Jännitän täällä pääsykoemateriaalien julkaisemista, 1.4 ne julkaistaan, vielä ei näy! Minulla on edessäni taas samainen pääskoerumba, kuin viime vuonna. Tänä vuonna eron tekee se, että ei oikeastaan haittaa, vaikka en pääse. Viihdyn täällä hyvin, ja saan tätä kautta hankittua itselleni myös sellaisen ammatin, jonka haluankin. Toisaalta en ole vielä unelmieni koulussa, joten kerran täytyy vielä yrittää.
Tulin tänne pohtimaan älykkyystestiä ja siitä saamiani tuloksia. Howard Gardnerin mallissa (1983) on älykkyys jaettu 7 lahjakkuuteen eli ”intelligenssiin”. Kullakin älykkyyden alalajilla on oma hermostollinen perustansa.
Gardnerin teoria on vastakkainen älykkyyden tutkimuksen perinteiselle
oletukselle, että on olemassa vain yksi älykkyys. Ongelman ydinhän on
siinä, mitä mitataan ja miten sitä voidaan mitata. Erilaisilla ihmisillä
on siis erilaisia lahjoja, eri älykkyyden osa-alueet ovat meissä eri
tavalla kehittyneet. Testissä oli 70 kysymystä, joissa ajattelin koko ajan piilevän joitakin hiirenloukkuja; olenko ristiriitainen vastaaja jos laitan tässä nyt näin, kun tuonne tuli tuolla tavalla? Myöhemmin asiaa läpikäydessämme kuitenkin selvisi, että totta kai ihminen voi viihtyä ihmisten seurassa nelosen edestä, vaikka viihtyy myös todella hyvin yksin [nelonen tarkoittaa enimmäkseen samaa mieltä, sitä korkeampaa pistemäärää ei ole, jotta vältetään joidenkin totaalinen kolmosen syöttäminen paperiin. Meillä on taipumusta haluta sijoittaa itsemme sinne puoliväliin, jotta olisimme mahdollisimman normaaleja emmekä ainkaan millään tapaa ääripäitä tai "epänormaaleja". Tätä seikkaa kannattaa miettiä haastatteluja pisteyttäessä; neljän asteikko on aika toimiva, ja siihen oli yllättävän kiva vastata. 5 on liikaa vaihtoehtoja!]
Joukossa oli muun muassa kysymykset "Kun pitää oppia jotakin uutta, tartun toimeen ja yritän" ja "Olen ollut koko ikäni fyysisesri hyvässä kunnossa". Sosiaalisuudesta ja muiden tarkkailemisesta oli paljon kysymyksiä, samoin taiteellisuudesta. Olen aina ennen ihaillut taiteellisuutta ja mieltänyt (ainakin pyrkinyt) itsekin sellaiseen. Viimevuosina olen kuitenkin huomannut, että en minä ole taiteellinen tai kovin musikaalinenkaan. Tykkään toihuilla musiikin parissa mutta se kiehtoo minua oikeastaan usein vain tanssin kautta. Hiljaisuus on ihanaa; minulla harvoin kotona pauhaa musiikki, paitsi jos kehittelen jotakin tanssipätkää. Musiikin miellän hyvin vahvasti yhteen juhlien ja irtioton kanssa, sillä on sellainen sosiaalinen ja voimaannuttava puoli.
Sitten niihin tuloksiin. Omaan TOP kolmoseeni sain intrapersoonallisuuden (37/40 pistettä), interpersoonallisuuden (35/40 pistettä) ja keho-kinesteettisen (34/40 pistettä). Vaihtoehtojen joukossa oli vielä lingvistinen, loogismatemaattinen, musiikillinen ja spatiaalisvisuaalinen.
Intrapesoonallisuus on sellaista itsensä ja motiiviensa syvällistä tiedostamista. Tämä tulos ei minua ihmetytä, sillä koenkin olevani todella tietoinen itsestäni. Analysoin itseäni ja otan itselleni aikaa; kaiken hääräämisen keskellä voi joskus kadottaa oman minän. Meille on annettu tämä yksi keho ja mieli, jonka kanssa vain pitää tulla toimeen. Ainoastaan sitä kautta voi olla mukava myös muille, tai rakastaa muita. Keväällä minulla oli vaihe, jossa en voinut ymmärtää omia ratkaisujani ja en viihtynyt itseni kanssa lainkaan. Tämä heijastui ennen kaikkea lähipiirini ihmisiin valtaisalla kiukulla, arvostelulle, tunteiden heittelyllä ja kummallisilla päätöksillä. Onneksi tilanne on nyt paljon parempi, ja minulla on voimia olla taas mukava. Ei ole enää niin paha olla minä, joten uskon siihen, että muutkin voivat ajoittain tykätä seurastani.
