Ihmiset valitsevat ruokaa monesta
eri syystä. Maun ja hinnan lisäksi painoarvoa antaa terveellisyys, eettisyys,
kotimaisuus, eettisyys ja toisaalta se, onko kyseessä arki vai juhla (sesonki,
vuodenajat). Syömällä suomalaista
lähellä tuotettua kasvipainotteista ruokaa tulee säästäneeksi energiaa ja
luonnonvaroja. Suomalaiset valitsevatkin mielellään kotimaisia tuotteita.
Keskiverto suomalainen kuluttaa kuitenkin paljon lihaa, joka nostaa
hiilijalanjälkeä merkittävästi. Jos haluaa ajatella tätä hiilikuormaa, tulisi
ruokavaliossa suosia näitä tuotteita: perunat, juurekset, erilaiset viljat,
sesonkiajan kasvikset (muualtakin kuin suomesta), kesällä ja syksyllä ruoka
toreilta, metsistä ja kasvimailta ja talvella kotimaisia juureksia, etelän
hedelmiä ja papuja. Ekologisesti on suotavaa suosia sisäelimiä, sillä näin
saadaan hyödynnettyä koko eläin. Ekologisin valinta proteiiniksi on tofu tai
kananmuna (hiilijalanjälki 2,7), kaikkein epäekologisin on naudanliha
(hiilijalanjälki 19,0). Kasvisruokavaliolla voidaan ruokkia suurempi määrä
ihmisiä kuin lihalla. Eikö ole hieman hassua, että syötämme naudoille samaa
ruokaa, jonka voisimme nauttia suoraan itse? Vitamiinihävikki ja
energiankulutus ovat suuria, kun nämä kasvistuotteet syötetään ensin naudoille.
Omassa arjessa voi tehdä muutamia ekologisia muutoksia. Ruokakassit voi kuljettaa kotona, kauppaan voi autoilun sijasta kulkea pyörällä, pakasteiden sijaan tulisi ostaa tuoretta tai säilykkeitä ja ruoanvalmistustavassa ottaa huomioon energiasyöpöt. Tällaisia syöppöjä ovat esimerkiksi uuni, jonka lämmittäminen vaatii rutkasti energiaa. Päivinä, jolloin uuni lämmitetään, tulee sitä hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Mikrossa saa energiatehokkaasti valmistettua ruokaa, kuten myös nopeasti lämpenevällä induktioliedellä.
![]() |
Kahviloissa on harvoin esillä, mitä ostamasi tuote sisältää. Miksiköhän on näin? |
Omassa arjessa voi tehdä muutamia ekologisia muutoksia. Ruokakassit voi kuljettaa kotona, kauppaan voi autoilun sijasta kulkea pyörällä, pakasteiden sijaan tulisi ostaa tuoretta tai säilykkeitä ja ruoanvalmistustavassa ottaa huomioon energiasyöpöt. Tällaisia syöppöjä ovat esimerkiksi uuni, jonka lämmittäminen vaatii rutkasti energiaa. Päivinä, jolloin uuni lämmitetään, tulee sitä hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Mikrossa saa energiatehokkaasti valmistettua ruokaa, kuten myös nopeasti lämpenevällä induktioliedellä.
Kaupassa asioidessa kannattaa
elintarvikkeisiin rohkeasti tutustua. Hintoja kannattaa vertailla,
pakkausmerkintöjä tutkia, päiväykset tarkistaa, valmistusmaa katsoa ja
mahdolliset suuntaa antavat symbolit tulkita. Elintarvikkeissa on myös usein
joitakin terveysväittämiä tai niitä voidaan kutsua funktionaalisiksi
elintarvikkeiksi jonkun terveyttä edistävän ominaisuuden takia. Joidenkin
elintarvikkeiden liiallinen käyttö voi olla elimistölle haitallista: kanelin
kumariini rasittaa maksaa alkoholin tavoin, kofeiini aiheuttaa erilaisia
stressitiloja elimistöön, aspartaami voi olla haitallista vatsan toiminnalle,
ulkomaisista pakastemarjoista voi saada ruokamyrkytyksen ja pellavasta
haitallista maaperän kadmiumia. Kaikissa elintarvikkeissa pätee kohtuukäyttö:
pieninä tai kohtuullisina määrinä nautittuna haitallisia vaikutuksia harvoin
ilmenee. Tosin jotkut ruokamyrkytykset voi saada jo pienistä määristä
pilaantunutta tai saastunutta tuotetta.
Pakkausmerkintöjen tutkiminen antaa sinulle mahdollisuuden:
Pakkausmerkintöjen tutkiminen antaa sinulle mahdollisuuden:
I. saada vastinetta rahoillesi
2. saada tietoa elintarvikkeen sisältämistä aineista
3. valita terveellisempiä tuotteita
4. välttää vanhentuneita tuotteita
5. saada tietoa tuotteen alkuperästä
6. saada tietoa tuotteiden oikeasta käytöstä
7. saada tietoa tuotteen tuotantotavasta.
Muita kuluttajalle tärkeitä pakkausmerkintöjä ovat erilaiset yleisesti
tunnetut ja hyväksytyt merkit, kuten suomalainen sydänmerkki. Merkit kertovat
myös laktoosittomuudesta tai gluteenittomuudesta. Kuluttajan on hyvä tunnistaa
yleiset merkit, sillä ne ohjaavat valitsemaan muun muassa rasvan laadun tai
suolan määrän suhteen tuoteryhmän sisällä paremmat valinnat.