Oppimiskäsityksen murros 1/2
Elämme murrosaikaa. Opetuskäsitykset, pedagogiset mallit, opetussuunnitelmat ovat valtavassa muutoksessa. Saattaa olla, että elämme toista suurta muutoskautta sitten peruskoulun muodostumisen 1970-luvulla. Murros on välttämätön, riippumatta siitä, mitä me siitä ajattelemme. Jos jatkamme samalla mallilla kuin nykyään, yhä suurempi osa lapsista ja nuorista joutuu mielekkään oppimisen ulkopuolelle. Nykyinen tapa käydä koulua ja opiskella, siis viettää koulupäivää, ei sovi yhä suuremmalla osalle lapsia ja nuoria. Haaste on todella suuri, ja tehtävä koskettaa meitä kaikkia. Myös me opettajaopiskelijat olemme vastuussa.
Oppiminen on tiedon ja informaation jakamista. Oikeasti tieto on kuitenkin sitä, että nämä irralliset palaset tietoa muodostuu oikeiksi kokonaisuuksiksi ja kokomuksiksi. Meidän tulee nähdä, miten asiat liittyvät toisiinsa, miten suuret kokonaisuudet muodostuvat, ennen kuin voimme puhua oppimisesta. Opimme jatkuvasti kaikkialla, paikasta ja ajasta riippumatta. Saamme jatkuvasti informaatiota ja teemme havaintoa ympäristön ja ympärillämme olevien ihmisten toimesta. Tärkein ja paras oppimisympäristö tänä päivänä ei siis välttämättä ole koulu; sen merkitys on ilemisesti pienenemässä jatkuvasti. Kirjoitat googleen "miten leivon kuppikakun?" ja sinulla on 2 minuutissa monta reseptiä saatavilla. Oppimista ja informaatiota saa jatkuvasti sosiaalisen median, harrastusten ja ystävien kautta.
Tiedon opettamisella koulussa ei ole enää samalla tavalla merkitystä, sillä saman tiedon saa hankittua muualtakin ja paljon helpommin. Tiedon hankkiminen ja tiedon tuottaminen on "demokratisoitunut". Kuka tahansa voi hankkia tietoa ja kuka tahansa voi tuottaa tietota. Tiedon opettamisella ei ole merkitystä, vaan merkitystä on sillä, mihin asiat liittyvät ja mitä merkitystä niillä on juuri minulle? Irrallisella tiedolla ei ole enää niin väliä, kokonaisuus ratkaisee.
Murrosvaihe missä suomalainen koulu nyt on, on seurausta maailmalla tapahtuvasta myllerryksestä. Kun tietoa on saatavissa helposti ja paljon, koulun perinteinen tehtävä on arvioitava uudelleen. Näin ollen myös opettajien tehtävä ja työnkuva on arvioitava uudelleen. Jos kysyt asiasta tutkijoilta, yksimielinen vastaus on jotakuinkin tämän kaltainen; opettajan tehtävä on olla niin sanottu sillan rakentaja oppilaiden ja oppimisympäristöjen välillä. Opettaja on oppimisen mahdollistaja, joka luo oppimisympäristöjä. Opettaja on fasillitaattori, eli rakentaa mahdollisuuden oppimiseen. Tämä voi konkreettisesti tarkoittaa esimerkiksi reissua museoon tai heurekaan, jonnekkin, missä lapsi tai nuori pääsee tutustumaan, havainnoimaan ja ihmettelemään. Tämän lisäksi opettajalla on toinenkin, vielä suurempi rooli. Tämä ei välttämättä ole kovin mieluinen, eivätkä kaikki sitä oikeastaan haluaisi ollenkaan. Tämä on kuitenkin välttämätön, ilmaisee OPS:in perusosio. Opettaja on aikuinen kasvattaja (Opettajuudella ei ole iän kanssa mitään tekemistä. Aikuisuudessa on kyse ihan muista aioista kuin numeroista).
Opettajalla on vastuullaan myös oppilaiden hyvinvointi. Yhteiskunnassa on valtavan paljon ihmisiä, jotka voivat huonosti. Tämä heijastuu eittämättä myös kouluun; tänä päivänä kouluissa on kenties ennätysmäärä huonosti voivia ihmisiä, niin luokassa kuin opettajien huoneessakin. OPS 2016 kirjoittaa; koko kouluyhteisön pitää olla vastuussa sen jäsenten hyvinvoinnista. Siellä sanotaan kutakuinkin näin; koulun pitää ennen kaikkea olla hyvinvointia lisäävä kasvatusyhteistö.
