perjantai 25. lokakuuta 2013

Tunnetko itsesi?

Täällä sataa ja on kylmä. Onko täällä aina ollut tällaista, silloin kymmenen vuotta sittenkin?
syysiltana poltettu kynttilä

Luulen, että niinkin konkreettiset asiat, kuin sää, ovat paljon kiinni siitä miten ne kokee. Jos mieli on aurinkoinen ja iloinen, ei ole väliä, vaikka taivaalta tulisi rakeita. Lapsena en kovinkaan usein ollut onneton, ja tämä kaupunki avautui minulle aina kovin turvallisena ja kauniina, mukavana.

Nyt se ei ole niin kovin mukava aina. Lapsena luultavasti tuli käsiteltyä kaikki tunteet juuri silloin, kun ne olivat päällä. Jos kiukutti, kiukutti heti ja jos oli iloinen, oli ilo välitöntä. Ehkä tällainen oman itsensä kirjaimellinen tulkinta, olotilojen välitön näyttäminen, on lapselle luontaista. Harmi puskee läpi heti, ja kun se helpottaa, tunne on varmasti kontrastiltaan monin kerroin miellyttävämpi. Meille aikuisille harmi saattaa tulla päälle vähitellen, muodostaen sellaisia tiloja kuin ”stressi” tai ”ylisuorittaminen”. Aikuinen saattaa kasata erilaisia tunteita paljon päällekkäin, ja purkaa ne vasta sitten kerralla voimakkaammin. 

Minulle on vuoden aikana kertynyt paljon surua. En ole ihan heti ymmärtänyt, että jotkut asiat ovat olleet tosi rankkoja. Nyt niiden käsittelyn pitkittyessä ovat ne ikään kuin tiukemmassa, ja niiden avaamisessa tarvitaan enemmän voimavaroja. Ihan kirjaimellisesti, minä olen vähän väsynyt olemaan surullinen. 

Silloin, kun ei ole hyvä olla itsensä kanssa, ei ole myöskään hyvä toisille. Onko siis itsekästä olla onneton? Tavallaan hyvinkin itsekästä, sillä surullisuus vaikuttaa myös ympärillä oleviin ihmisiin. Minä olin negatiivinen ja kiukkuinen ulkopäin, ja aiheutin negatiivisuutta ja kiukkua läheisimmille myös sisältä päin, sillä he joutuivat kantamaan huolta. Huolta siitä, aikooko tuo toinen enää koskaan olla onnellinen?

Voiko sitten päättää, että nyt on onnellinen? On tietenkin ilmiselvää, ettei se ihan niin ole. Paljon on silti kiinni asenteesta. Onnen kohdalla pahiten jarrutamme itse itseämme. Sääli, sillä oman itsemme kanssa meidän on aivan pakko oppia pärjäämään ja tulemaan toimeen. Miten sitten voi oppia pitämään itsestään, jos se on kerta pakko tehdä. Listasin muutamia asioita, joiden kautta voi oppia ensinnäkin tunnistamaan, minkälainen tyyppi sitä nyt edes on. Ja ehkä jopa pitämään siistä tyypistä?

1. Anna itsellesi arvo

Itsetunto on se tapa, jolla suhtaudutaan itseensä ja arvo, joka itselle annetaan. Jos jo lähtöhinta on kivin matala, ei ole paljon tinkimisvaraa. Jos on taipuvainen ajattelemaan, että en osaa enkä pysy, täytyy ajatus kääntää – vaikka väkisin. Aloita aamu katsomalla peiliin ja sanomalla, minä osaan.

 2. Päivässä annos naurua

Elämä ei ole niin kovin vaikeaa, ihminen tekee siitä vaikean. Huomaamattamme ihannoimme negatiivisuutta: pessimististä ihmistä pidetään helposti älykkäänä, ja positiivinen tuomitaan tyhmäksi. Myönteinen ajattelu vääristyy yhteiskunnassamme pinnalliseksi haihatteluksi ja todellisuuspaoksi, vaikka se on avain onneen. Ole positiivinen väkisin, tietoisesti. Hymyilemisen tiedetään huijaavan oikeasti endorfiineja aivoissa liikkeelle, joten annos naurua päivässä auttaa. Ajattele nauru yhdeksi perustarpeeksi. Tarvitset sitä samalla tavalla, kuin ruokaa ja unta. 

3. Kommunikoi itsesi kanssa

Keskustele itsesi kanssa. Tämä tapahtuu esimerkiksi päiväkirjaa kirjoittamalla tai maalaamalla. Ota eteesi jotain, mihin voit luoda. Kirjoita ihan mitä vaan, mitä mieleen tulee. Yhtäkkiä edessäsi on tekstiä, joka on ehkä kaikkein merkittävin viesti mitä yleensä ottaen voit saada: viesti itseltäsi. Yksi loistavimmista itsetuntemuksen välineistä on liikunta. Pääset lähelle sisintäsi niin rauhallisessa joogassa kuin hikisellä lenkillä.

