tiistai 25. helmikuuta 2014

Muikut ovat Savonlinnan ylpeys

Siksipä me omistimme muikuille kokonaisen demon! Muikkuhan on aivan loistava raaka-aine, siinä on paljon proteiinia, hyvää rasvaa ja vitamiineja. Muikut vain turhan usein pyöritellään jauhoissa ja paistetaan voissa, jolloin terveyshyödyt tietenkin hieman laskevat, mutta herkuttelu on aivan sallittua aina silloin tällöin. Kalakoulun sivuilla muikusta sanotaan seuraavaa:
ruiskuoren alle laittettiin muikkuja, pekonia, mausteita ja riisiä

"Muikku on suosittu ruokakala Suomessa, mutta se arvostus on korkeimmillaan Järvisuomen alueella. Muikku on helppo perata ja käsitellä ruoanvalmistuskuntoon. Muikun mäti on arvostettu ruoka-aine ja sillä herkuttelu on mahdollista ympäri vuoden. Muikussa on rasvaa keskimäärin noin 3,3 prosenttia ja se kuuluu rasvaisiin kaloihin."
Nämä fileet odottavat maustemarinadia

Me käsittelimme muikut pääasiassa painamalla pään kohdalta etusormella ja peukalolla, jolloin niska niksahtaa poikki. Pään mukana saa vedettyä sisälmykset ja suolet näppärästi pois. Vatsan voi vielä avata ja loput suolenpätkät ym. poistaa ja kalan vielä huuhdella. Jos fileen haluaa erotella ruodoista ja selkärangasta, painelee vain selkärankaa pitkin huolellisesti evään asti ja nostaa sitten selkärangan ja ruodot pois. Jäljelle jää kätevä pieni filee, jossa on vielä nahka tallella. Sitä ei kannata poistaa, sillä juuri nahassa ovat ne tärkeimmät vitamiinit.
Eikun täytteet ruiskuoren sisään

seljankaan tuli persiljaa ja maustekurkkua
 Me valmistimme kalaseljankaa muikkufileistä. Kalaseljanka on tuttu ruoka itänaapurista, meillä Suomessa kalakeitto halutaan syödä usein pelkittettynä (perunaa, tilliä ja kalaa) ja paksumpana (kermaa tai maitoa), mutta seljanka on lähes kirkasta, siinä on kasviksia ja tomaattimurskaa. Lisänä keittoon laitetaan mausterkurkkua. Seljankaan käytetään tavallisesti lohta tai kuhaa, mutta muikku toimi siinä myös oikein hyvin. Kasvisten lisäksi keittoon tulee perunaa. 
Toisissa keittiöissä muikkuja piilotettiin taikinakuoren sisään
 
Tässä ohje perinteiseen seljankaan:
 
8 dl vettä
1 liemikuutio
10 kokonaista valkopippuria ja mustapippuria
1 sipuli
3 porkkanaa
4-6 perunaa
1 tlk tomaattimurskaa
300-400 g kalaa (lohta, kuhaa, muikkuja) paloina
 2-3 maustekurkkua
1 purkki ruokakermaa
Persiljaa

Kiehauta vesi. Lisää liemikuutio, pippurit, hienonnettu sipuli sekä suikaloidut porkkanat ja perunat. Keitä hiljalleen kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Lisää tomaattimurska. Paloittele kala ja lisää joukkoon. Anna hautua kunnes kala kypsyy. Lisää pieniksi kuutioidut maustekurkut ja ruokakerma. Kuumenna. Tarkista maku. Viimeistele persiljalla.

Laskimme, kuinka paljon muikuista tuli painohävikkiä. Tulos oli fileroinnin jälkeen 47%, joka on aika hurjaa. Toisaalta muikun kilohinta ei päätä huimaa, 6,95€/kg. Sitten vain muikuilla herkuttelemaan, viimeistään kesällä. Savonlinnasta saa muikkujen parhaimmistoa, eli jos tänne eksyy, muikut ovat must-listalla.