torstai 21. marraskuuta 2013

Asiaa alkoholista

Pidin juuri tunnin alkoholista, 8 b luokalle. Oli taas luokka täynnä fiksuja nuoria, miksi ihmeessä olen pelännyt yläasteella opettamista? Voiko kyse olla siitä, että tällaisessa pienessä kaupungissa on leppoisampaa nuorisoa? Joka tapauksessa, minulla on tunnista oikein hyvä fiilis!

Tulin luokkaan vähän niin kuin oppilaiden kanssa yhtä aikaa, johon oli muutamakin syy. A) laitoin herätyksen aivan liian myöhään, olin siis tuntia myöhemmin liikkeellä, kuin piti. Tarkasta siis kalenteri ihan kunnolla edellisenä iltana, monelta ja missä sinun pitää olla. B) Aamiainen jäi hutaisuksi, josta tulen kiukkuiseksi. Aamiainen kun on päivän parhaan aterian lisäksi rauhoittumista ja aikaa lehtien lukemiseen. Onneksi ulkona ei kuitenkaan satanut vettä! Kouluun saapuessani menin kaikessa rauhassa tekemään alkoholimatematiikka lausekkeet, muokkailin ja valitsin siinä aikani hienoimmat piirrokset. B) Elin siinä käsityksessä, että tunti alkaa 15 yli, joten en pitänyt mitään kiirettä piirrosten kanssa. Lopputulos oli se, että laitetiden ja ohjelmien avaamiseen jättämääni 15 minuuttia ei ollutkaan, koska tunti alkoikin jo tasan klo 10! Tästä seurasi pieni paniikin omainen youtuben selailu ja muistitikun haparointi koneeseen kiinni, mutta ainakaan en ehtinyt sen enempää jännittää. Laitteet toimivat onneksi moitteettomasti..

Aloitin siis tunnin siltä seisomalta, näyttämällä tämän videon. Keskustelimme videon jälkeen oppilaiden kanssa, mitä on kohtuu käyttö, mitä eroa on nuorten ja aikuisten alkoholinkäytöllä ja ennen kaikkea siitä, miksi asioista pitää puhua. Oli kerrassaan hienoa, että välillä sai oikeasti kontaktia nihin luokan "hulivili" poikiinkin. Keskustelu oli hyvää, sitä syntyi, nuorilla oli mielipiteitä.

Videon jälkeen kehotin kaivamaan muistiinpano välineet, ja aloin tylsän osuuden, eli luennoimisen. minulla oli visuaalisesti kivaksi tehty powerpoint, ja ainoastaan yhden sanan mittaisia muistiinpanoja (muutamia per dia). Sanat olivat lähinnä minulle muistettavaksi, että osaisin kertoa asioista tarpeeksi laajassa mittakaavassa, eikä mitään unohdu. Olen aika kova papattamaan, ja keksin kyllä johdattelevia kysymyksiä ilman, että kirjaisin niitä ensin ylös. Jos jokin seikka on vähän epäselvä (kuten minulle nyt sattui olemaan myyntirajoitusten kellonajat!) on kätevää kysyä vastausta oppilailta. Onneksi joku heistä osasi asiaan vastata! Tästä opin siis sen, että minun tuleekerrata asiat kunnolla, ennen kuin menen niitä opettamaan. Tuossa kuitenkin yksi vinkki selviytyä sellaisestakin tilanteesta..

Sainkin palautetta juuri siitä, että osasisin suht hyvin sattaa oppilaita aktiiviseksi kysymällä heiltä paljon kysymyksiä. Aihe oli aika painava, ja siinä mentiin ajoittain henkilökohtaisellekin tasolle. Kysyin nuorilta esimerkiksi, onko heidän lähipiirissään esimerkkejä alkoholin liikakäytöstä. Monta kättä nousi ilmaan, ja sitten olinkin pian tilanteessa, joka ei ole ehkä ihan toivottu. Mitä minä osaisin nuorille sanoa? Voinko sanoa, että voisitte kenties yrittää auttaa alkoholisoitunutta läheistänne? Silloin saatan sysätä nuoren harteille vastuun, joka ei todellakaan heille kuulu. Tuollaisia kysymyksiä, joissa piilee ehkä vähän vaaroja, tulee välttää.

Powerpoint loppui sitten ryhmätehtävään, jossa jaoin kaikille ryhmille yhden lausekkeen "alkoholimatematiikkaa".

kuva täältä

Ryhmissä piti pohtia kyseistä yhtälöä ryhmän kesken, ja demostroida tilanne sitten jotenkin ensi tunnilla koko luokalle. Siellä lähti tekeytymäämn näytelmiä ja tarinoita, harmi etten pääse ensi kerralla niitä seuraamaan. Oli kuitenkin mukavaa huomata, että nuoret ovat melko tietoisia näistä asioista. Tunneilla osaamista voidaankin siis jo enemmän syventää.

Nyt kiiruhdan jo seuraavalle tunnille, hyvää torstaita kaikille!