Kun voidaan hyvin, niin opitaan. Kun opitaan, niin voidaan hyvin. Kun saa itselleen jotain uutta, voi paremmin, ja toisinpäin. Loogista, selkeää ja helppoa? Ei aina.
Hyvinvointi on oppimisen edellytys. Nyt uudistuksen yhteydessä, joka meillä on käsillä, sanotaan että hyvinvointia saavutetaan lisäämällä oppilaiden osallistuvuutta. Ratkaisu olisi siis kuuntelu, huomiointi ja kenties rakkaus. Passiivisen pulpetissa nököttämisen sijaan oppilaasta tehdään aktiviinen toimija, joka on kiinnostunut tutkimaan ja havainnoimaan ympäristöään.
Miten tämä kaikki liittyy pedagogiseen etiikkaan? Jos sen tehtävä on se, millaiset ratkaisut opetuksessa on hyviä ja huonoja, miten kohdataan oppilas, mikä on oppilaan ja opettajan suhde, olemme nimenomaan asian ytimessä. Intomielisimmät uudistajat vastaavat meillä näin; oppikirjat häviävät sähköisen oppikirjan tieltä, tulee muutos kuin entisestään. Mikään näistä ei oikeastaan vaikuta yhtään mihinkään, uudistus ei todellakaan lähde materiaalista. Muutos lähtee ihmisitä, ja siitä on juuri nytkin kysymys.
Meillä on suomalaisessa koulussa ja sen tulevaisuudessa 3 vaihtoehtoa;
- Jatketaan entiseen malliin (istutaan pulpetissa ja tehdään tehtävät kirjasta) Tämä tie on kuljettu loppuun, tästä on seurannut paljon työrauhahäiriöitä, motivaatio-ongelmia, oppimisvaikeuksia ja kouluvastaisuutta. Tämä malli ei ole enää toimiva, vaikka se suosii tavallaan poikia.
- Tieto- ja viestintäteknologia ottaa suuremman roolin opetuksessa. Se on hyvä, jos se niin sanotusti ei karkaa käsistä, jos se tehdään hallitusti ja jos se tehdään niin, että kaikki oppilaat säilyttävät saman mahdollisuuden oppimiseen (demokratia oppimisessa). Mieluiten vielä niin, että se ei ole Applen monipoli ja valtaus. Käytännössä tämä vaatii sitä, että jokaisella toimijalla tulee olla oma näyttöpääte tai esimerkiksi tabletti.
- Täysin oppilaslähtöinen opiskelutapa. Käytännössä romutetaan kaikki, jota tähän mennessä on saatu aikaan. Taide, leikki, työ ja kokoamainen on suuremmassa roolissa, ja tämä on kenties jopa pyrkimys tänä päivänä. Uusi OPSi ottaa suuria askelia tähän suuntaan. Painopiste koulussa pitäisi kertakaikkiaan siirtää pois siitä, mitä opiskellaan siihen miten opiskellaan. Tärkeämpää kuin oppiminen on oikeastaan oppimisprosessi. Painopiste siirtyy sisällöstä pedagogiikkaan.
Kaikki tämä on äärimmäisen mielenkiintoista. Mitä aikaa elämmekään! Millaisena koulu näyttäytyy 10 vuoden päästä? Mitä kaikkea globalisaatio tuo suomalaiseen kouluun? Millaisessa ympäristössä itse kenties työskentelen tulevaisuudessa? Ja mitä haittaa minulle on siitä, että en kenties saa omasta koulutuksestani eväitä tulevaisuuden kouluun, sillä opettajakoulutus ei ole vielä uudistunut. Murros koskettaa kenties ensin koulua, ja vasta sitten meitä opiskelijoita. Mitä annettavaa minulla on lapsille, kun he ovat tässä pyörteessä osaavia, kriittisiä ja itsenäisiä?
Tulavaisuuden koulussa kannustetaan ottamaan kantaa ja keskustelemaan asioista. Onko tämä kaikki meille hyväksi, mitä voimme jättää vähemmälle ja mihin pitää keskittyä? Sivistys ja laaja-alainen osaaminen on tulevaisuuden arvostettavia piirteitä. Taito ja taide korostuu, se kenties ohittaa tietosisällöt. Monipuoliset oppimisympäristöt ja koulun avautuminen maailmaan. Kiireettömyys, viipyily, jopa viipyilymisen pedagogiikka, pohdiskelu ja ei pakollisen kirjan läpi käyminen ja suurten asiakokonaisuuksien omaksuminen.
