Kotitaloustiede
on nuori ihmistiede, luento 1
Nyt
päästiin siis jo pääaineen kimppuun, mistä olin ihan mielissäni. Luennolla ehkä
jopa selvisi, mitä tämä pääaine pitää sisällään ja mitä se sellainen
kotitaloustiede nyt oikeasti sitten on.
KOTITALOUSTIEDE,
mitä se on?
·
Lähti aikoinaan filosofiasta, jota voidaan
siis pitää äititieteenä. Kasvatustieteeseen keskeisesti liittyy tiedon
siirtäminen ja välittäminen sekä kasvun ohjaaminen. Kautta aikojen on
työvälineiden valmistusta opetettu jälkipolvelle ja metsästystaitoja siirretty isältä
pojalle, eli harjoitettu kasvatustoimintaa. Filosofit ymmärsivät kasvatus
ajatuksen mahdollisuuden itsenäisenä tieteenalana, sillä se on niin merkittävä
jo ihmisen kasvun ja kehityksen kannalta.
·
Substanssina asuminen, ruokataloudenhoito ja
toisista huolehtiminen.
·
Tutkii yksiköissä toimivia henkilöitä tai
yhteisöjä ja toisaalta ympäristöjä, joissa toiminta tapahtuu.
Kotitaloustieteen
kolme päätehtävää
•
Selvittää kotitalouteen liittyvien asioiden, ilmiöiden ja tapahtumien
teoreettisia perusteita
•
Tutkia kotitalouden ilmiöitä
•
Empiirinen tehtävä (voimavarateoria, eli voimavarojen suuntautuminen)
KÄSITTEET
Kotitalous
= johtuu kantasanoista koti a talous. Koti on fyysinen asunto, muta myös
paikka, jossa tunnesiteen luotu perhe asuu.
Perhe
= Vähintään yksi vanhempi ja ja lapsi; heistä muodostuva sosiaalinen ryhmä.
Sosiaalitieteissä perheen käsitteellä korostetaan perheeseen kuuluvien
keskinäistä yhteenkuuluvuutta, sosiaalisia siteitä, valta- ja vastuusuhteita,
jäsenten henkilökohtaisia ominaisuuksia ja sosiaalisen ympäristön vaikutuksia.
Ekonomia
= Johtuu kreikan kielen sanasta Oikos, mikä tarkoittaa taloa. Ihmisen luoma
kulttuuri, asuminen, elämismaailma, perhe, koti ja talous muodostavat systeemin,
jossa kaikki ovat läsnä samanaikaisesti.
TUTKIMUSPARADIGMA
Tekninen
(pyritään kehittelemää esimerkiksi tehokkaampi pesupulveri)
Teoreettinen
(tehdään esimerkiksi kokeellista ruoanvalmistusta)
Hermeneuttis-fenomeloginen
(ihmistieteellinen lähestyminen, hakee vastauksia esimerkiksi kysymyksiin ”miksi
ihmiset käyttäytyvät näin?”)
Emansipatorinen
(kriittinen tiedonsiirto)
OIVALLUKSIA
•
Proffa laittoi meidät heti alkuun miettimään tulevien gradujen aiheita.
Saatoimme olla hieman hämillämme, nytkö pitäisi jo tietää? Itse koin
vatsapohjassa myös innostusta, tai kauhistusta. En ole ihan varma. Ajatuksena
tässä on menetelmä, jossa oppilaille aletaan vaikka puhua jotain täysin vierasta
kieltä. Ymmärtämättömyys voi toisaalta turhauttaa, toisaalta haastaa ja
motivoida oppimaan entistä suuremmalla tarmolla. Gradun kehiin heittämällä
pfoffa siis herätteli meidän kenties vielä nukkumaa motivaatiotamme.
•
Kotitaloustiede on lähtenyt ihan tavanomaisen hyvinvoinnin tavoittelusta.
Haluttiin esimerkiksi ihan konkreettisesti parantaa sota-ajan lasten terveyttä,
hygieniaa ja ravitsemusta. Oli tarpeellista kehittää tiede ja koulutus, joka
ohjaa tähän suuntaan.
•
Meidän kotitaloustieteemme on jotain ihan erilaista, kuin esimerkiksi Turkissa
vastaava tiede. Siellä köksää opiskelevat ainoastaan tytöt yläasteella. Kotitaloustieteeseen
kiinnostavan, merkityksellisen lisän tuo siis kulttuurisidonnaisuus. Tämä tiede
toteutuu käytännössä hyvin eri tavalla eri maissa (tuo lisämahdollisuuksia muun
muassa gradua ajatellen!)
•
Suomen sisälläkin on yksiköitä, jotka toteuttavat omaa kulttuuriaan
vallitsevasta normista
huolimatta.
