tiistai 23. syyskuuta 2014

Suolainen säilöntä

Tervehdys! Tiistain ruokademolla jatkoimme teemalla säilöntä. Nyt keittiöissä valmistui suolaisia säilykkeitä, kuten hapankaalia.


Etikkasäilöntä

Etikkasäilykkeillä saa kivaa väriä ruokapöytään. Tuotteiden säilyminen perustuu happamuuteen ja osittain myös käytettyyn sokeriin, jonka voi korvata myös hunajalla. Säilykkeitä voi ja kannattaa maustaa, joista yleisimmin käytetään pippuria, neilikkaa, inkivääriä ja kanelia. Tavallisimmin säilötään väkiviinietikkaan, joka sisältää 10% etikkahappoa. Etikkaa keittäessä kannattaa käyttää teräs- tai emalikattilaa kannen alla, tuuletus mielessä pitäen.  Etikka ruostuttaa metallikansia. Peitä tölkki ensin muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.

Hapansäilöntä

Hapansäilöntä on kuivaamisen ohella uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja sienten hapattaminen onnistuu. Entisinä aikoina kalaakin säilöttiin hapattamalla. Ruotsissa herkutellaan nykyäänkin hapansilakalla.

Hapansäilöntä perustuu maitohappobakteerien aikaansaamaan käymiseen, jossa pH laskee ja mikrobien toiminta estyy. Maitohappobakteereita on luonnostaan kaikkialla ja niiden ravinnokseen käyttämiä sokereita vapautuu kun kasvisten soluseinät rikotaan pilkkomalla tai raastamalla. Jota maitohappoa muodostuu, täytyy lämpötilan, hapettomien olosuhteiden ja hygienian olla optimaaliset. Hapankaalin valmistuksella voi hyvin aloittaa, sillä kaalin hapattaminen onnistuu varmimmin.  Hyvä hapansäilyke on raikkaan hapan ja siinä on hyvä aromi.

Kuivaaminen

Kuivatussa tuotteessa ei ole mikrobeja, sillä ne eivät saa riittävästi vettä. Kuivaaminen on aika hyvä tapa säilöä, sillä maku ja useimmat vitamiinitkin säilyvät hyvin. Kuivata voi melkein mitä vain ruoka-aineita. Tavallisimmin kuivataan yrttejä, vihanneksia, sieniä ja marjoja, mutta myös lihaa ja kalaa voidaan säilöä kuivaamalla.

Meidän keittiössä valmistui välimeren kasviksia, jotka maustettiin välimeren tapaan ja säilöttiin etikkaan. Purkista tuli tosi kaunis, se sai kivasti väriä kesäkurpitsasta ja paprikasta. Myös tässä tapauksessa pidimme tarkkaan huolta hygieniasta, eli kuumensimme purkit uunissa ja keitimme kannet vedessä. Valmistimme myös gluteenittoman kääretortun, jonka täytteisiin käytettiin viime kerralla valmistettua hunajamelonihilloa. Toisessa keittiössä valmistui heraa bulgarian jogurtista, ja loput tästä jogurtista piilotimme tortun täytteisiin. Tuli muuten herkkua! Kahvin kanssa maistelimme myös viime kerralla valmistettua mehua, joka oli myös oikein hyvää. Säilöntä on helppoa, hauskaa ja edullista ja minua jopa hiukan hävettää, ettei sitä ole tullut tehtyä kotona. Siihen voisi tulla muutos juurikin nyt, ja haluankin seuraavaksi kuivattaa sieniä ja valmistaa hapankaalia!