4. Kysy ympäröiviltä ihmisiltä

Sinulla on ympärilläsi ihmisiä, joille olet rakas. Kaikkein huonoimpina hetkinä ei tarvitse ajatella itse, tai keksiä ratkaisua itse. Silloin voi puhtaasti sanoa ystävälle, että nyt en enää tiedä, mitä tehdä, kerro sinä. Ota läheisen vastaus kirjaimellisena käskynä, älä kehitysideana. Jos olet siinä pisteessä, ettei keinoja löydy omasta takaa, anna vastuu toiselle. 

5. Täydellisyys on tylsää

Inhoan sellaisia lauseita kuin ”kukaan ei ole täydellinen” tai ”olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet”. Ne menevät samaan kastiin, kuin ympäripyöreät elämän ohjeet naistenlehdissä: uni, ravinto ja hyvät ruokatavat. Missä on konkreettiset ohjeet ja keinot, miten noihin tiloihin päästään? Kai jokainen ymmärtää, että pitäisi nukkua joka yö 9h. On ainoastaan ahdistavaa, että siitä toitotetaan joka puolella, kuin muistutetaan itsestään selvyyksistä, joihin ihmiset eivät syystä tai toisesta pysty. Kyllä minäkin karsisin turhan perfektionismin, jos se olisi niin kovin helppoa. Tärkeintä olisi tietää, miten perfektionismia voisi karsia, miten voisin asiaa työstää? 

 Minä ajattelen, että täydellisyyden täytyy olla aika tylsää. Jos kaikki on kokoajan mallillaan, eikä ole kehitysvaraa mihinkään suuntaan, tulee sen tilalle jotain muita keinoja olla onneton. Ihminen kuitenkin tarvitsee alakuloisuutta ja hämmentyneisyyttä, surua ja kaikkea sellaista. Muuten meillä ei olisi sen kaltaisia tunteita lainkaan. Hollywoodin julkkikset, jotka ovat saavuttaneet vähän niin kuin kaiken, saattavat masentua ja alkaa vaikka käyttää alkoholia ja huumeita. Ihminen tarvitsee jotain, mitä tavoitella. Olkoon se vaikka tylsästi täydellisyys, joka on ihan hyvä tavoite sinänsä, sillä se on todella haastavaa. Ja tylsää. Puutteet tekevät ihmisestä mielenkiintoisen, joten kannattaa ihan vaikka listata kaikki se, mikä omassa itsessä on pielessä. Kun ne ovat siinä edessä mustaa valkoisella, tulevat ne astetta tiedostetummiksi. Sitä kautta niitä voi alkaa purkamaan. 

6. Unohda numerot ja normit

Ihmiset tykkäävät kauheasti määritellä ”normaalin”. Jos meillä on jotain normaalia, on meillä myös normaalista poikkeavaa. Kun katselemme ympärillemme, näemme ainoastaan kovin erilaisia ihmisiä: Eri muotoisia, eri näköisiä, eri pituisia ja eri ikäisiä. Miten ihmeessä kaikessa tässä monimuotoisuudessa voisi päteä joku yksi ainoa normaali? Ja kuka sen sitten päättää, mikä on normaalia? Monella on tapana mittailla, tarkkailla ja laskeskella niin painoaan, vaatekokoaan kuin ympärysmittojaan. Numeroista ja luvuista on tullut meille pakkomielle ja itseruoskinnan väline. Jos vaatekoko masentaa, leikkaa lappu irti. Keskity fiilikseen: jos olo tuntuu tukalalta tai farkut kiristävät, lähde liikkumaan. 

Kokemuksen äänellä puhun, että sellainen normaaliuden tavoittelu saattaa vääristää yhtäkkiä aivan kaiken ja siinä sitä ollaan, epänormaalimpana kuin koskaan. Kun asetat itsellesi tavoitteita, älä tuijottele liikaa muiden laatimia normeja. Laadi itsellesi oma ”normaali”, sillä ainoastaan sinä tiedät tarkkaan, milloin olet sen saavuttanut. Normaalius onkin jotain, minkä voi tuntea hyvänä olona. Eikä kukaan muu voi tasan tarkkaan tietää, milloin juuri sinulla on hyvä olla. 

7. Päivitä suhteet, joissa elät 

Onko ympärilläsi paljon ihmisiä, joiden seurassa tunnet olosi mitättömäksi? Tai jotka kerta toisensa jälkeen lannistavat tai latistavat sinua? Energiasyöppöjä, jotka vievät hapenkin hengitysilmasta? Uskalla kohdata vaikeat tyypit ja tee heille ystävällisesti mutta jämäkästi selväksi, miltä heidän käytöksensä tuntuu. Ei ole lainkaan hassumpaa miettiä etukäteen, miten puolustautua jotakin tyyppiä vastaan. Kaiva vaikka taskustasi paperi, ja lue se tyypille päin naamaa. Olosi keventyy välittömästi. Usein tällaiset tosia latistavat tyypit ovat hirveän epävarmoja itsestään, ja jaksaakseen eteenpäin he tarvitsevat juuri muiden energiaa. Teet palveluksen palauttamalla tyypin maanpinnalle. 

