keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kerrankin nainen

Kasvatusfilosofia, luento 4

Jatkoimme hiukan Topeliuksella, mutta sitten kuvioihin astuikin Maria Montessori, josta olen oikein iloinen. On virkistävää kuulla välillä naisen aatteita kaikessä tässä testosteronihistoriassa.


  • Tarinoita kuunnellessa lapsi voi koe mielikuvat myös fyysisesti, eli kehollisesti. Lapset kokevat asioita kokonaisvaltaisemmin kuin aikuiset.
  • Lapsen omat mielikuvat ovat hänen todellisuuttaan, aikuinen ei saisi sotkea ja puuttua niihin liiaksi toteamalla esimerkiksi tarinan jälkeen "eihän se oikeassa elämässä näin mene".
  • Lapselle ei tule tuputtaa aikuisten ajattelumalleja
  • Topelius on nyt katu-uskottava, sillä maailmamme on tänä päivänä visuaalinen ja olemme mielikuvahakuisia
  • Nykypävän aivotutkimus tukee Topeliuksen idologiaa: opetuksessa painotetaan liikaa kognitiivisiin ominaisuuksiin, jolloin molemmat aivopuoliskot eivät kehity samassa suhteessa.
  • Aikuisen tulee "kohota lapsen tasolle", sillä lapsen ajattelumaailma on moninkerroin rikkaampi.
  • Lapsi ajattelee kokonaisvaltaisesti, eli holistisesti, joka on Topeliuksen mukaan tavoitelta ajattelumalli. Aikuinen ajattelee usein liian analyyttisesti, eli takertuu pieniin yksityiskohtiin ja näkökulmiin
  • Topeliuksen filosofia tiivistyy laulussa varpunen jouluaamuna. Topelius menetti yhden tyttäristään ja molemmat poikansa pikkulapsina. Varpunen kertoo Rafaelista, joka kuoli yksivuotiaana isänsä syliin. Pikkulintu on pääosassa myös toisessa Topeliuksen klassikossa, Sylvian joululaulussa. Sekin kertoo kaipuusta ja ikävästä, jotka ovat joulun ytimessä. Vaikka kuinka leikiteltäisiin kuusen ympärillä, mieleen hiipivät ne rakkaat, jotka ovat jo lähteneet. 


"En mä ole, lapseni, lintu tästä maasta,
olen pieni veljesi, tulin taivahasta.
Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen,
pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta."

  
Maria Montessori (1870-1952)



Koulussa Maria Montessori kiinnostui erityisesti matemaattisista aineista ja niin hän siirtyikin opiskelemaan vain pojille tarkoitettuun tekniseen kouluun vain 13 vuotta vanhana. 20 vuotiaana hän päätti vaihtaa alaa täysin, ja hakeutui lukemaan lääketiedettä. Tämä ei ollut helppoa sillä naisten opiskelua paheksuttiin, mutta hän onnistui ja väitteli lääketieteen tohtoriksi ensimmäisenä naisena vuonna 1896.

Valmistuttuaan Montessori perehtyi työssään vajaamielisten lasten hoitoon ja kiinnostui samalla heidän opetuksestaan. Tänä aikana hän tutustui yleisesti kasvatusopilliseen teoriaan muun muassa Rousseaun ja Fröbelin ajatusten kautta.

Hän ymmärsi, että vajaamielisten lasten oppiminen ja kasvatus eivät olleet lääketieteellinen vaan pedagoginen ongelma.

Varsinainen pedagoginen ura avautui Montessorille, kun hän vuonna 1907 avasi Rooman San Lorenzon slummialueella Case dei Bambini -nimisen koulun 3–6-vuotiaille lapsille, joilla oli erilaisia oppimisvaikeuksia ja poikkeavuuksia. Hänestä tuli koulun johtaja ja hän alkoi soveltaa opetuksessa omia ajatuksiaan kasvatuksesta. Oppimistulokset olivat huomattavia. Hän kehitteli tuolloin montessorivälineistön ja pedagogiikan, josta kiinnostuttiin ympäri maailmaa. 
 
Montessorityöt ja välineistö on jaoteltu viiteen pääalueeseen. Välineillä edetään askel askeleelta yksinkertaisesta monimutkaisempaan.

Käytännön elämän työt: lusikointi, kaatelu, lakaisu, tuolin kanto, kiillotus, käsien pesu, pöydän pesu, vaatteiden pesu jne.

Aistimateriaalit: välineitä aistien hienosäätöön, erottelukyvyn sekä luokittelun oppimiseksi, musiikin alkeet montessorikelloilla

Matematiikka: 10-järjestelmästä ja peruslaskutoimituksista murtolukuihin

Äidinkieli: äänteiden harjoittelusta ja hiekkapaperikirjaimista kieliopin erittelyyn

Kulttuurin alue: maantieto, kasvi-ja eläintiede, erilaiset tieteelliset kokeilut. Kirjat, kasetit, maalaus, piirtäminen, askartelu ovat myös käytössä montessorityöskentelyssä ja niitä lapsi saa oman vapaan tahtonsa mukaan valita.

Yksilöllistä oppimista

Kaiken oppimisen lähtökohta on lapsen oma, luontainen tiedonhalu ja aloitteellisuus. Montessori tunnisti lapsissa oppimisen herkkyyskausia, kehityksen jaksoja, joina tietyn toiminnan oppiminen sujuu erityisen helposti, kuin leikiten. Herkkyyskaudet ovat olemassa lapsella luonnostaan. Ne toimivat eri intensiteetillä eri lapsilla ja ovat osittain päällekkäisiä.

Herkkyyskausia ovat

    Kielellinen = 0-6 v.
    Järjestyksen herkkyyskausi = 9kk-3 v
    Kiinnostus pieniin esineisiin = 1-2,5 v
    Aistitoimintojen tarkentuminen = 0-5 v
    Sosiaalinen kehittyminen = 2,5-6 v
    Liikkumisen herkkyyskausi = 1-4 v

Pedagogiikka

Luottamus. Lapsen ja aikuisen välillä vallitsee moitteeton luottamus. Opettaja ei tuputa tai puutu lapsen oppimisprosessiin liikaa, vaan ohjailee ja muokkaa oppimisympäristön suotuisaksi.
Aikuinen ei tyrkytä neuvojaan, ei keskeytä lapsen omia yrityksiä, vaan kunnioittaa jokaisessa lapsessa piilevää tarvetta itsenäistyä ja kehittyä.”

Iloa ja luovuutta omassa tahdissa. Kun lapsi selviää askareestaan, hänen itsetuntonsa kasvaa. Sopivasti haastavat tehtävät ja välineistö tarjoavat onnistumisen iloa. Lapset saavat toistaa samoja tehtäviä niin kauan kuin haluavat, on se sitten päiviä tai viikkoja, koska jokaisella on oma tahtinsa oppia.

Turvallisuutta ja rutiineja. Lapset opetetaan palauttamaan välineet työskentelyn jälkeen omille paikoilleen. Asioiden tietty järjestys ja rutiinit luovat turvallisuudentunnetta. 

Huomioi lapsen yksilönä.

Tukee lapsen luovuutta ja kehittymistä.  

Kannustaa lasta oma-aloitteisuuteen ja itsenäiseen työskentelyyn.

Auttaa lasta toimimaan yhteistyössä muiden kanssa ja kunnioittamaan ympäristöään.

Tarjoaa turvalliset puitteet ja selkeät rajat.


Lähteet täältä.