Kävimme tunnilla tänään läpi VL,L ja M
erityisruokavalioita ja kävimme läpi allergioita niin viljalle kuin muillekin yksittäisille
raaka-aineille. Itse olen aikoinaan ollut täysin maidoton, ja sittemmin jatkanut
laktoositonta linjaa. Itselle maito ei oikeastaan juurikaan sovi, jonka
ajattelen johtuvan huonosta maitoproteiinin pilkkomisesta. Saan maidosta
ilmavaivoja ja tukalan olon. Jos elimistö ei siedä lainkaan maitosokeria eli
laktoosia, puhutaan laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intolerantikon elimistö
ei tuota riittävästi maitosokeria hajottavaa laktaasientsyymiä. Laktoosin sieto
(maitosokerin imeytyvyys) on yksilöllistä: yleensä elimistö pystyy
käsittelemään ainakin pieniä laktoosimääriä ja tällöin voidaan nauttia
vähälaktoosisia elintarvikkeita sekä usein myös hapanmaitotuotteita sekä
kypsytettyjä juustoja. Laktoosia esiintyy luonnossa ainoastaan maitotuotteissa.
VL, eli vähälaktoosinen taas sopii niille, joilla maitosokerin sieto on
ainoastaan heikentynyt. Vähälaktoosiseen ruokavalioon ohjeistaa HYLA merkki ja
INTO tuotemerkki.
Laktoosittoman leiman tuote saa, kun laktoosin määrä
tuoteselosteessa on 0g. Täysin laktoosittomia tuotteita ovat pitkään kypsytetyt
juustot (esimerkiksi emmental) ja laktoosittomiksi jalostetut elintarvikkeet.
Maitoallergia
on sitten asia erikseen. Lehmänmaidolle allerginen henkilö on herkistynyt
maidon valkuaisaineille eli sen proteiineille, jolloin henkilö saa allergiaoireita
maitotuotteista. Maitoallergisen ruokavaliosta poistetaan kaikki maito ja
maitoa sisältävät elintarvikkeet. Myös vuohenmaidon kanssa kannattaa olla
varovainen. Hyvin herkästi oireita saavilla myös voi ja margariini ovat
kiellettyjä maitotuotteita.
Mitäs muita
allergioita sitten onkaan? Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii liian
tehokkaasti eli elimistö puolustautuu sinänsä ihan harmittomia aineita vastaan.
Allerginen reaktio ilmenee erilaisina oireina tai oireyhdistelminä,
hengitysteiden limakalvoilla, iholla, silmissä tai ruoansulatuskanavassa.
Mielestäni allergisoituminen ja allergiareaktio on todella kummallinen: miksi
elimistö alkaa omalla puolustusjärjestelmällään tekemään haittaa itselleen, jos
aiheuttajana on jokin niinkin tavanomainen asia kuin vaikka lämmin ilma
(rasitusastma)? Yleisimmin ihmisiä allergisoi kala, kananmuna, selleri, herne,
maito, viljat, mansikka, kiivi, sitrukset, manteli, pähkinät ja jotkut
lisäaineet.
Mitä me
sitten tunnilla tällä kertaa valmistimme, oli syntisen hyvä hedelmävaahto.
Vaahto oli maidoton, gluteeniton ja munaton. Resepti oli hieman yllättävä,
sillä siinä oli puuroksi keitettyä riisiä! Puuro valmistettiin ensin, jonka
jälkeen vaahdotettiin kaurakerma. Hedelmäsose ja puuro yhdistettiin massaksi
joka sitten varovaisesti sekoiteltiin kaurakermavaahtoon. Koko komeus sai
mausteeksi vaniljaa. Riisihedelmävaahto tarjoillaan perinteisesti marjojen,
marjasalaatin tai hedelmäsalaatin kanssa, joista me noudatimme viimeisintä.
Muissa keittiöissä tehtiin esimerkiksi vegen suklaakakkua, joka luonnollisesti
oli todella hyvää. Hauskaksi yllättäjäksi nousivat myös makeat tattarilastut,
joissa ei ollut lainkaan sokeri. Erityisruokavalioiden kanssa plärääminen on
hauskaa, sillä joutuu käyttämään mielikuvitusta ja toisaalta vaihtoehtoja
rajautuu pois. Onnistumisen tunteetkin ovat aina kaksinkertaiset – voiko joku
maidoton suklaakakku oikeasti olla noin hyvää?
Valmistimme myös kakkupohjat
pakkaseen lepäilemään tulevaa viikkoa varten, kun meillä on arjen haasteet –
kerta. Silloin pääsee Niko 9 v. juhlimaan herkkujen kera! Omalla
vastuualueellani on muun muassa macaronsseja.