Tänään meillä oli aiheena
kasvisruokavaliot. Olimme jakautuneet neljään ryhmään, joissa valmisteltiin
esitys ja ruokia tietyn teeman alla. Oma teemamme oli elävä ravinto ja minulla
ja parillani vielä tarkemmin idättäminen.
Idätyksessä on kysymys erilaisten
kuorellisten siementen, itujen ja viljojen kasvattamisesta. idätys parantaa
ravintoainearvoja ja raaka-aineen proteiini muuttuu helpommin hyödynnettävään
muotoon. Siemeniä huuhdellaan ensin huolellisesti, purkitetaan ja peitetään
harsolla. Purkki asetetaan kallelleen, jolloin neste pääsee valumaan purkista
pois. Idätys kestää idätettävästi raaka-aineesta riippuen 12 h – 6 vuorokautta.
Valmiit idut ovat n 1-5 cm pituisia, ja niitä voi maistella jo kesken kasvun.
Valmiissa iduissa on paljon vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, kunhan
niille antaa riittävästi aikaa.
Elävää ravintoon kuuluvat
monipuolisesti kasvikset, hedelmät ja siemenet. Ruokavalioon ei kuulu mikään
prosessoitu, eläinperäinen tai kuumennettu. Kasviksissa ja hedelmissä
ajatellaan olevan enemmän ravintoaineita jäljellä, eikä esimerkiksi öljyä
käytetä ruoan valmistuksessa. Elävään ravintoon sen sijaan kuuluu esimerkiksi
idut ja tuorepuristettu mehu, jota mekin muille opiskelijoille valmistimme.
Mehuun laitoimme porkkanoita, appelsiineja, veriappelsiineja ja tuoretta
inkivääriä. Sen kanssa tuli olla tarkkana, ettei maku ole liian hyökkäävä.
Mehulinko hoiti mehustuksen helposti meidän puolestamme, aikaa kului ainoastaan
pilkkomiseen ja koneen puhdistukseen. 9 porkkanasta, 3 appelsiinista ja 2
veriappelsiinista saatiin kuitenkin vain puoli kannullista mehua, joten koen
mehun teon melko työlääksi tämän vuoksi.
Toinen ryhmässämme valmistettu
elävän ravinnon mukainen tuote oli smoothie, jossa oli banaania, pinaattia,
omenaa ja avokadoa. Smoothie oli ihanan raikas ja väriltään tumaan vihreä,
joten siitä tuli jo katsellessa kovin terve olo. Elävä ravinto onkin oikeaa
värien kirjoa! Muissa ryhmissä puhuttiin vegaaneista ja lakto-ovovegaaneista.
Miettimisen aiheita oli paljon, esimerkiksi vegaaneista näytetyn videon
kohdalla. Eläimet ovat kavereita,
kenenkään ei tarvitse kuolla nautinnon takia, jokainen elämä on arvokas.
Valmistimme nämä maistiaiset jo
opetustuokiolle, jonka jälkeen seurasi vielä muiden ryhmien valmistavat ihanat
ruoat. Saimme kookosmaitoon valmistettua tofu-sienikeittoa, couscous –
salaattia, pähkinäistä porkkanalisäkettä, kasvis-tofu wokkia, mausteista
linssipataa, oliivi-peltileipää, hyydytettyä soijajuustokakkua ja
kookosjäätelöä. Niin paljon ihania makuja ja värejä, että meni ehdottomasti top
3 kaikista valmistamistamme ateriakokonaisuuksista. Kun kerron veljelleni
valmistavani ateriaksi kasvissosekeittoa, kysyy hän usein: ”Selvä, mutta mitä
on ruoaksi?” Näihin ennakkoluuloihin sopii ehdottoman hyvin ihanan pehmeä
tofu-sienikeitto.