Haisin tänään koko päivän rasvalle. Aamulla kokkailimme lihapyöryköitä neljästä erilaisesta erilaisesta jauhelihasta (paisti, sika-nauta, broileri ja kevyt jauheliha) ja koska liesituuletin ei ilmeisesti meidän opetuskeittiössä ole ihan terävimmillään, minä ainakin tarjosin oivallisen tarttumapinnan rasvaiselle aromille. Ei varmaan ollut mukavaa tentissä istahtaa viereeni, ja koko kaksituntisen unelmoin ainoastaan vaahtokylvystä.
Ruoka oli kuitenkin maittavaa ja sen laittaminen oli taas kerran hauskaa ja antoisaa. Pyöryköiden resepti oli kovin tavanomainen, puolikas sipuli 100g lihaa kohden, korppujauhoja (meidän tapauksessamme gluteenitonta leipää turvotettuna), vettä ja mausteita. Sipulit pulliin pannun kautta ja korppujauhojen turvotus ennen massaan lisäämistä. Jauhelihasta saa helposti lounaan tai päivällisen koko perheelle, ja se onkin suomalaisten suosikki raaka-aine ja lasten lemppari. Jauheliha on mureaa ja nopeasti kypsyvää. Siksi sen valmistaminen ei vaadi paljoa aikaa eikä kokkaustaitoja. Jos kaipaa mehevyyttä lihapulliin, kaali- tai
lihamakaronilaatikkoon, sitä saa sika-nautajauhelihasta. Siinä on
enemmän rasvaa ja se hiukan pehmeämpää ja vaaleampaa kuin
paistijauheliha. Lihapullat ja laatikot voi yhtä hyvin tehdä
vähärasvaisesta paistijauhelihasta. Mitään tiukkoja sääntöjä jauhelihan
käytölle ei ole. Omiksi lemppareiksemme nousi paistijauhelihasta valmistetut pyörykät, jotka siavat uunissa kauniin värin ja olivat koostumukseltaan lihaisia. Voisin kuvailla niitä jopa maskuliinisiksi ainakin broileripullien rinnalla. Broileripullat nyt maistuivat broilerille, niihin pitäisi upottaa enemmän mausteita, ja väriltään ne jäävät vaaleiksi, joka on vähemmän jännittävää. Itse suosin kuitenkin broilerin jauhelihaa valmistaessani ruokaa, koska se ei mene punaisen lihan kastiin ja on luonnostaan vähärasvaista. Oikein oivallinen liha siis, vaikka perinteiset lihapullat pitääkin tehdä punaisesta lihasta, ei siitä mihinkään pääse. Rasvaisin liha, eli sika-nautajauheliha oli ehkä jollain tapaa maukkain, mutta myös koostumukseltaan hieman häiritsevä: Ehkä vähän limainen? Rasva valuu uunissa tehtäessä pullan alaosaan, joten nämä olisivat toimineet luultavasti parhaiten paistamalla pannussa.
![]() |
aamun tunnelmia |
Kotikotoa minä olen saanut käsityksen murekemassan ja kananmunan kuulumisesta yhteen, mutta mielestäni tänään emme lisänneet massaan kananmunaa. Äidille terveisiä kotiin, siellä saa edelleen parhaita lihapullia mitä on. Voi toki olla että työparini lisäsi kananmunan massaan jossain vaiheessa huomaamattani. En ollut täysin teravimmilläni murekemassan asiassa, sillä huomioni vei jokin vaaleampi veijari, nimittäin kotitekoinen majoneesi.
Tässä tärppejä majoneesin valmistukseen.
2 keltuaistaa
1 tl sinappia
suolaa
valkopippuriaa
1,5 rkl sitruunamehua
2,5 dl öljyä (joissakin ohjeissa kahta keltuaista kohti jopa 4 dl joka kuulostaa aika hurjalta, mutta siis voi varioida oman mielen mukaan)
Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään
kierrevatkaimella mieluiten pyöreä- ja kapeapohjaisessa kulhossa. Pane
kulhon alle kostea keittiöpyyhe, jolloin kulho pysyy valmistuksen aikana
paremmin paikoillaan. Lisää öljy aluksi tipoittain tehokkaasti
sekoittaen ja sitten ohuena ja tasaisena nauhana.
Sekoita koko ajan tehokkaasti mutta rauhallisesti. Maista valmista
kastiketta ja lisää mausteita tarvittaessa. Kirpeyttä saat lisää
sitruunamehulla. Jos majoneesi on mielestäsi liian paksua,
ohenna sekoittamalla joukkoon vähän lämmintä vettä tai hedelmämehua. Mausta majoneesi hienonnetuilla yrteillä niin saat kauniin vihreän kastikkeen. Majoneesipohjaisia kastikkeita voit keventää lisäämällä joukkoon puolet vaahdotettua kermaa, kermaviiliä tai jogurttia.
