyyn rajaan asti.

Taustalla toimiva organisaatio, vaikka nyt koulu, vaikuttaa tietenkin esimerkiksi ennakkokäsityksiin. Lapset asennoituvat tulemaan kouluun, eli paikkaan jossa opitaan. Koulussa on opettajia, eli organisaatiossa toimivia henkilöitä, joihin luodaan erilaisia suhteita. Koulu voi herättää silti yksilöissä erilaisia ennakkokäsityksiä, joidenkin mielestä siellä ainoastaan ”hengaillaan, safkataan ja nähdään kavereita”, kuten yksi poika sanoi kun kysyin mitä koulussa tehdään, kun taas toisen mielestä ehkä oikeasti haetaan oppia ja opastusta. Opettajalle koulu on työpaikka, oppilaalle jotain ihan muuta.

Proffa kertoi meille aivan liikuttavan tarinan Tomaksesta, joka aloitti päiväkodin. Äiti teki taustatyötä, tutki erilaisia päiväkoteja ja kävi tutustumassa. Löytyi yksi oikein hyvä, jossa lapsien esimerkiksi ei ollut välttämätöntä nukkua päiväunia ja jossa pääsi kulkemaan ylä- ja alapihan väliä vapaasti, jos esimerkiksi sisarukset olivat eri ryhmissä. Päiväkodissa tarjottiin oikein hyvää ruokaa, ja seinillä ei ollut lasten piirustuksia ainoastaan sen takia, että joulu lähestyi ja ne oli viety jo kotiin. Päikkäri oli kaksikielinen.

Tomas ja äiti menivät tutustumaan päiväkotiin. Selvisi, että päikkärissä jonotetaan paljon: kun tullaan sisälle ulkoa, kun mennään pesemään kädet, kun mennään ottamaan ruokaa. Jatkuva jonottelu ilman selitystä sai lapset vähän levottomiksi ja totta kai nälkäisiksi. No, koska oli tutustumispäivä, eikä päiväkotimaksua vielä oltu maksettu, ei sitä ruokaa kuitenkaan voinut silloin ottaa. Piti vain tutustua jonotteluun. Äiti vähän kummasteli tätä, mutta antoi kuitenkin olla.

Seuraavana päivänä Tomas meni yksin päiväkotiin. Samojen jonottelurutiinien jälkeen Tomas ajatteli että no, nyt sitten saa sitä herkkuruokaa. Se oli tällä kertaa pinaattikeittoa, jota Tomas ei ollut ennen maistanut. Tomas oli kuitenkin niin nälkäinen, että otti oikein ison annokset. Pinaattikeitto ei sitten ollutkaan ihan mieluinen ruoka, mutta koska äiti oli sanonut ettei koskaan sanota yök, niin Tomas päätti sanoa vain: ”kiitos, ruoka oli oikein hyvää, mutta en jaksa syödä kaikkea”. Jälkiruokana lapset saivat jäätelöä. Tomakselle hoitotäti sanoi: ”Tomas ei nyt saa tätä jäätelöä, koska on niin täynnä”.
Sitten oli päiväunet. Tomas ei koskaan nukkunut päiväunia, ja oli oikein innoissaan kun täällä ei tarvitse, saa ehkä leikkiä ja tutustua uusiin ystäviin. Hoitotäti sanoi kuitenkin: ”Tomas, riisu pikkuhousuisillesi ja mene peiton alle puoleksitoista tunniksi. Ei ole pakkoa nukkua, mutta pitää maata siellä hiljaa.”

 Pikkusiskoa Ainoa Tomas ei nähnyt koko päivän aikana. Aino oli aina ollut todella reipas ikäisekseen, puki jopa vaatteita itse, vaikka oli vasta alle 2 vuotta vanha. Ainolla oli aina painokasta sanottavaa, ja hän leikki aina ikäistään vanhempien kanssa. Tässä päiväkodissa Aino muuttui kuitenkin sellaiseksi liimautuvaksi reppanaksi, joka tarrautui äitiin kiinni kun tämä teki lähtöä. Ainon kehitys pysähtyi, hän ei enää pukenut vaatteita, ei puhunut, ei nauranut. 

