Maanantai 25.11
Meidän pitää tämän harjoittelun aikana seurata kahta eri lasta kahdella oppitunnilla. Oppitunteja on kaksi vertailun vuoksi. Itse halusin ottaa tarkkailuun tytön ja pojan, ja yritin valita kaksi mahdollisimman erilaista tapausta. En onnistunut siinä oikein hyvini, sillä lopulta huomasin kahden tarkkailtavani olevan melko samanlaisia!
Meidän pitää tämän harjoittelun aikana seurata kahta eri lasta kahdella oppitunnilla. Oppitunteja on kaksi vertailun vuoksi. Itse halusin ottaa tarkkailuun tytön ja pojan, ja yritin valita kaksi mahdollisimman erilaista tapausta. En onnistunut siinä oikein hyvini, sillä lopulta huomasin kahden tarkkailtavani olevan melko samanlaisia!
Havainnot tytöstä
Matematiikan tunti
- Aamunavaus (päivän ohjelman läpikäyminen, tunnelmat, päivämäärä ym) = Seurailee hiljaa, tarkkailee opettajaa, viittaa yleisiin kysymyksiin mutta ei sellaisiin, joilla pyydetään puheenvuoroa. On muutenkin selkeästi itsekseen, eikä ota kontaktia luokkakavereihin.
- Junnauskoe (kokeen tekeminen ajan puitteissa) = Istuu polvien päällä, raapustaa hyvällä tahdilla, ei levottomuutta. Tämä polvien päällä istuskelu on selkeästi sellainen "työasento", jonka tyttö ottaa kun pitää keskittyä. Ei vilkuile muiden papereita, pyöri paikoillaan tai vastaa vierustoverin kysymykseen, keskittyy vain omaan työhön.
- Toiseen luokkaan siirtyminen (ryhmä jaetaan kahtia) = Odottaa, että yleinen häly vähenee, ja nousee vasta sitten paikoiltaan. Ottaa vihkot ja kirjat esiin rauhassa, pinoaa ne syliin, katselee ja tarkkailee, siirtyy vasta sitten viimeisten joukossa toiseen luokkaan. Vaihtaa luokkaa kävellen.
- Laskujen läpikäyminen (allekkain laskeminen) = Viittaa ajoittain, mutta ei kovin "aktiivisesti". Nostaa käden lähinnä silloin, kun kysymys on jo mennyt ohi. Pyörii tuolilla, seisoskelee puoliksi, ei puhu. Välillä katselee jonnekkin ihan muualle, ei keskity ihan täysin. Pötköttelee pulpetilla, ei edelleenkään vastaa vieruskavereille. On ehkä vähän väsynyt, seuraa silti opetusta. Aloittaa tuolilla keikkumisen muutaman tehtävän jälkeen (joko osaa asian jo, tai ei ymmärrä asiaa, joka turhauttaa). Vastaa asiallisesti ja reippaasti, kun opettaja kysyy kysymyksen ilman viittaamista. Ei halua jutella toisen tytön kanssa (murisee, kuin koira!)
- Laskujen tekeminen = Ottaa kontaktia vierustoveriin, jos ei osaa tehdä tehtävää (hyötyy muiden avusta). Istuu taas polvien päällä, eli keskittyy. Käyttää palikoita apunaan kun tekee laskuja, taitavat olla aika vaikeita? Höpöttelee nyt enemmän, hymyilee ja jopa lauleskelee! Hakee ehkä jotain muuta puuhaa laskemisen tilalle, haluaa välttää tehtävien tekemisen. "Mä en kestä tätä melua" tokaisee jossain vaiheessa (laittaa kynää korvaan). Tarvitsee opettajan viereen, että jaksaa keskittyä laskemiseen.
Musiikin tunti
- Tunnin aloitus = On selkeästi enemmän innostunut, ottaa kontaktia vierustovereihin
- Rytmit (perusrytmeihin tutustuminen) = taputtaa, osallistuu. On melko temperamenttinen, eikä juuri välitä, kun opettaja kehottaa keskittymään olennaiseen.
- Omat rytmit (omien rytmien luominen) = "Tähdään näin!" "Ei ainakaan noin" , ottaa selkeästi johtajan roolia, joka on mielestäni vähän yllättävää. Lyöttäytyy ryhmän toisen tytön kanssa yhteen, ja keksii omia juttuja muusta ryhmästä välittämättä.
- Loppulaulu = Availee suuta ja tavailee sanoja, eli on mukana riittävissä määrin. On hieman levoton, ja keskittyy leikkimään teippirullalla, jonka löysi opettajan pöydältä.
- Tunnin lopetus = ei pidä kiirettä, poistuu luokasta vasta viimeisten joukossa, kuten ennenkin.
Kävimme myös seuraamassa yhden köksän tunnin. 7 luokkalaiset valmistelivat sianlihakastiketta ja pullavanukasta, aiheena oli siis suomalainen ruokakulttuuri 1900-luvulla. Reseptit oli päivitetty nykypäivään, kastikkeeseen lisättiin appelsiinin kuorta ja se tarjoiltiin riisin kera. Koska oli kyseessä oikea juhla-ateria, laitettiin kastikkeeseen kuohukermaa. Ryhmä oli pieni ja toimelias, ja vuoat oli hetkessä voideltu margariinilla ja lihat kattilassa ruskistumassa. Sipulit osattiin pilkkoa jo melkein oikeaoppisesti. Nuoret kyselivät meiltä opiskelijoilta apua rohkeasti, nyt pääsi ensimmäistä kertaa oiekasti ohjailemaan ja näyttämään, miten kannattaa tehdä. Tämäkin tunti oli valinnainen, joten ryhmään tietenkin valikoituu hieman tavallista motivoituneempaa porukkaa. Silti jäi sellainen hyvän tekemisen meininki ja osaaminen päällimmäiseksi tunnelmaksi tältä tunnilta, joka on kiva asia.