Entisaikaan älykkyyttä on ajateltu hyvin yksilökeskeisesti, mutta
nykyisin sitä tutkitaan jo sosiaalisenakin ilmiönä olettaen, että
älykkyys rakentuu myös sosiaalisessa yhteisössä ja ympäristössä eikä
pelkästään yksilön puitteissa.
Jos kognitiivinen älykkyys on ajattelemista, tunneäly tuntemista, niin
henkinen älykkyys on olemista. Tällainen intrapersoonallisuus voisi olla sellaista henkistä älykkyyttä ja olemisen tasapainoa. Korkea henkinen älykkyys edellyttää, että olemme itsellemme rehellisiä.
Se vaatii, että otamme vastuun valinnoistamme ja tiedostamme, että
joskus oikeat valinnat ovat vaikeita. Korkea henkinen älykkyys vaatii,
että emme kiellä vaikeita, tai tuskallisia totuuksia itsestämme tai
elämästämme. Mutta ennen kaikkea henkinen älykkyys vaatii, että pysymme
avoimina elämälle, että uudistamme kykymme nähdä elämää tuorein silmin. Lisää henkisestä älykkyydestä voi lukea täältä.
Interpersoonallisuus taas on kyky ymmärtää muita. Kuten jo aiemmin mainitsin, mielestäni ei voi ymmärtää muita riittävästi ellei ole sujut itsensä kanssa. Näin ollen minulla tämä järjestys menee oikein päin, eikä tämäkään tulos ihmetytä lainkaan. Interpersoonallisuus on näistä älykkyydentasoista eniten tunneälyä. Tunneäly on metataito, joka ohjaa muiden
taitojemme hyödyntämistä. Tunneäly on kykyä tunnistaa, ilmaista,
analysoida ja säädellä omia ja toisten ihmisten tunteita erilaisissa
tilanteissa. Tunneäly on taktinen taito, jota voidaan kehittää ja
valmentaa – jos vain halua ja resursseja riittää.Tunneäly liittyy mielestäni olennaisena osana siis
myös toisten hyvään kohteluun ja erilaisiin tunnetaitoihin, kuten
empatian kokemiseen. Tunneäly
merkitsee myös persoonallisuuden eheyttä: ajattelu, tunne ja tahto
kulkevat käsi kädessä. “Todella älykkäästi voi toimia vain ihminen, joka
hyväksyy omat tunteensa, tiedostaa ne ja osaa hallita niitä”, Daniel Goleman
kiteyttää teoksessaan Tunneäly työelämässä.
Tunneälyyn voisi kuulua myös optimistisuus tilanteessa kuin tilanteessa, joka ei toteudu omalla kohdallani. Haluan uskoa hyvään ja ajatella positiivisesti, mutta harvoin siinä onnistun. Olen ikuinen pessimisti ja lannistun aika helposti ajatuksen tasolla. Toisaalta olen huomannut, että jonkun asian mennessä metsään aloitan manaamisen "kaikki on pilalla, ei voi tehdä mitään, antaa olla, yhyy buu" - joka todellisuudessa antaakin minulle tarvittavan potkun lisämotivaatiota. Tunneälyyn kuuluu varmasti myös sellaisia piirteitä, kuin harkitsevaisuus ja sanojen oikea asettelminen. Minä saatan laukoa suustani vaikka mitä, ja syyllistyn pessimismiin todella usein. Lähimmäiseni onneksi jo tunnistavat nämä piirteet ja osaavat ottaa ne toisesta-korvasta-sisään-ja-toisesta-ulos periaatteella. Tunneälyni ei ole ollenkaan täydellistä, mutta sitä voi onneksi harjoitella.
Kolmas tulos on oikein mieleinen. Keho-kinesteettinen ihminen on omimillaan liikkuessaan ja tuntoaistiessaan. Kehollinen ilmaisu on hänelle tärkeää ja vapauttavaa, ja liike symboloi usein muitakin asioita kuin vain esimerkiksi paikasta A paikkaan B siirtymistä. Mielestäni liike on kaikkein kokonaisvaltaisin keino viestiä omia tunteita. Mikään sana, ääni tai muu sellainen ei ole yhtä selkeää juuri minulle. Kun puhun, elehdin paljon, ja jos minulla on kiukkupäivä se purkautuu parhaiten fyysisesti esimerkiksi lenkkipolulla. Suruissani en jää sängynpohjalle vaan teen jotakin toiminnallista. On mielestäni loogista, että keho-kinesteettinen ihminen myös reagoi somaattisesti elämän kriiseihin, kuten itse teen. Järkytys tuntuu vatsassa ja vie ruokahalun, ja toisaalta ilo saa unohtamaan pienen flunssan. Liikunnasta saatu endorfiini on erityisen voimaannuttava, ja nyrjähtäneen nilkan kipuilun saattaa huomata vasta myöhään päätettyään 10 kilometrin juoksulenkin.