Äiti päätti mennä katsomaan, miksi Tomas ja Aino eivät viihdy päiväkodissa. Päivän aikana äiti huomasi, että pieni Oskar aloitti itkun heti päiväkodin portilla. Oskarin äidille hoitotädit sanoivat, että Oskar lopettaa itkun aina, kun äiti häviää näkyvistä. Oskarin äiti siis lähti, mutta Oskar ei lopettanut itkua. Ei koko päivänä, eikä kukaan tehnyt asialle mitään. Tomaksen ja Ainon äitiä harmitti kovasti, kun hoitotädit vain juoruilivat omista asioistaan samalla, kun pieni Oskar kökötti hiekkalaatikolla ja nyyhkytti. Pieni lippiskin putosi maahan. Tomaksen ja Ainon äiti meni, ja nosti Oskarin lippiksen, painoi sen pojan päähän ja teki yhden hiekkakakun Oskarin kanssa. 

Oskar lopetti itkun välittömästi ja otti kovasti kontaktia Tomaksen ja Ainon äitiin. Niin pieni teko, mutta niin suuri vaikutus. Tomaksen ja Ainon äiti päätti ottaa lapsensa pois päiväkodista.
Tomaksen oli kuitenkin vuoden kuluttua aloitettava esikoulussa. Tomakselle oli jäänyt niin ikävä mielikuva kaksikielisestä päiväkodista, ettei hän enää suostunut puhumaan sanaakaan ruotsia. Ei, vaikka yritti tosissaan. Äitiä harmitti, ja hän yritti kuitenkin vielä viedä Tomaksen uuteen kaksikieliseen esikouluun, ihan vain kokeiluna. Apea Tomas jäi pihalle seisomaan, kun äiti sitten sulki portin. Muutaman tunnin päästä, kun äiti palasi hakemaan Tomaksen, vastaan juoksi säteilevä poika, joka vuodatti suustaan täydellistä ja sulavaa ruotsia!

Tarinan opetuksena oli se, kuinka paljon pienet asiat vaikuttavat ihmisen elämässä. Tietty johdonmukaisuus ja yhteiset pelisäännöt sekä aikuisilla että lapsilla, ovat välttämättömiä. Jos pitää jonottaa joka välissä, tulee ainakin selvittää, miksi näin tehdään. Pieni huomion osoitus surulliselle lapselle voi olla se kaikista merkittävin juttu. Hoitotädeillä on valtavasti paineita, mutta heidän tulisi silti pystyä jakamaan hieman huomiota lapsille.  Lapsetkin jakavat valtavasti huomiota heille. 

Tarinoituani tarpeeksi, jaan loppuun vielä sen omenapiirakan ohjeen, sekä yhden uuden todella hyvän pääruoan reseptin.  


Kvinoa-kalkkunapaistosta

2-3 annosta

1 dl kvinoaa
1 pussi pikastepinaattia
5 rkl punaista pestoa
1 iso porkkana
1 dl ruokakermaa
150 g kalkkunaa
Ripaus mustapippuria ja suolaa

Keitä kvinoaa ensin 2 desissä vettä noin 10 min, lisää sitten pinaatti ja paloiteltu porkkana. Sekoittele kunnes pinaatti on sulanut. Ruskista kalkkuna erillisellä pannulla.

Itse ostin kalkkunaleikkelettä joka oli varustettu -50% alelapulla. Sopii opiskelijabudjettiin, helppo vain paloitella joukkoon ja jos lihapitoisuus on yli 95% mikä tässäkin nyt oli, eivät lisäaineet päätä huimaa. Jos käyttää leikkelettä, kannattaa suola jättää pois.

Lisää punainen pesto, ruokakerma, mausteet ja kalkkuna. Hauduttele vielä noin 5 min ja nauti


Omenapiirakka

 Pieni pellillinen/vuoallinen



100 g
margariinia
1,2 dl
sokeria (itse käytin Steviaa, jota voi siis käyttää sokerin tapaan)
muna
2,5 dl
jauhoja (käytin 1 dl kaurajauhoja ja 1 dl gluteenittomia, mutta vehnäjauho toki käy)
1,5tl
leivinjauhetta
1dl
mantelijauhetta
1 tl
kanelia
0,5 tl
kardemummaa
1 dl
luomujogurttia (tai jotain muuta jogurttia, rasvaton ei kuitenkaan ehkä ihan toimi) 


Täyte

 
isoa, hapahkoa omenaa
1,5 tl
kanelia

juoksevaa hunajaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna, keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä jogurtti.

Levitä seos (24-25 cm) piirakkavuoan tai pellin pohjalle ja reunoille. Viipaloi omput ja levittele pohjan päälle. Ripottele kaneli pinnalle ja tee hunajalla muutama raita vielä siihen päälle. Paista 175 asteessa n. 35 min.

Parasta tarjottuna reilun jätskinokareen kanssa, itse sekoittelin rahkaa, steviaa ja vaniljaprotskujauhetta. Nam!