keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Psykologiaa ja parsakaalia



Kasvatuspsykologia, luento 2
Luennolla pohdimme etenkin sitä, mitä on tutkiva opettajuus. Tässä muutamia ajatuksia siitä.

·         Tutkiva opettajuus näkyy opettajan arkityössä, kun hän hankkii tietoa erilaisista asioista. Opettaja ammentaa tietoa niin kentältä kuin tieteestäkin. Omat kokemukset ovat niitä eniten tietopankkia rikastuttavia hetkiä, mutta kun on kyseessä monialainen kasvatustiede, tulee olla jatkuvasti muutenkin ”ajan hermolla”. Meidän tulee olla monen alan asiantuntijoita ja jatkuvasti sisäistää uutta tietoa mediasta, tutkimuksista ja maailmalta.

·         Meidän tulee tietää erityisesti se, mistä on kyse lapsen kohdalla. Olemme kiinnostuneita ihmisistä yleensä, mutta opettajuudessa etenkin lapsi ja lapsen tarpeet ovat näkökulmana.

·         Saamme tukea lapsen käytöksen ymmärtämiseen tänä päivänä neurologiasta ja erilaisista luonnetutkimuksista (motivaatio), joten kaikkea tietoa ei tarvitse itsenäisesti tulkita ja ymmärtää. Lapsen käytöksen tueksi saadaan diagnooseja ja muita selitysmalleja, jotka auttavat meitä eteenpäin arjen työssä. Tärkeintä on, että ymmärrys on silloin lapsen puolella.

·         Tutkivaan opettajuuteen kuuluu taito tulkita omaa työtä. Tulee osata tutkia, soveltaa ja tarvittaessa muuttaa omia toimintamalleja. Täytyy olla jatkuvasti kriittinen omaa työtä ja ajattelua kohtaan ja kyseenalaistaa omia valintoja.

·         Koulu tai päiväkoti tulee nähdä kehittyvänä organisaationa, joka on siis jatkuvassa muutoksessa. Rutiineihin ei saa liiaksi tuudittautua. Jollain tavalla täytyy kyetä myös osallistumaan kehityskeskusteluihin, työryhmiin ja tiimeihin. Osoittaa kiinnostusta ja hankkia tietoa siitä, mikä on tilanne tässä koulussa nyt, miten siitä saataisiin jollain tapaa toimivampi ja toisaalta milloin tavoitteet on saavutettu.

·         Tutkiva opettaja osaa soveltaa teoriaa ja käytäntöä, ja ymmärtää niiden eron, mutta toisaalta vaikutuksen keskenään.

·         Opettajan pitää työssään kyetä kasvua tukevan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Se on kaiken opettajatyön perusta. 

·         Tutkiva opettaja haluaa hankkia oppilastuntemusta ja tuntee menetelmät, joita on sopiva käyttää. Opettaja on kiinnostunut oppilaista yksilöinä, ryhmänä ja yhteisöinä.

·         Opettajan tulee osata eriyttää opetus ja kasvatus. Raja on vaikea määritellä, jolloin tulee olla tarkkana, mihin kaikkeen voi lapsen kohdalla puuttua. Mikä on opettajan tehtävä ja rooli, mikä selkeästi kodin ja vanhempien. Ensisijaisesti opettaja valmistaa lasta jatkokoulutukseen ja työelämään, lapsen vanhemmat elämään yleensä. Ala-asteella opettajan rooli nähdään silti voimakkaasti myös kasvattajana, kun lapsi tarvitsee koulupäivän aikana yleisiä ohjeita elämää varten.

·         Tutkiva opettaja osaa pyytää apua ja muistaa kollegoiden olemassa olon.

·         Tutkiva opettaja osaa ja haluaa ottaa kantaa ajankohtaiseen kasvatuskeskusteluun.

Proffamme oli itse aikanaan ollut Lauri Rauhalan opissa, joka siis nyt lähenee jo 100 vuoden ikää. Hän julkaisi kirjan vain noin vuosi sitten, ja tutustuimme hieman hänen kiinnostavaan ideologiaansa todellisuuden tasoista. Todellisuudentasojen voidaan ajatella koostuvan kehollisuudesta (olemus, fyysinen keho), tajunnallisuudesta (mieli, ajattelu, tunteet) ja situationaalisuudesta (ympäristö jossa ihminen on, myös esimerkiksi ihmissuhde.)

Nämä olemassaolon muodoiksikin kutsutut tasot voidaan ajatella kuuluvan ihmisyyteen, joka ei täysin toteudu jos jokin on vajanainen tai puuttuu. Ihminen on siis ajatteleva ja tunteva kehollinen kokonaisuus, joka ilmentyy aina jossakin ympäristössä. 

Eiliseltä kävelylenkiltä
Tieteellisen tiedon hankkiminen

Koska ihminen on niin kovin moninainen, on hankittava tietokin moninaista. Aina kun käsittelemme tietoa joka suuntautuu ihmiseen, voimme arvata, ettei asia ole kovin yksiselitteinen tai yksinkertainen. 

Toki kaikkea ihmisyyttäkin tarkasteleva tutkimus saa lähtökohdat luonnontieteellisistä perinteistä. Emme voi koskaan täysin sivuuttaa biologiaa ja esimerkiksi perimää. Luonnontieteen piiristä saamme tutkimusta, joka on esimerkiksi objektiivista, yleistettävää ja mitattavaa. Jotain, mitä voidaan loogiseksikin kutsua.

