Ruokatalouden hoito ja perusteet, harjoitustunti 2
Köksän tunnilla meillä oli kasvispäivä ja valmisteltiin
keittoja. Ensin saatiin hieno demonstraatio sipulin käsittelystä, ja sitten
käytiin kaikkien omat raaka-aineet läpi.
Sipulin käsittely
- Anna sipulin olla hetken aikaa kylmässä vedessä, sillä silloin sipulin kuori irtoaa helpommin. Halkaise sipuli ja irrota puolikkaista kuoret. Leikkaa sipuliin viiltoja terävällä veitsellä, mutta jätä kanta ehjäksi. Leikkaa sitten viiltoja toisin päin.
- Sipulin maku muuttuu pehmeämmäksi, kun sen kypsentää. Jos sipulin hienontaa aivan pieneksi, kasvisolut hajoavat ja nesteet tulevat esiin, jolloin sipuli itkettää enemmän ja maku muuttuu kitkerämmäksi. Silloin sipuli täytyy käyttää pannulla.
Tässä ohjeet veitsen teroitukseen
Vedä veitsen terää kevyesti teroituspuikkoa vasten noin 20 asteen kulmassa koko veitsen terän pituudelta (kuva 1). Toista sama toimenpide veitsen terän toiselle puolelle (kuva 2). Toista nämä liikesarjat yhteensä 3-5 kertaa.
Toinen tapa: Aseta teroituspuikko pystyyn leikkuulautaa vasten. Vedä veitsen terää kevyesti teroituspuikkoa vasten noin 20 asteen kulmassa koko veitsen terän pituudelta (kuva 1). Toista sama toimenpide veitsen terän toiselle puolelle (kuva 2). Toista nämä liikesarjat yhteensä 3-5 kertaa.
Teroita veitsesi yllä kuvatulla tavalla aina, kun siihen tuntuu olevan tarvetta. Koska teräksinen teroituspuikko ei poista veitsen terästä materiaalia, ei teroittaminen kuluta lainkaan veitsen terää, vaan ainoastaan palauttaa terän särmän kiteet oikeaan järjestykseen. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta teroituspuikon käytöstä, tulet hämmästymään tämän pienen toimenpiteen suurta vaikutusta – teroituksen jälkeen veitsi on jälleen kuin uusi! Lähteet täältä.
Meidän oma kasvis oli siis parsakaali.
Parsakaalihan on ristikukintokasvi, ja ei ole nimestään
huolimatta sukua parsalle. Siitä käytetään yleensä kukinnot, jotka voi
höyryttää, hauduttaa, keittää, paistaa, gratinoida, soseuttaa tai nauttia
sellaisenaan. Liiallinen keittäminen lisääkin vitamiinihävikkiä, joten pikainen
höyryttäminen on esimerkiksi hyvä vaihtoehto.
Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia,
C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, kuituja ja
K-vitamiinia. Se on myös proteiininlähteenä erinomainen, joten
kasvisruokavaliota noudattavat, tarkkana siellä.
Itse pidän parsakalista kovasti, soseutan siitä usein muusin
korvikkeen lihalle tai kalalle. Oikein toimivaa ja maukasta.
Kokkailu
![]() |
kukinnot keittymään |
Meidän parsakaalisosekeiton kanssa oli hiukkasen mutkia
matkassa, kun parsakaalit osoittautuivat ilmeisesti ohjeen tarkoitusta
suuremmiksi. Kattila oli täynnä kasviksia ja vesimäärä jäi pieneksi, joten
keitosta tuli todella paksua. Kun laimensimme sitä sitten vedellä, maku kärsi.
Tämä oli hiukan ärsyttävää ja lopputuloksena saimme suht paksun keiton, jota
oli maustettu ehkä liikaakin rosmariinilla. Tästä ainakin itse opin, että
mausteille pitää antaa aikaa. Ne eivät pongahda esiin heti lisäämisen jälkeen,
vaan pitää odotella hetki. Suola tuo makuja paremmin esiin, joka tulee myös
muistaa. Tähän keittoon olisi ehdottomasti tarvittu ainakin se toinen
liemikuutio yhden sijaan, sillä nestemäärä nousi aika rutkasti lopputulosta
parannellessa.
