maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kestävä ruoka ja ruoan turvallisuus

Ajatuksia kestävästä ruoasta ja ruoan turvallisuudesta
Ihmiset valitsevat ruokaa monesta eri syystä. Maun ja hinnan lisäksi painoarvoa antaa terveellisyys, eettisyys, kotimaisuus, eettisyys ja toisaalta se, onko kyseessä arki vai juhla (sesonki, vuodenajat).  Syömällä suomalaista lähellä tuotettua kasvipainotteista ruokaa tulee säästäneeksi energiaa ja luonnonvaroja. Suomalaiset valitsevatkin mielellään kotimaisia tuotteita. Keskiverto suomalainen kuluttaa kuitenkin paljon lihaa, joka nostaa hiilijalanjälkeä merkittävästi. Jos haluaa ajatella tätä hiilikuormaa, tulisi ruokavaliossa suosia näitä tuotteita: perunat, juurekset, erilaiset viljat, sesonkiajan kasvikset (muualtakin kuin suomesta), kesällä ja syksyllä ruoka toreilta, metsistä ja kasvimailta ja talvella kotimaisia juureksia, etelän hedelmiä ja papuja. Ekologisesti on suotavaa suosia sisäelimiä, sillä näin saadaan hyödynnettyä koko eläin. Ekologisin valinta proteiiniksi on tofu tai kananmuna (hiilijalanjälki 2,7), kaikkein epäekologisin on naudanliha (hiilijalanjälki 19,0). Kasvisruokavaliolla voidaan ruokkia suurempi määrä ihmisiä kuin lihalla. Eikö ole hieman hassua, että syötämme naudoille samaa ruokaa, jonka voisimme nauttia suoraan itse? Vitamiinihävikki ja energiankulutus ovat suuria, kun nämä kasvistuotteet syötetään ensin naudoille.
Kahviloissa on harvoin esillä, mitä ostamasi tuote sisältää. Miksiköhän on näin?

 Omassa arjessa voi tehdä muutamia ekologisia muutoksia. Ruokakassit voi kuljettaa kotona, kauppaan voi autoilun sijasta kulkea pyörällä, pakasteiden sijaan tulisi ostaa tuoretta tai säilykkeitä ja ruoanvalmistustavassa ottaa huomioon energiasyöpöt. Tällaisia syöppöjä ovat esimerkiksi uuni, jonka lämmittäminen vaatii rutkasti energiaa. Päivinä, jolloin uuni lämmitetään, tulee sitä hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Mikrossa saa energiatehokkaasti valmistettua ruokaa, kuten myös nopeasti lämpenevällä induktioliedellä.
Kaupassa asioidessa kannattaa elintarvikkeisiin rohkeasti tutustua. Hintoja kannattaa vertailla, pakkausmerkintöjä tutkia, päiväykset tarkistaa, valmistusmaa katsoa ja mahdolliset suuntaa antavat symbolit tulkita. Elintarvikkeissa on myös usein joitakin terveysväittämiä tai niitä voidaan kutsua funktionaalisiksi elintarvikkeiksi jonkun terveyttä edistävän ominaisuuden takia. Joidenkin elintarvikkeiden liiallinen käyttö voi olla elimistölle haitallista: kanelin kumariini rasittaa maksaa alkoholin tavoin, kofeiini aiheuttaa erilaisia stressitiloja elimistöön, aspartaami voi olla haitallista vatsan toiminnalle, ulkomaisista pakastemarjoista voi saada ruokamyrkytyksen ja pellavasta haitallista maaperän kadmiumia. Kaikissa elintarvikkeissa pätee kohtuukäyttö: pieninä tai kohtuullisina määrinä nautittuna haitallisia vaikutuksia harvoin ilmenee. Tosin jotkut ruokamyrkytykset voi saada jo pienistä määristä pilaantunutta tai saastunutta tuotetta. 

Pakkausmerkintöjen tutkiminen antaa sinulle mahdollisuuden:
I. saada vastinetta rahoillesi
2. saada tietoa elintarvikkeen sisältämistä aineista
3. valita terveellisempiä tuotteita
4. välttää vanhentuneita tuotteita
5. saada tietoa tuotteen alkuperästä
6. saada tietoa tuotteiden oikeasta käytöstä
7. saada tietoa tuotteen tuotantotavasta.
Muita kuluttajalle tärkeitä pakkausmerkintöjä ovat erilaiset yleisesti tunnetut ja hyväksytyt merkit, kuten suomalainen sydänmerkki. Merkit kertovat myös laktoosittomuudesta tai gluteenittomuudesta. Kuluttajan on hyvä tunnistaa yleiset merkit, sillä ne ohjaavat valitsemaan muun muassa rasvan laadun tai suolan määrän suhteen tuoteryhmän sisällä paremmat valinnat.