Esimerkiksi Suomessa asuvat afrikkalaiset perheet eivät samalla määrin hyödynnä
tai osta yhteiskunnalta palveluita, kuten suomalaisperheet. He hoitavat sukunsa
vanhukset omien kotiensa sisällä, naiset eivät usein ole työelämässä vaan
hoitavat kotia ja lapset ovat ensisijaisesti niitä, joilta saadaan apua
kotitaloustyössä. Ruokaa valmistetaan suuria määriä kerralla ja usein raaka-aineista
asti itse. Suomalaista arkipäivää ovat yhdelle henkilölle pakatut
einesvalmisteet ja ostetut siivouspalvelut.
AJANKOHTAINEN ARTIKKELI
Kimmo Taskinen
HS 4.9.2013
Uutena muotidieettinä 5:2
Paastopäiviin
perustuvan 5:2-hittidieetin luvataan pudottavan painoa, ehkäisevän diabetesta,
syöpää ja Alzheimerin tautia.
Viitenä
päivänä viikossa syödään mitä tahansa, kahtena päivänä noin 500 kalorin verran.
Niin toimii suosioon noussut pätkäpaastodieetti, joka tunnetaan nimellä 5:2.
5:2 tuli
tunnetuksi keväällä, kun Yle esitti brittiläisen toimittajan ja lääkärin Michael Mosleyn dokumentin aiheesta. Mosleyn mukaan tilapäinen
nälkiintyminen paitsi pudottaa painoa myös alentaa riskiä sairastua
diabetekseen, syöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Ravitsemusgenomiikan
ja -genetiikan professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta neuvoo laittamaan jäitä hattuun. Uusitupa ei pidä
dieetin tieteellistä pohjaa vankkana.
"Ei ole
tehty pitkän aikavälin tutkimusta, miten 5:2-dieetti vaikuttaa ihmisiin.
Joitakin pätkäpaastomenetelmiä on tutkittu, mutta lyhyellä aikavälillä. Lisäksi
suuri osa tutkimuksista on tehty koe-eläimillä."
Uusitupa
uskoo, että pätkäpaasto voi kohentaa ihmisen terveyttä – mutta syy on
ainoastaan laihtumisessa. Yleensä terveydentila kohenee, kun laihtuu.
"Pätkäpaasto
on yksi tapa laihtua, mutta ei sillä ole mitään erityisiä etuja. Ei siitä
toisaalta ole terveelle ihmiselle haittakaan", Uusitupa sanoo.
"En
silti suosittele sitä normaalipainoiselle, joka haluaa vain parantaa
terveyttään. Jos haluaa esimerkiksi alentaa kolesteroliaan, se tehdään
vähentämällä kovaa rasvaa ja syömällä kuituja, ei millään 5:2-dieetillä."
Koko jutun voi lukea täältä.
LOPPUKEVENNYS
Viikonlopun vietin kotikotona, oli mukavaa. Yksi tärkeä ihminen täytti vuosia ja sai viettää perheen kanssa aikaa. Viikonloppuun kuului luonnollisesti hyvä ruoka! Tässä muutama resepti
![]() |
Nopea ciabatta leipä |
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
n. 4 dl jauhoja (itse käytin gluteenitonta jauhoseosta)
1 purkki 2% viiliä
0,5 dl öljyä
Päälle pieni kourallinen juustoraastetta, ripaus sormisuolaa ja kuivattua rosmariinia.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sitten viili ja öljy. Seos saa jäädä tahmaiseksi. Vuoraa esimerkiksi pieni uunivuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste, sormisuola ja rosmariini. Paista ciabattaa 200°C noin 25 min.
Päälle voi paiston puolivälisssä pirskottaa vettä, jotta kuoresta tulee ihanan rapea. Sisällys jää meheväksi ja pehmeäksi.
![]() |
katkarapu-kasvispaella |
5 annosta
2 paprikaa
(ota vaikka punainen ja keltainen niin saat kivasti väriä)
1 kesäkurpitsa
1 rasia (200
g) herkkusieniä. Itse käytin säilöttyjä.
1 pussi
pakastekatkarapuja
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 - 3 valkosipulinkynttä
2 rkl
pinjansiemeniä
1 tl kurkumaa
2 dl pitkäjyväistä
riisiä
2 dl appelsiinimehua
5 dl vettä
Ripaus suolaa,
mustapippuria, pizzamaustetta ja chiliäkin halutessaan
Päälle
runsaasti hienonnettua persiljaa
Halkaise
paprikat, poista kodat ja paloittele. Paloittele kesäkurpitsat. Viipaloi
sienet. Kuumenna pannulla (kasari on varmaan parempi) puolet öljystä ja paahda
siinä sieniä ja kasviksia muutama minuutti. Nosta seos syrjään. Kuori ja
hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit ja pinjansiemenet
lopussa öljyssä. Lisää joukkoon kurkuma ja riisi ja kääntele, kunnes öljy on
imeytynyt riisin. Lisää mehu ja vesi. Anna kiehua kannen alla puolet riisin
kypsennysajasta, lisää sitten kasvikset ja mausteet ja anna riisin sitten
kypsyä loppuun (kaikki neste imeytyy). Lisää viimeiseksi hienonnettua persiljaa
ja nauti!