![]() |
sipulien ja sellerien kuullotusta |
Teimme oheen parsakaalirieskat, jotka eivät nekään ihan
täysin vastanneet odotettua lopputulosta. Parsan maku katosi uunin lämmössä
teille tietämättömille, ja rieskoja olisi voinut erehtyä luulemaan ihan
tavallisiksi perunarieskoiksi. Joka tapauksessa niihin oli piilotettu parsaa,
joten vitamiinipitoisempia ne ainakin olivat!
Muut ryhmät loihtivat oikein ihania keittoja, joista täytyy
mainita ainakin kukkakaalisosekeitto. Itse en käytä juurikaan punaista lihaa ja
kammoksun hiukan pekonia, mutta tässä keitossa se toimi mielettömän hyvin.
Kukkakaalit ja sipulit nimittäin ruskistettiin pekonin rasvassa, joka vaan toi
keittoon taivaallisen sivumaun. Maistuisi varmaan jokaiselle kasvisten kohdalla
nyrpistelevälle miehellekin? Laitan reseptiä tänne, jos saan sen jostain
käsiini. Ja aion tehdä kotona, oli vaan niin hyvää. Paistetut pekonithan voi
halutessaan ripotella keiton pinnalle.
![]() |
rieskoihin tuli hiivaleipäjauhoja |
Teimme jokaisesta keitosta myös levinneisyysindeksin.
Keittoa asetettiin muotin sisään lasilevylle, ja muotin poistamisen jälkeen
tutkittiin kuinka paljon keitto leviää muutaman minuutin kuluessa. Meidän
keittomme ei luonnollisesti pitkälle pötkinyt. Toisaalta ei ole olemassa yhtä
hyväksyttyä keiton paksuutta, ja muilta kysyessämme paksuus jollakin hassulla
tapaa sopi tähän parsakaalikeittoon.
Hienoja makuja joka tapauksessa, sähläystä uudessa
keittiössä, hiivajauhopöllyä ja teetä ihanan rahkaomenapiirakan kanssa. Siitä
oli tämä köksän tunti tehty, assari kiittää ja kumartaa, odottaen innolla ensi
kertaa!
![]() |
keittiövaaka on kätevä: saimme helposti mitattua sopivan annoksen juuriselleriä |
Tiistain liikkapäivänä zumpailtiin, keilattiin ja pelatttiin lenttistä. Ihan mukava päivä siis. Itse olin oikein vaihdussa keilailussa ja tein muutaman täykkärin! Olen sellainen, että joko en kaada ainuttakaan keilaa tai sitten sujuu super hyvin. Käytännössä minulla ei siis ole mitään tekniikkaa, ja välillä tuurilla onnistun?
![]() |
keilaus-style |
Maanantaina kävin hetken mielijohteesta (ja syyskuun aikana loppuvasta tarjouksesta) leikkaamassa tukan. Pallomasi ilmoittautuu! No ei, ihan kiva se on, vaatii totuttelua..
![]() |
leikkasin tukan! |
Viikonloppuun kuului herkkuja ja rentoutumista, vaikka tenttiin olisi pitänyt lukea. On muuten mieletön raaka-aine tuo banaani, siitä loihtii vaikka mitä herkkuja. Tällä kertaa uunissa "grillailua" pelkän ritilän päällä (jotta saa kivat raidat), muutama pala tummaa suklaata ja pähkinöitä uunituoreen banaanin sisuksiin ja siinä se. Täydellinen herkku.
Lettujen kanssa toimii tosi hyvin esimerkiksi tuo Skyr-vaniljarahka. Siinä on protskut kohdillaan. Makeutusaineuta ehkä liiaksikin, mutta kohtuudella niitäkin voi nauttia. Premium sarjan tummista suklaista ei varmaan tarvitse sanoa sen enempää, nehän ovat sulaa nautintoa.. Lisänä meillä suklaarusinoita, mulperimarjoja, maapähkinöitä, karpaloita ja mansikoita. Ja tietenkin teetä!
![]() |
viikonlopun herkuttelua: rahkaa, lettuja, suklaata, uunibanaaneja, pähkinöitä ja marjoja |