tiistai 18. helmikuuta 2014

Pannut kuumiksi, täältä tulee lihaa

Tiistaina kokkailtiin pihviä jos toistakin. Omalle vastuulleni viherpiiperönä napsahti punajuuripihvimassan valmistus (eli perunan ja punajuuren raastaminen, sipulin pilkkominen yms. pihvien muotoilu pellille) ja maustevoin sekoitus. Sekoitus sen takia, että kaikki aineet tosiaan vain sekoitetiin keskenään (voi, mausteet, yrtit, sitruunamehu), muotoiltiin pötköksi ja laitettiin viileään. Itsehän sujautin pötkön pakkaseen ajatuksella "se ei sitten ainakaan ole sula", jonka seurauksena se sitten oli ihan jäässä. Meinasin jopa fiksuna ratkaista asian laittamalla pötkön mikroon, kunnes onneksi tajusin käyttää hieman järkeä.. Lihoja nuijittiin ensin jokaisessa keittiössä, ja sen jälkeen oltiinkin "lihapöllyissä". Ilmanvaihto ei nimittäin ole mikään parhain meidän opetuskeittiöissä, ja saamme aina kivat aromit koko loppupäiväksi (tai elämäksi) mukanamme kokkailujen jälkeen. Etenkin oma kuontaloni imaisi nytkin lihaiset aromit todella tiiviisti itseensä!

Alla kuvamateriaalia tästä pihvikerrasta!


omalle lautaselle valikoitui punajuuripihvejä salaatin kera

Lihan käsittely

Lihan käsittelyyn kotona kannattaa varata laadukkaita pakastepusseja, terävä veitsi ja leikkuulauta.
Jauheliha jauhetaan samana päivänä, kun se toimitetaan asiakkaille. Se on pakattu irtotavarana pussiin, joten nopea pakastaminen on tärkeää. Pakasta jauheliha litteisiin, tiiviisiin paketteihin, jolloin pakkaus pakastuu ja tarvittaessa sulaa nopeasti. Jauheliha kannattaa sulattaa hitaasti, eli jääkaappiin edellisenä päivänä. Paistit ja pata-/keittolihat voi pakastaa vakuumipakkauksissa tai avata ne ja paloitella omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Lihan säilytys

Liha on herkästi pilaantuva tuote. Lihapakettiemme pakkaaja on määrittänyt lihan säilytyslämpötilan ja viimeisen käyttöpäivän. Myymämme liha on tuoretta eli sitä ei ole raakakypsytetty eli mureutettu. Halutessaan lihaa voi raakakypsyttää kaksi viikkoa alle +2 asteessa. Oman jääkaapin lämpötila kannattaa tarkastaa ennen raakakypsytystä, jonka aikana vakuumipakkaus ei saa vuotaa. Jos pakkaus vuotaa, ota yhteyttä meihin. Raakakypsytetyn tuotteen tuntomerkit ovat hapahko tuoksu ja lihan pehmeys. Tuoksu ei saa olla pistävä ja jäädä lihaan. Raakakypsyneen lihan leikkauspintaan jää sormella painettaessa painallusjälki. Raakakypsytys parantaa ainoastaan paistien ja fileiden mureutta. Pata/keittolihat ovat heti valmiita ruoanvalmistukseen tai pakastettaviksi. Niitä ei tarvitse mureuttaa. Keitto-/patalihoista eli ruhon etuosan lihaksista valmistetaan ruokaa hauduttamalla. Lihan sidekudoksen pehmeneminen ja lihan mureutuminen tapahtuu miedon ja pitkän kypsennyksen aikana.

Raakakypsytys

Raakakypsytys, mureuttamien ja riiputtaminen tarkoittavat samaa eli lihan mureuttamista sen omien entsyymien avulla. Myös marinointi ja pakastaminen mureuttavat lihaa jossain määrin. Lihan mureuteen vaikuttavat myös eläimen ikä, sukupuoli ja rotu.
Optimilämpötila mureutumiselle on lähellä nollaa, jolloin lihaa voidaan raakakypsyttää useita viikkoja. Mitä korkeampi lämpötila, sitä nopeampaa mureutuminen on. Lämpötila ei kuitenkaan saa olla yli +4 astetta. Tällöin lihassa olevat bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat pilaantumisen. Lihaa on suositeltavampaa raakakypsyttää matalassa lämpötilassa pidemmän aikaa kuin korkeassa lämpötilassa lyhyemmän aikaa.
Lähteet täältä.