Jos kastike juoksettuu, lisää 1-2 ruokalusikallista kuumaa vettä ja
sekoita tasaiseksi. Jos se ei tepsi niin aloita uudesta keltuaisesta ja
sekoita siihen juoksettunut kastike vähin erin voimakkaasti sekoittaen.
Majoneesin valmistuksessa ei ollut ongelmia, ja olimme liikkeellä perinteisesellä linjalla, emmekä lisänneet ylimääräisiä mausteista. Keltuaisten sekaan tuli väkevää sinappia, öljyn lisäämisen jälkeen suolaa, pippuria ja sokeria. Kotona haluaisin kokeilla oikein yrttistä majoneesia, jossa saisi olla kunnolla vihreää väriä. Meille korostettiin, kuinka tällaiset paljon kovaa rasvaa sisältävät kastikkeet ovat lähinnä herkutteluun ja juhlaan. Jos öljynä käyttää esimerkiksi oliiviöljyä, on ravsakoostumus kuitenkin jo paljon parempi. Toki kananmunan keltuaiset ovat aika moisia kolesterolipommeja, mutta sillöin tällöin nautittuna kaikki on sallittua.
Haastavampi kastike oli sitten bearnaise-kastike, joka onnistui meidän kohdallamme keskinkertaisesti. Pelkäsin kai liikaa juoksettumista, ja innostuin vatkailemaan rasvan lisäämisen aikan kai liikaa, jolloin muodostui ilmakuplia ja lopputulos oli täyteläisen sijaan melko ilmava. Maussa ei ollut kuitenkaan kauheasti moittimista, ja eipä ainakaan juoksettunut! Kastikkeen säilymisen kanssa tulee olla tarkkana, ja se olisi siis ideaalista tarjoilla lämpimänä. Bearnaise-kastike on oivallinen esimerkiksi naudan sisäfileen tai paistin kanssa tarjoiltuna, meillä se maustoi ja piristi tänään siis erilaisista lihoista tehtyjä pyöryköitä.
Vinkkejä kastikkeen valmistukseen:
3 keltuaista
1 dl vettä
5 valkopippuria rouhittuna
suolaa
2 rkl sitruunamehua
150-200g voita (käytimme 150g, joka riitti vallan hyvin)
Pane kattilaan vesi, rouhitti valkopippuri, suola ja sitruunamehu. Mausteliemeen voisi kenties lisätä myös sipulia, persiljaa ja viinietikkaa, joka toisi erilaista vivahdetta. Nestettä keitetään kokoon, kunnes noin 70 % on haihtunut. Nestettä jäähdytellään hetki, jonka aikana voidaan esimerkiksi keltuaiset erotella ja rasva kuutioida ja sulattaa.
Rasvasta erotetaan hera sulattamalla sitä liedellä. Sulaneen rasvan pinnalle jaa valkoista vaahtoa ja massaa, jonka voi lusikoida varovaisesti pois. Kirkastettu voi erottuu pinnalla, kun painavampi hera painuu pohjalle.
Keltuaisten kanssa sekoitetaan rikastettu liemi, ja kuumennetaan vesihaudetta apuna käyttäen. Lämpötila ei saa nousta yli 70 asteen. Olin tässä vaiheessa ehkä liiankin kärppänä, enkä antanut keltuaisten saostua riittäväksi, jolloin lopputulos tosiaan ei ollut niin täyteläinen. Seoksen tulee siis saostua ennen rasvan lisäämistä. Sulanut rasva lisätään ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana kokoajan vatkaten. Jos ei ole kokemusta, kuten meillä nyt ei ollut, voi käyttää myös sähkövatkainta jolloin juoksettumisen riskikin sitten pienenee. Kuplien riski varmaankin kasvaa, eikös niin, ja niin nyt sitten kävi. Jätimme kastikkeen lämpimään paikkaan odottelemaan tarjoilua, eli jäähtyvän haudekattilan päälle, jolloin sen rakenne vielä hieman paksuni, ja lopputulos oli parempi.
Juoksettunutta kastiketta voi pelastaa lisäämällä uuden keltuaisen. Silloin ei enää keitetä, mutta suomalaisia munia voikin melko huoletta syödä raakanakin ilman salmonellan pelkoa. Ei hätää siis! Jälkkärinä nautiskeltiin uunilämpimiä marenkeja, koska meillä luonnollisesti oli aika paljon valkuaisia käytettävänä.
Tentissä sai tosiaan istuskella rauhassa, kun kukaan ei varmaan siihen parin metrin säteelle halunnut tulla istumaan. En tiedä, kärsikö kukaan muu tästä rasvaisesta aromista, ehkä se tarrautui minuun jotenkin erityisen voimakkaasti. Tiedä häntä, tentti sujui kuitenkin ihan ok, ja kotona oli taas valmiina lohdutusmässyt: tällä kertaa ihka oikeaa pizzaa, paksulla pohjalla, paprikalla ja currylla maustetulla kanalla. En valita.
![]() |
hengailua jump suitissa |