Kuuntelijana keho-kinesteettinen ihminen on kärsimätön, koska vaatii toimintaa. Olen ajoittain liiankin levoton, ja minulle esimerkiksi television katselu saattaa olla joskus vaikeaa, "kun olisi niin paljon muitakin asioita, joita pitäisi edistää". Toisaalta nautin pitkistä keskusteluista ja kuuntelen kyllä toisten huolia mielelläni A:sta Ö:hön. Keho-kinestettinen ihminen koskettelee mielellään ja tulee lähelle. Minusta esimerkiksi anteeksipyytäessä viimeinen silaus on kosketus olkapäälle tai jokin muu fyysinen ele. Minä kosketan usein viestiessäni ihmisten kanssa, joka saattaa joidenkin mielestä olla tukalaakin tai yllättävää. Nautin läheisyydestä silläkin tavalla, kun vaikka pieni huone on täynnä ihmisiä. Sellainen fyysinen läsnäolo on miellyttävää. Hän
huomaa ilmapiirin ja epämukavat huonekalut sekä kylmän ja kuuman. Tarkkailen usein etenkin fiilistä ja muiden ihmisten olemista ja tekemistä. Kun astun huoneeseen, lämpötila on ensimmäisiä asioita, joita havaitsen. Miellän myös esimerkiksi kylmän todella epämiellyttäväksi, ja se oikeasti häiritsee valtavasti tekemisiäni.
Puhuessaan kinesteettinen ihminen ei pidä vahvaa katsekontaktia
kuulijoihin. Tämän huomaan itsessäni todella vahvasti. Saattaa olla, että olen jutellut jonkun kanssa hyvänkin tovin, enkä silti osaa tunnistaa henkilöä kasvoista. Tanssiopettajani ratkaisi tätä "ongelmaa" niin, että minun pitäisi katsoa ihmisiä nenään. Kun kohdistaa katseensa toisen nenään, näyttää siltä kuin katsoisi silmiin, eikä näin ollen ole epäkohtelias. Silmiin katsominen on jotenkin todella henkilökohtaista, ja se on minulla äärimmäisen vaikeaa. Jos katson silmiin vängertelemättä, ihmisen tulee olla minulle äärimmäisen tuttu. En kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, vaan ehkä juuri tunteeseen ja tunnelmaan. Kun vierailen toisen kodissa, minulle jää päällimmäisenä mieleen, miltä matto tuntui jalkojen alla, kuin se, minkä värinen matto oli.
Kielellisestä tasosta (ligvistinen) sain myös korkeat pisteet, 32/40. Lingvistiselle sanat ja kieli ovat tärkeitä. Minä pidän kovasti kirjoittamisesta, ja liikkeen ohella se on varmasti yksi voimakkain keinoni ilmaista itseäni. En rustaile runoja tai muuta sellaista, mutta pidän päiväkirjaa. Tosin päiväkirjan pitäminen loppuu aina siihen, kun tuntuu liian ahdistavalta. Kun asian kirjoittaa ylös päiväkirjaan, siitä tulee ikään kuin todellinen. Viime keväänä päiväkirjan kirjoittaminen jäi hetkeksi siihen, sillä se tuntui liian kipeältä. Nyt olen palaillut siihen, mutta erilaisessa muodossa. Tykkään kirjoittaa jokaisesta päivästä vain yhden lauseen, tyylillä päivä jona lähikauppasta sai kevätsesongin tuoretta parsaa. Lause voi olla ihan tyhjänpäiväinen, mutta jollakin tapaa se oli minun mielestäni merkittävä.
Tulipas pitkä teksti, ja tuntikin vierähti. Nyt menen taas katsomaan, joko pääsykoematskut olisi julkaistu, jännää!
”Elämä on vain silmien avaamista ja jälleen sulkemista. Tärkeätä on, mitä tuona lyhyenä väliaikana joutuu näkemään” - Friedrich Hebbel