tiistai 21. lokakuuta 2014

Saako olla kasviksia?



Tänään meillä oli aiheena kasvisruokavaliot. Olimme jakautuneet neljään ryhmään, joissa valmisteltiin esitys ja ruokia tietyn teeman alla. Oma teemamme oli elävä ravinto ja minulla ja parillani vielä tarkemmin idättäminen.

Idätyksessä on kysymys erilaisten kuorellisten siementen, itujen ja viljojen kasvattamisesta. idätys parantaa ravintoainearvoja ja raaka-aineen proteiini muuttuu helpommin hyödynnettävään muotoon. Siemeniä huuhdellaan ensin huolellisesti, purkitetaan ja peitetään harsolla. Purkki asetetaan kallelleen, jolloin neste pääsee valumaan purkista pois. Idätys kestää idätettävästi raaka-aineesta riippuen 12 h – 6 vuorokautta. Valmiit idut ovat n 1-5 cm pituisia, ja niitä voi maistella jo kesken kasvun. Valmiissa iduissa on paljon vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, kunhan niille antaa riittävästi aikaa.

Elävää ravintoon kuuluvat monipuolisesti kasvikset, hedelmät ja siemenet. Ruokavalioon ei kuulu mikään prosessoitu, eläinperäinen tai kuumennettu. Kasviksissa ja hedelmissä ajatellaan olevan enemmän ravintoaineita jäljellä, eikä esimerkiksi öljyä käytetä ruoan valmistuksessa. Elävään ravintoon sen sijaan kuuluu esimerkiksi idut ja tuorepuristettu mehu, jota mekin muille opiskelijoille valmistimme. Mehuun laitoimme porkkanoita, appelsiineja, veriappelsiineja ja tuoretta inkivääriä. Sen kanssa tuli olla tarkkana, ettei maku ole liian hyökkäävä. Mehulinko hoiti mehustuksen helposti meidän puolestamme, aikaa kului ainoastaan pilkkomiseen ja koneen puhdistukseen. 9 porkkanasta, 3 appelsiinista ja 2 veriappelsiinista saatiin kuitenkin vain puoli kannullista mehua, joten koen mehun teon melko työlääksi tämän vuoksi. 

Toinen ryhmässämme valmistettu elävän ravinnon mukainen tuote oli smoothie, jossa oli banaania, pinaattia, omenaa ja avokadoa. Smoothie oli ihanan raikas ja väriltään tumaan vihreä, joten siitä tuli jo katsellessa kovin terve olo. Elävä ravinto onkin oikeaa värien kirjoa! Muissa ryhmissä puhuttiin vegaaneista ja lakto-ovovegaaneista. Miettimisen aiheita oli paljon, esimerkiksi vegaaneista näytetyn videon kohdalla. Eläimet ovat kavereita, kenenkään ei tarvitse kuolla nautinnon takia, jokainen elämä on arvokas.

Valmistimme nämä maistiaiset jo opetustuokiolle, jonka jälkeen seurasi vielä muiden ryhmien valmistavat ihanat ruoat. Saimme kookosmaitoon valmistettua tofu-sienikeittoa, couscous – salaattia, pähkinäistä porkkanalisäkettä, kasvis-tofu wokkia, mausteista linssipataa, oliivi-peltileipää, hyydytettyä soijajuustokakkua ja kookosjäätelöä. Niin paljon ihania makuja ja värejä, että meni ehdottomasti top 3 kaikista valmistamistamme ateriakokonaisuuksista. Kun kerron veljelleni valmistavani ateriaksi kasvissosekeittoa, kysyy hän usein: ”Selvä, mutta mitä on ruoaksi?” Näihin ennakkoluuloihin sopii ehdottoman hyvin ihanan pehmeä tofu-sienikeitto.