Hyvän paistinpannun ominaisuudet
Hyvä
paistipannu on kestävä, helppokäyttöinen ja hygieeninen, ei polta ruokaa
pohjaan, kestää konepesun, on ergonomisesti oikein muotoiltu ja on helppo
pinota/ sijoittaa kaappiin. Pannun reunan tulee olla sopivasti kalteva (45 - 50
astetta) ja suora. Suorareunaisessa pannussa on helpompi paistaa ohukaisia ja
munakasta ja se on lastan käytön kannalta parempi kuin kovera. Kaatoreunan on
hyvä olla sellainen että neste ei valu pitkin paistinpannun kylkeä. Sisäreunan
ja pohjan yhtymäkohdan pyöristäminen lisää pannun käyttömukavuutta. Kahvan tulee olla lämmönkestävä ja varustettu
ns. sormituella, joka estää sormia koskettamasta pannun seinämiin sekä
riittävän pitkä (180 - 200mm) ja muotoiltu niin, että siitä saa kunnon otteen.
(Purhonen 2012.)
Valurautapannu
Valurautapannu kestää korkeita
lämpötiloja ja se on tehty kovaan kulutukseen. Se on pitkäikäinen ja siirtyykin
usein vanhemmilta lapsille. Valurauta pannu on hyvä esimerkiksi pihvien,
lettujen ja ruskean kastikkeen valmistukseen. Se on työteliäämpi kuin
pinnoitepannu, sillä sitä ei saa pestä astianpesukoneessa tai pesuaineella.
Puhdistetaan esimerkiksi talouspaperilla pyyhkimällä tai kuumalla vedellä ja
harjalla Valurautapannun kuivausta ei saa unohtaa; muutoin vaarana on pannun
ruostuminen. Huonokuntoisen valurauta-astian voi vielä koettaa pelastaa
rasvapoltolla. Ensiksi pestään poikkeuksellisesti pesuaineella ja hangataan
ruoste pois esimerkiksi ruokasuolalla, jonka jälkeen pannu kuivataan hyvin.
Seuraavaksi pannun sisäpintaan hierotaan esimerkiksi suolatonta sianihraa tai
ruokaöljyjä ja kuumennetaan astia uunissa. (Purhonen 2012.)
Alumiinipannu
Alumiiniset paistinpannut yleensä
päällystetään joko PTFE- eli muovipohjaisella pinnoitteella tai keraamisella pinnoitteella.
Alumiinin lämmönjohtokyky on erittäin hyvä. Lämmönjakautuminen pohjaan ja
seinämille nopeuttaa ruoan kypsymistä. Myös energiaa säästyy. Alumiini on
sitkeä ja joustava materiaali, jota on kevyt käsitellä. Pinnoitetut
alumiinipannut ovat erinomaisia kevyeen paistamiseen. Alumiinipannuja on sekä
puristettuna että valettuna. Valettu alumiinipannu on äärimmäisen tehokas.
Puristettu on kevyempi käsitellä. (Autio 2012.)
Ruostumaton teräs
Ruostumaton teräs on erinomainen keittoastiamateriaali,
joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Se on turvallista, kestävää ja
helppohoitoista. Teräs on mainio astiamateriaali, pinnoitteella tai ilman.
Ruostumattoman teräspannun ulkonäkö on myös hieno. (Purhonen 2012.)
Kuparituotteet
Kuparin suurin etu on sen
erinomainen lämmönjohtokyky. Kupari kestää hyvin kaikenlaiset, vahvatkin
puhdistusaineet, joten se on siinä mielessä helppohoitoinen. Käytä kuparipannua
liekityksessä ja voit laittaa kupariastian myös uuniin. Kupariastiat eivät
sovellu astianpesukoneeseen. (Autio 2012.)
Pinnoitettu pannu
Pinnoitettuja pannuja ovat muovipohjaiset pinnoitetut pannut. Ne lämpenevät nopeasti ja niissä voi valmistaa ruokaa ilman rasvaa (tarttumaton pinta). Pannut ovat melko painavia. Teflon on vain yksi muovipojaisista pinnoitteista, mutta se on kuluttajien suussa kasvanut yleisnimeksi kaikille tarttumattomille pinnoille. (Purhonen 2012.)
Wokkipannu
Wokkipannun hyviä puolia ovat ruoanlaiton helppous, nopeus
ja pienempi rasvan tarve. Wokkipannun paksut reunat edesauttavat lämmön
kerääntymistä laidoille, jolloin esim. kasvikset lämpenevät ja kypsyvät
tasaisesti. Raaka-aineiden oikea koko, eli tarpeeksi pienet ja samankokoiset
palat, on kaiken a ja o. Lisää raaka-aineet pannulle kypsymisjärjestyksessä.
Älä wokkaa liian monelle yhtä aikaa sillä tuotos alkaa kiehua, eikä paistu
kuten wokkauksessa on tarkoitus. Kastikkeet lisätään wokkiin vasta paistamisen
loppuvaiheessa. (Purhonen
2012.)
LEIKKUULAUDAT
Hyvä
leikkuulauta ei kuluta veistä eikä tylsytä sen terää. Keittiössä on hyvä olla
useampia lautoja eri ruoka-aineita varten. Lihalla, kalalla ja kasviksilla (+
sipuli) on hyvä kotikäytössäkin olla omat lautansa Leikkuulautaa voi käyttää
myös tarjoiluun (esimerkiksi puinen pyöreä lauta juustoille). Laudassa olevat
urat on tarkoitettu kuvuille, ja joissakin laudoissa on paikka dipille tai
juomalasille. Laudan materiaali valitaan käytetyn raaka-aineen mukaan.
Esimerkiksi puisessa pinnassa kalapiikki pysyy hyvin paikallaan ja kalaa on
helppo käsitellä. Laudasta ei saa irrota mitään leikattaviin aineksiin. Eikä se
saa olla sellaisilla villoilla, että siitä muodostuu bakteeripesä. Leikkuulauta,
joka on valmistettu poikkisyin leikatusta puusta kestää parhaiten kulutusta. Leikkuulauta
tulee aina puhdistaa hyvin käytön jälkeen eikä sitä saa missään tapauksessa
laittaa tiskikoneeseen. Pesun jälkeen lauta on hyvä kuivata ja tarpeen
vaatiessa öljytä. Öljyämiseen sopii parhaiten pellavaöljy. Ruokaöljyt
härskiintyvät laudan pinnassa ja siksi niiden käyttö ei ole suositeltavaa. Jos
lauta pääsee kuivumaan, se kannattaa liottaa vedessä ja sen jälkeen öljytä
huolellisesti. (Jussila 2008.)
Lähteet
Autio, S. 2012. Paistinpannut testissä. Yhteishyvä.fi.
Luettu: 1.2.2014
Purhonen, A. 2012. Paistinpannun valinta lieden
mukaan. Ruoka.fi. Luettu: 1.2.2014
Jukka Lagerblom haastattelu iltalehdessä 4.1.2008,
Jussila, T. 2008. Haussa hyvä leikkuulauta. Luettu: 1.2.2014