tiistai 7. lokakuuta 2014

Ei maitoa minulle



Kävimme tunnilla tänään läpi VL,L ja M erityisruokavalioita ja kävimme läpi allergioita niin viljalle kuin muillekin yksittäisille raaka-aineille. Itse olen aikoinaan ollut täysin maidoton, ja sittemmin jatkanut laktoositonta linjaa. Itselle maito ei oikeastaan juurikaan sovi, jonka ajattelen johtuvan huonosta maitoproteiinin pilkkomisesta. Saan maidosta ilmavaivoja ja tukalan olon. Jos elimistö ei siedä lainkaan maitosokeria eli laktoosia, puhutaan laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intolerantikon elimistö ei tuota riittävästi maitosokeria hajottavaa laktaasientsyymiä. Laktoosin sieto (maitosokerin imeytyvyys) on yksilöllistä: yleensä elimistö pystyy käsittelemään ainakin pieniä laktoosimääriä ja tällöin voidaan nauttia vähälaktoosisia elintarvikkeita sekä usein myös hapanmaitotuotteita sekä kypsytettyjä juustoja. Laktoosia esiintyy luonnossa ainoastaan maitotuotteissa. VL, eli vähälaktoosinen taas sopii niille, joilla maitosokerin sieto on ainoastaan heikentynyt. Vähälaktoosiseen ruokavalioon ohjeistaa HYLA merkki ja INTO tuotemerkki.

Laktoosittoman leiman tuote saa, kun laktoosin määrä tuoteselosteessa on 0g. Täysin laktoosittomia tuotteita ovat pitkään kypsytetyt juustot (esimerkiksi emmental) ja laktoosittomiksi jalostetut elintarvikkeet. 

Maitoallergia on sitten asia erikseen. Lehmänmaidolle allerginen henkilö on herkistynyt maidon valkuaisaineille eli sen proteiineille, jolloin henkilö saa allergiaoireita maitotuotteista. Maitoallergisen ruokavaliosta poistetaan kaikki maito ja maitoa sisältävät elintarvikkeet. Myös vuohenmaidon kanssa kannattaa olla varovainen. Hyvin herkästi oireita saavilla myös voi ja margariini ovat kiellettyjä maitotuotteita.

Mitäs muita allergioita sitten onkaan? Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii liian tehokkaasti eli elimistö puolustautuu sinänsä ihan harmittomia aineita vastaan. Allerginen reaktio ilmenee erilaisina oireina tai oireyhdistelminä, hengitysteiden limakalvoilla, iholla, silmissä tai ruoansulatuskanavassa. Mielestäni allergisoituminen ja allergiareaktio on todella kummallinen: miksi elimistö alkaa omalla puolustusjärjestelmällään tekemään haittaa itselleen, jos aiheuttajana on jokin niinkin tavanomainen asia kuin vaikka lämmin ilma (rasitusastma)? Yleisimmin ihmisiä allergisoi kala, kananmuna, selleri, herne, maito, viljat, mansikka, kiivi, sitrukset, manteli, pähkinät ja jotkut lisäaineet.

Mitä me sitten tunnilla tällä kertaa valmistimme, oli syntisen hyvä hedelmävaahto. Vaahto oli maidoton, gluteeniton ja munaton. Resepti oli hieman yllättävä, sillä siinä oli puuroksi keitettyä riisiä! Puuro valmistettiin ensin, jonka jälkeen vaahdotettiin kaurakerma. Hedelmäsose ja puuro yhdistettiin massaksi joka sitten varovaisesti sekoiteltiin kaurakermavaahtoon. Koko komeus sai mausteeksi vaniljaa. Riisihedelmävaahto tarjoillaan perinteisesti marjojen, marjasalaatin tai hedelmäsalaatin kanssa, joista me noudatimme viimeisintä. Muissa keittiöissä tehtiin esimerkiksi vegen suklaakakkua, joka luonnollisesti oli todella hyvää. Hauskaksi yllättäjäksi nousivat myös makeat tattarilastut, joissa ei ollut lainkaan sokeri. Erityisruokavalioiden kanssa plärääminen on hauskaa, sillä joutuu käyttämään mielikuvitusta ja toisaalta vaihtoehtoja rajautuu pois. Onnistumisen tunteetkin ovat aina kaksinkertaiset – voiko joku maidoton suklaakakku oikeasti olla noin hyvää?

Valmistimme myös kakkupohjat pakkaseen lepäilemään tulevaa viikkoa varten, kun meillä on arjen haasteet – kerta. Silloin pääsee Niko 9 v. juhlimaan herkkujen kera! Omalla vastuualueellani on muun muassa macaronsseja.