torstai 27. maaliskuuta 2014

Keväinen ateria

Heippa!

Ruokatalouden tunneilla tiistaina valmistui ihana keväinen ateria, jossa oli jo ripaus pääsiäistä. Pääsiäinenhän on ihanaa aikaa; suklaata vaikka missä muodossa, ja vieläpä monen päivän ajan! Synttärit ja muut kekkerit ovat ohi yleensä yhdessä päivässä, mutta pääsiäisenä saattaa olla tavanomaisesta poikkeavaa ohjelmaa 3-4 päivän ajan. Pääsiäinen ei suinkaa ole pelkkää juhlaa, sillä pitkäperjantaina voi jokainen pysähtyä hetkeksi ja pohdiskella. Pohdiskella sitä, miten tähän on tultu, mistä voi olla kiitollinen ja kenties hieman sitä elämän ikävääkin puolta. Elämä ei aina ole niin kovin ruusuista, ja itselleni juuri pääsiäisen aika oli viime vuonna kovin hankala. Niin hanakala, ettei sitä oikein tahdo muistella.


Tästä pääsiäisestä tulee joka tapauksessa ainakin parempi, olen siitä aivan varma. Tämä kevät ateria oli hyvä tapa aloittaa kevään ja pääsiäisen fiilistely. Meillä oli menussa ihana aurajuusto-avokado keitto, sushit, pestolohta lisäkkeineen ja jälkiruoaksi kinder-kakkua ja persikkarahkapiirasta. Oma tehtävämme aterian hyväksi oli asioida kaupassa ja valmistaa pääruoalle lisäke. Teimme lohen kaveriksi kukkakaali-parsakaali-pyreen ja salaatin, joka oli myös oman sovellukseni tulos.
Salaattiin tuli jäävuorisalaattipohja, kirsikkatomaatteja, mozzarellaa, uunipunajuurta (oliiviöljy + suolaa + pippuria + 200 asteessa n. puol h) sekä curryssa paistettuja kesäkurpitsalohkoja. Hommaa oli lähinnä pilkkomisessa ja tietenkin kukkakaalien ja parsakaalien keittämisessä, mutta muuten saimme ottaa melko rennosti. Kuuntelimme musiikkia ja jutustelimme niitä näitä kokkailun lomassa. Kukkakaali-parsakaali-pyree on näinkin yksinkertainen:

1 iso kukkakaali
3 pientä parsakaalia
2 liemikuutiota
yrttejä, herbamarea, nokare voita

Nuput keitetöön runsaassa vedessä ja liemikuutioissa. Kun ne ovat pehmenneet siivilöidään koko komeudesta neste talteen. Muutama desi säästetään pyreeseen, loput pakkaseen (vitamiinipitoisesta liemestä saa oivallisen keittopohjan). Sitten vain soseutus, ehkä hieman herbamarea ja basilikaa, sekä reilu nokare voita. Muutama desi lientä on sivussa siltä varalta, että sitä pitää soseen notkistamista varten lisäillä.

Toisissa keittiöissä valmistui ihania lohi- ja kasvissusheja, avokado-aurakeitto, maukas gluteeniton focaccia (kirsikkatomaatti, punasipuli, timjami), sitruunaisia broilerinkoipia (leivitys) sekä jälkiruokana suussasulava persikkapiiras ja kinder-kakku. Sushien rullailua kävin seuraamassa, sillä se ei ole minulle tuttua. Täytyy joskus ottaa kotona projektiksi! Susheja en ole kovin paljoa syönyt, ja opettelen vasta. Siinä yhdistyy joitakin makuja, jotka eivät ole omia lemppareitani; wasabi ja soija. Sellainen hapan polte, joka nousee hieman nenään, ei ole mielestäni kovin miellyttävä vaikka haluaisinkin kovasti susheja rakastaa. Todella moni on menettänyt sydämensä niille täysin, ehkä minäkin vielä joskus. 



Koko aterian hitti oli kuitenkin tuo taivaallisen ihana avokado-aurakeitto. Kinder-kakun kaveriksi oli tuotu karkkirakeita, jotka ovat pääsiäisenä must. Hieno ateria, mukavaa hengailua yhdessä ja hyviä makumaailmoja, siitä oli tiistain koulupäivä tehty!