Siksipä me omistimme muikuille
kokonaisen demon! Muikkuhan on aivan loistava raaka-aine, siinä on
paljon proteiinia, hyvää rasvaa ja vitamiineja. Muikut vain turhan usein
pyöritellään jauhoissa ja paistetaan voissa, jolloin terveyshyödyt
tietenkin hieman laskevat, mutta herkuttelu on aivan sallittua aina
silloin tällöin. Kalakoulun sivuilla muikusta sanotaan seuraavaa:
 |
ruiskuoren alle laittettiin muikkuja, pekonia, mausteita ja riisiä |
"Muikku on suosittu ruokakala Suomessa, mutta se arvostus on
korkeimmillaan Järvisuomen alueella. Muikku on helppo perata ja
käsitellä ruoanvalmistuskuntoon. Muikun mäti on arvostettu ruoka-aine ja
sillä herkuttelu on mahdollista ympäri vuoden. Muikussa on rasvaa
keskimäärin noin 3,3 prosenttia ja se kuuluu rasvaisiin kaloihin."
 |
Nämä fileet odottavat maustemarinadia |
Me
käsittelimme muikut pääasiassa painamalla pään kohdalta etusormella ja
peukalolla, jolloin niska niksahtaa poikki. Pään mukana saa vedettyä
sisälmykset ja suolet näppärästi pois. Vatsan voi vielä avata ja loput
suolenpätkät ym. poistaa ja kalan vielä huuhdella. Jos fileen haluaa
erotella ruodoista ja selkärangasta, painelee vain selkärankaa pitkin
huolellisesti evään asti ja nostaa sitten selkärangan ja ruodot pois.
Jäljelle jää kätevä pieni filee, jossa on vielä nahka tallella. Sitä ei
kannata poistaa, sillä juuri nahassa ovat ne tärkeimmät vitamiinit.
 |
Eikun täytteet ruiskuoren sisään |
 |
seljankaan tuli persiljaa ja maustekurkkua |
Me
valmistimme kalaseljankaa muikkufileistä. Kalaseljanka on tuttu ruoka
itänaapurista, meillä Suomessa kalakeitto halutaan syödä usein
pelkittettynä (perunaa, tilliä ja kalaa) ja paksumpana (kermaa tai
maitoa), mutta seljanka on lähes kirkasta, siinä on kasviksia ja
tomaattimurskaa. Lisänä keittoon laitetaan mausterkurkkua. Seljankaan
käytetään tavallisesti lohta tai kuhaa, mutta muikku toimi siinä myös
oikein hyvin. Kasvisten lisäksi keittoon tulee perunaa.
 |
Toisissa keittiöissä muikkuja piilotettiin taikinakuoren sisään |
Tässä ohje
perinteiseen seljankaan:
8 dl vettä
1 liemikuutio
10 kokonaista valkopippuria ja mustapippuria
1 sipuli
3 porkkanaa
4-6 perunaa
1 tlk tomaattimurskaa
300-400 g kalaa (lohta, kuhaa, muikkuja) paloina
2-3 maustekurkkua
1 purkki ruokakermaa
Persiljaa
Kiehauta vesi. Lisää liemikuutio,
pippurit, hienonnettu sipuli sekä suikaloidut porkkanat ja perunat.
Keitä hiljalleen kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Lisää
tomaattimurska. Paloittele kala ja lisää joukkoon. Anna hautua kunnes
kala kypsyy. Lisää pieniksi kuutioidut maustekurkut ja ruokakerma.
Kuumenna. Tarkista maku. Viimeistele persiljalla.
Laskimme,
kuinka paljon muikuista tuli painohävikkiä. Tulos oli fileroinnin
jälkeen 47%, joka on aika hurjaa. Toisaalta muikun kilohinta ei päätä
huimaa, 6,95€/kg. Sitten vain muikuilla herkuttelemaan, viimeistään
kesällä. Savonlinnasta saa muikkujen parhaimmistoa, eli jos tänne eksyy,
muikut ovat must-listalla.