Kuinka usein kahvihuoneessa naiset kotkottavat kuin kanat, kun joku on jäänyt taas dieetille. Ihan kuin se oikeasti olisi muilta pois, jos yksi ei otakaan kahvipullaa. Auta armias, jos tämä henkilö vielä onnistuu tavoitteissaan. Kaikki se kateus ja oma saamattomuus ovat ylitsepursuavia ja saattavat tuntua kovin pahalta. Silloin tulee muistaa, että negatiivisuuteen on latautunut paljon enemmän energiaa, kuin positiivisuuteen. Se pitää oppia kääntämään itselleen eduksi. Jokainen ilkeä kommentti tai huomautus on kuin hiiltä pyttyyn: Nyt minä ainakin pystyn tähän juttuun, saattepa nähdä. 

Joskus ystäväpiiriä tulee päivittää, jos haluaa aloittaa itsetuntorempan. Kaikkien seura ei sovi, jos haetaan hyvinvointia. Tärkeitä ihmissuhteita ei tarvitse kokonaan katkaista, mutta ne tulee asettaa hetkeksi syrjään, olla itsekäs tässäkin tapauksessa. Joskus jokin henkilö saattaa olla kokonainen syy siihen, miksi voidaan huonosti. Tällöin päivityksen tekeminen on äärimmäisen tärkeää 

Varoituksen sana: ole todella tarkkana, ketä päästät lähtemään elämästäsi. Joskus tulee tehtyä virhearviointeja, ja pahasta olosta voidaan syyttää ihmistä, joka ei liity siihen oikeasti mitenkään. Saattaa tulla päästäneeksi karkuun ihmisen, joka olisikin ollut ainoastaan suureksi avuksi selviytymisen kannalta. Puhun taas kokemuksen äänellä. 

8. Kyllä ja ei

Jos joku kysyy sinulta kysymyksen, sano suoraan, että anna minä mietin hetken. Näin saat aikaa reagoida. On helppoa myötäillä, tai toisaalta torjua ehdotus heti. Itse olen kova keksimään valkoisia valheita, ja pian saatan huomata, että olisinkin kaivannut sitä ystävän ehdottamaa kävelylenkkiä. Jos on hieman sekaisin itsensä kanssa, käy vähän hitaalla. Muista myös, että kieltäytyminen ei tee sinusta epäsuosittua – itse asiassa päinvastoin: on tutkittu, että jämäköitä ja itsevarmoja tyyppejä pidetään miellyttävimpinä kuin niitä, jotka aina myöntyvät ja sanovat kyllä.
 
9. Anna anteeksi 

Anna itsellesi anteeksi. Luovu syyllisyydestä, kanasta ja menneisyyden virheistä. Olet kärsinyt niistä jo tarpeeksi. Ainoastaan anteeksi annon kautta voit päästä eteenpäin. Jos haavat ovat liian kipeitä, virheet liian suuria, opettele pikku hiljaa elämään niiden kanssa. Joskus elämässä tapahtuu niin suuria menetyksiä, ettei niitä voi koskaan unohtaa. Niiden kanssa tulee tällöin vain opetella elämään. 

Jos itselle anteeksi antaminen tuntuu vaikealta, kirjoita kirje. Kirjoita siihen, miksi niin kävi, mikä siihen johti ja miltä sinusta tuntui. Joskus vaikeina aikoina ajatuksen juoksu on niin sekavaa tai pimennossa, ettei sitä voi jälkikäteen edes ymmärtää. Tällaisen kirjeen laatimalla voit kenties ymmärtää itseäsi edes hieman paremmin: Anna itsellesi hieman armoa, olet tarpeeksi kovilla muutenkin. Vankilastakin pääsee aina rangaistuksen istuttuaan pois, mutta sisäistä taakkaa, syyllisyyttä ja häpeää joutuu kenties kantamaan loppuikänsä. Pohdi, mitä elämältäsi oikeasti haluat. Aseta tavoitteita ja ryhdy rohkeasti toteuttamaan haaveitasi. Pilko haasteet välietappeihin ja iloitse pienistäkin onnistumisistasi. Silloin tunnet olevasi voittaja joka päivä. 

Ohjeita tuli vain 9, mutta sehän onkin paljon mielenkiintoisempaa kuin se ainainen pyöreä kymppi. Hyvää viikonloppua kaikille, nauttikaa etenkin omasta seurastanne!