Mikä edes on opettajan vaikutusmahdollisuus? Opettajan vaikutusmahdollisuus tulee nimenomaan aikuisuuden, elämänkokemuksen ja esimerkkien kautta; Jos teet näin, seuraa seuraavaa. Opettaja on keskustelukumppani, koska hän saattaa olla jopa ainoa tai yksi harvoista järkevistä aikuisista. Viesti on hiukan sellainen, että emme voi enää luottaa koteihin tai lapsen lähtökohtiin. Meidän on luotava lapselle koti.
Olemmeko menosssa siihen, että lapsen koti tehdäänkin tulevaisuudessa kouluun. Koulussa puututaan yhä enemmän lapsen tapakasvatukseen, ja lapsi saa kenties koulusta kodinomaista rakkautta ja hellyyttä. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä niin, että kodista tulee toimintaohjeet; jos Pekka ei herkuttele viikolla kodin tapojen mukaan, valveutunut opettaja ei anna Pekalle koulussakaan kiisseliä. Pallon voi heittää toiselle puolle eli kotiin; Miten me sitten tehdään Pekan kohdalla?
Koulu on avautunut ympärsitöön kerran ennenkin 15 vuoden aikana. Yhä useampi vanhempi ottaa yhetyttä kouluun yhä enemmän ja pienempien asioiden kohdalla. Tämä voi olla hyväkin asia, jos oikeasti on yhteinen huoli oppilaasta. On kerrassaan hienoa, jos asian kohdalla voidaan tehdä toimivaa yhteistyöstä kodin ja koulun välillä. Osa vanhemmista on kuitenkin omaksunut niin sanotun asiakkuusajattelun; heidän perhe ja heidän lapsensä on yhteiskunnan opetuspalveluiden asiakas, joten heillä olisi oikeus vaatia mitä tahansa (asiakas on aina oikeassa). Opettajalta saa siis vaatia kaikkea mahdollista. Osa vanhemmista on omaksunut amerikkalaisesta kasvatuksesta mallin, jossa kaikki asiat ratkaistaan juridisesti. Opettaja ei kamppaile ongelmissaan yksin; esimies (rehtori) tai sitten myös OAJ. Miksi teet työtä ja mihin se perustuu? Opetussuunnitelma ja opetuslaki ovat puolellasi, sillä pääsee jo pitkälle.
Meillä on sellainen käsite kuin opettajuus. Se on tärkeää, siitä pitää puhua. Se on koko opintojakson sisältönsä kannalta tärkein käsite. Opettajuus on ensinnäkin täysin suomalainen käsite. Kaikilla suomalaisilla on joku käsitys opettajuudessa. On olemassa tiettyjä tapoja olla opettaja ja tiettyjä asioita, joita kuuluu opettajuuteen. Opettajuuteen kuuluu ajattelua, tunnetta, toimintaa, osaamista, mutta se on silti kaikkineen hyvin monimutkainen asia. Opettajuuden pohtiminen tuo omaan työhön mielekkyyttä. Voi mennä jopa 20 vuotta, että ymmärtää oman toimintamallinsa ja oman opettajuutensa lähtökohdat. Pellikan kohdalla tämä ymmärrys tapahtui uuden opetussuunnitelman kanssa painiessa. Jokaisella on oma tapansa olla opettaja; oma opettajuus syntyy omasta kokemuksesta, pohdiskelusta ja toiminatavoista. Erilaisia opettajia on suomessa juuri niin paljon kuin meillä on opettajia, sillä täällä kannustetaan juuri siihen, että oma opettajuus rakennetaan itse. Opettajiin kohdistetaan ristiriitaisia odotuksi; opettajien pitäisi olla psykologeja, poliiseja, pappeja tai terapeutteja tilanteen mukaan. Hyviin ja pidettyihin opettajiin aletaan turvautua vähän kaikessa. Vanhemmat saattavat konsultoida jopa perunan keitossa. Opettajuuteen kypsytään, kuten ihmisyyteenkin. Opettaja ei koskaan ole valmis. Se on lodullista myös sen takia, että virheet ovat sallittuja, vaikka olisi kuinka paljon elämänkokemusta. Opettajan työ opitaan tekemällä työtä, ei harjoittelussa tai tenttimällä opintojaksoja. Parhaita tiedonvälittäjiä ovat oppilaat, vanhemmat opettajat ja vasta sitten opetuksen ohjaajat.