tiistai 14. lokakuuta 2014

Arjen haasteet

Tänä tiistaina valmistimme arjen haasteet - tehtävän puitteissa 9 - vuotta täyttävälle Nikolle syntymäpäiväjuhlatarjottavat. Nikolla oli gluteenitonta ruokavaliota noudattava setä ja maitoallerginen mummo, joka piti ottaa huomioon tarjottavia suunnitellessa. Lisäksi juhlavieraiden joukossa oli diabeetikko, jolloin turha kermalla tai sokerilla läträäminen on hyvä jättää pois.
Tämä Niko piti erityisesti kilpikonnista, joten suunnittelimme tarjottavat tämän teeman ympärille. Tarjottavat koostuivat tällaisista asioista:
  • Kilpikonnakakku (G, M, L)
  • Suolaiset paprika-pinaatti-sipuli piiraat (G, M, L)
  • Macaronssit (G, M, L)
  • Kuningatarkeksit (G, M, L)
  • Pappilan hätävara (ylimääräisistä aineksista)
  • Paprikakiekot (ylimääräisestä aineksista)
  • Suklaa omenat (ylimääräisistä aineksista)
Meille oli määritelty budjetti etukäteen, jonka suuruus meidän ryhmällä oli 11€. Kilpikonnakakun valmistelimme jo esivalmistelukerralla viikko sitten. Pohja oli gluteeniton kääretorttu, joka täytettiin ja leikattiin annospaloiksi. Pyöreä kulho vuorattiin torttupaloilla ja kasvikermasta vatkattiin sisus kakkuun. Budjetin rajoissa saimme ostettua mantelijauhot, munia, vihannekset, sitruunat ja tomusokerin, osa kuiva-aineista löytyi keittiöstä valmiina. Lisäksi käytimme itse valmistettua omenahilloa ja kuivattuja omenalastuja, joiden kaveriksi saimme hankittua tummaa suklaata.

Omalle vastuulleni osuivat macaronssit, jotka ovat siis valkuaisista, sokerista ja mantelijauhosta valmistettuja pieni leivonnaisia pitsireunuksin. Niiden pinta on rapea ja sisus sitkeä, väliin tulee usein jotakin hilloa tai sitruunakreemiä, kuten meillä. Aloin valmistaa marenkeja vaahdottamalla valkuaiset, samalla kun työparini siivilöi tomusokeria ja mantelijauhoja. Vasta kun olimme jo lisänneet siivilöidyt jauhot valkuaisvaahtoon ymmärsin, että olin mokannut pahemman kerran: unohdin vaahdottaa valkuaiset sokerin kanssa! Massa oli nyt paksua, ilmakuplat ilmeisesti hajosivat, ja kulhoon muodostui kökköjä. Meillä ei ollut enää mantelijauho jäljellä kuin 1/3 annokseen, mutta koska alkuperäisestä reseptistä macaronsseja tuli noin 30 kpl, päätimme silti aloittaa homman alusta. Pilalle mennyt taikina leviteltiin pellille ja paistettiin pappilan hätävaraksi, sillä meillä oli myös hilloa, kermavaahdon jämiä, suklaata ja edellisellä kerralla kaappiin jäänyttä vaniljakastiketta. Toinen erä macarons taikinaa onneksi onnistui paremmin kuin hyvin, ja saimme värjättyä leivokset elintarvikevärillä vihreäksi.
Myös leivosten väliin tuleva sitruunakreemi juoksettui ensin, mutta saimme asian korjattua mikrossa sulattamalla rasvaa hetken. Onnistumisia koettiin siis rutkasti kaikkien vastoiskäymisten jälkeen! Paprikakiekot valmistuivat ylimääräisestä piirakkataikinasta, ja suklaa-omenalastut viime kerralla valmistetuista kuivatuista omenoista. Kilpikonnakakku sai koristeeksi kasvikermaa (maidoton) ja kiiviä. Suklaasta muotoiltiin silmät ja suu. Lopulta tarjottavat olivat ihan onnistuneita, pieni erä makaronsseja lähes valioyksilöitä ja pienet suolaiset piiraat ihan maistuvia.
Muissa keittiöissä valmistui maukas siemensalaatti, gluteenittomia hapankaalipiiraita, omenakiisseliä, mokkapaloja ja toinen kilpikonnakakku. Kyllä kelpasi Nikolla viettää synttäreitä, kattauskin oli tosi hieno!