Ymmärtävä, tulkinnallinen perinne on mielestäni se riisipuuron kaneli, väriä antava mauste. Silloin menemme tajunnan tasolle, tilanteisuuteen ja esimerkiksi kulttuuriin ja kieliin. Voimme lähestyä tutkittavaa asiaa esimerkiksi hermeneuttis-fenomenologisesti. Hermeneuttis tarkoittaa yksinkertaisesti kuvattuna sitä, miten ihminen mielessään kokee asian ja fenomenologia sitä, miten saada tietoa jostakin etäisestä asiasta (esimerkiksi historiasta, jonne on esimerkiksi mahdotonta matkustaa paikan päälle). Erilaisen tutkimuksen pohjalta sitten luodaan tulkintoja, joista myöhemmin voidaan soveltaa teorioita.

Mikä sitten on teoria?

Teoria on järjestäytynyt, integroitu kokonaisuus joka kuvailee ja selittää jotakin ilmiötä. Teoria ohjaa ja antaa merkityksen jollekin havainnolle. Samalla ymmärrys ilmiöstä lisääntyy, ja toimintaa voidaan kehittää. Teoria ohjaa siten myös tutkimusta.

Tutkimuksen menetelmiä 

1.       Kokeellinen tutkimus

Tämän taustalle voimme varmasti hyvin vahvasti asettaa muutaman henkilön, J.B Watson ja B. F Skinner (psykologian tieteellistyminen ja behaviorismi). Kokeellinen tutkimus toteutuu esimerkiksi laboratorioissa, joissakin keinotekoisesti luoduissa tilanteissa. Useimmat ovatkin varmaan tutustuneet Pikku - Albert kokeeseen, jossa pojalle esiteltiin kaikenlaisia karvaisia eläimiä. Rotan kohdalla Albert säikäytettiin kovalla äänelle, joka aiheutti sen, että poika pelkäsi ensin rottaa, lopulta jopa joulupukin valkoista partaa. Albert ehdollistui rottaa kohtaan ja yhdisti nyt muutkin karvaiset asiat siihen kovaan, pelottavaan ääneen. Mielestäni koko koe oli hyvin epäilyttävä ja voin hyvin ymmärtää Albertin pelon. Hän näyttää kovin vaivaantuneelta kokeen kaikissa vaiheissa. Videon pääsee katsomaan täältä.

2.       Ex post facto – tutkimus

Selvitetään esimerkiksi sellaisen trauman vaikutuksia, joka on jo tapahtunut. Näissä kokeissa ei siis aiheuteta tutkittaville mitään uusia reaktioita, vaan ne ovat jo olemassa.

3.       Survey – ja korrelaatiotutkimukset

Kartoittava tutkimus, jossa halutaan saada tietoa suurista joukoista tai kokonaisuuksista. Esimerkkinä PISA – tutkimukset. Korrelaatiotutkimuksessa on usein kaksi tekijää, joiden suhdetta tulkitaan ja analysoidaan.

4.       Kuvaileva tutkimus

Havainnointiin ja etnografiaan perustuvat tutkimukset.

5.       Testit ja kokeet

Hankitaan tietoa esimerkiksi testien avulla. Yksi tunnettu esimerkki on ÄÖ – testi.
6.       Tapaustutkimukset

Psykologiassa usein käytetty tutkimusmuoto. Voidaan ottaa esimerkiksi yksi henkilö, tapaus, tutkimuksen kohteeksi. 

SITTEN JOTAIN IHAN MUUTA




Meillä oli alkoi myös kotitaloustunnit, joissa siis jatkossa kokkaillaan. Tällä kertaa oli ainoastaan kuivaa johdantoa, josta ei varmaan kannata sanoa mitään. Ryhmällemme tuli tehtäväksi valmistaa parsakaalisosekeittoa seuraavalla kokkailu kerralla, joten kehittelin reseptin jota kokeilin tänään. Tuli tosi hyvää! Tästä määrästä tosin syö varmaan melkein 5 henkilöä, joten en taas tiedä minne kaiken lopun säilön.. Voisikohan siitä suurustaa vaikka pastakastikkeen?
 
Parsakaalisosekeitto


4-5 annosta


2 parsakaalia
puolikas purjo
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl margariinia
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
mustapippuria ja suolaa

2 rikl pähkinöitä
2 rkl manteleita
persiljaa

Paloittele parsakaalin nuput ja varsi (säästä muutama nuppu koristelua varten). Käsittele purjo (halkaise, huuhdo ja paloittele). Hienonna valkosipulin kynnet ja kuullota purjoa ja valkosipulia rasvassa kattilassa.  Kaada kattilaan vesi, lisää kaalit ja kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 min, niin että kaalit pehmenevät. Soseuta kaalit ja sipulit keitinvesineen sauvasekoittimella. Lisää keittoon ruokakerma ja kiehauta. Mausta pippurilla ja suolalla.
Paahda pähkinöitä ja manteleita paahda pannulla tilkassa oliiviöljyä. Lisää ne keiton päälle ja kruunaa komeus vielä pesiljalla ja parsakaalin nupuilla.


Tähän sopii mainiosti myös oliiviöjyllä valellut ruisleivöstä paloitellut lastut, joita voi paahtaa vaikka uunipellillä puol h ja murustaa sitten keiton sekaan!



Savonlinna tarjosi eilen pikkulauantain muodossa meille viihdettä, kun Brädi esiintyi yhdessä yökerhossa. On muuten hassua, miten täällä juhlitaan tiistaisin, kun lähes kaikkialla muualla kyseinen päivä on keskiviikko. On myös todella hassua, ettei koko kaupungissa ole mikään auki klo 23 jälkeen! Paitsi pieni grilli, josta emme saaneet niitä jäätelöitä, joita ihan hulluna olisimme kaivanneet..

Brädi oli silti ihan jees!