tiistai 16. syyskuuta 2014

Tilannepäivitys

Kääk. Tuntuu, että työtä on juuri nyt liikaa. Liikaa siihen nähden, kuinka paljon haluaisin kouluun käyttää aikaa. Olen ollut paljon reissun päällä ja Savonlinnassa koti (tai huone) on ollut tyhjillään.

Ruokatalouden luentoja meille on ehtinyt kertyä jo kolme kappaletta. Niissä ollaan keskusteltu ennen kaikkea erityisruokavalioista, joten tulin rustaamaan niistä muutaman sanan.


Allergia

Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruoan sisältämää ainetta kohtaan. Elimistö käsittää tämän aineen vieraana (usein kyseessä proteiini). Elimistö luonnollisesti puolustautuu tällaista vierasta ainetta kohtaan muodostamalla vasta-aineita, jotka taas vapauttavat silmä- tai ihoärsytystä aiheuttavia välittäjä-aineita. Allergiaoireet saattavat ilmaantua välittömästi ruokailun jälkeen tai 2 - 4 tunnin kuluttua ruokailusta. Muita mahdollisia oireita ovat ihottumat, kutina, silmäoireet (kutina, turpoaminen), ihotulehdukset, oksennus, vatsakivut, ripuli, päänsärky ja hengitystieoireet.

 Allergiaa aiheuttavat raaka-aineet vaihtelevat iän mukaan. Vauvoilla yleisimpiä ovat maito, viljat ja kananmuna, lapsilla kananmuna, pähkinä ja hedelmät ja aikuisilla pähkinä ja hedelmät. Usein nämä yliherkkyydet voivat kadota iän myötä. Ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisia oireita myös muulla tavalla kuin suun kautta nautittuna. Jauhopölyn hengittäminen voi aiheuttaa hengitystieoireita, mutta sama jauho esimerkiksi leivässä ei aiheuta oireita. Myös säilöntä-, makeutus- ja lisäaineet aiheuttavat allergiaa.

Kasvis-, marja- ja hedelmäallergioissa ruuan kuumentaminen, pakastaminen, raastaminen, soseuttaminen ja mehustaminen usein parantavat niiden siedettävyyttä. Allergisen henkilön tulee välttää kaikkia elintarvikkeita, jotka sisältävät allergian aiheuttajaa. Jos oireet eivät ole voimakkaat, itseään kannattaa kuitenkin yrittää totuttaa ja maistella allergian aiheuttajaa varovaisesti silloin tällöin.

Iho- ja verikokeilla voidaan tutkia nopeasti ilmaantuvia allergisia oireita. Allergiaoireita voi yrittää selvittää itse niin, ettei syö epäiltyä allergian aiheuttajaa 1-2 viikon ajan. Jos oireet helpottavat ja palaavat, kun allergian aiheuttajaa syödään, on se merkki siitä, että allergian aiheuttaja on löydetty.

 Kun raaka-aineita lähdetään karsimaan ruokavaliosta, on tärkeää turvata kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti. Esimerkiksi maitoallergikoilla kalsiumin saanti voi jäädä vähäiseksi, joten ruokavaliota pitää ehkä täydentää kalsiumvalmisteilla. Useille kasviksille, marjoille ja hedelmille allergisilla esimerkiksi C-vitamiinin saanti voi olla niukkaa.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa maitosokerin imeytymishäiriötä. Laktoosi-intolerantikon tulee välttää laktoosia tai käyttää ainoastaan tuotteita, joissa on vähän laktoosia. Laktoosia eli maitosokeria on luonnostaan ainoastaan maidossa. Hajoamaton ja imeytymätön laktoosi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, vatsakipuja, vatsan turvotusta, röyhtäilyä ja mahdollisesti ripulia.

Monet margariinit ovat täysin laktoosittomia, mutta myös voi ja tavalliset margariinit sopivat useimmille. Laktoosia on myös joissakin lääkkeissä. Jos et siedä laktoosia lainkaan, mainitse siitä apteekissa ja lääkärissä käydessäsi. Kaupassa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä, sillä niissä on aina mainittu, sisältääkö tuote maitoa, onko tuote vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon tai maidoton.

 Hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja viili, sopivat monille laktoosi-intoleranteille, koska osa niiden sisältämästä laktoosista on pilkkoutunut valmistuksen aikana. Aterian yhteydessä nautittu maito ei myöskään aiheuta niin helposti oireita kuin sellaisenaan juotu maito. Kuitupitoisen tai rasvaisen aterian aikana nautitulla laktoosilla on enemmän aikaa imeytyä, jolloin laktoosi ei aiheuta niin helposti oireita.

Kuumennettu maito voi sopia paremmin kuin kuumentamaton. Laktoosin sietokyky saattaa vaihdella ja esimerkiksi stressi voi pahentaa oireita. Laktoosi-intoleranteille valmistetaan tuotteita, joissa maidon laktoosi on valmiiksi hajotettu, kuten esimerkiksi vähälaktoosista maitoa, piimää, kermaa, jogurttia ja jäätelöä.

 Laktoosi-intoleranssiin voi hakea helpotusta apteekista saatavista tableteista, joita otetaan ennen laktoosipitoisen ruoan nauttimista. Hedelmiä, marjoja, kasviksia sekä kaikkia elintarvikkeita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty maitoa tai maitovalmisteita, voi käyttää huoletta.

Hajoamaton ja imeytymätön laktoosi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, vatsakipuja, vatsan turvotusta, röyhtäilyä ja mahdollisesti ripulia.

Jos maitotuotteiden käyttö on vähäistä, kalsiumin saanti voi olla niukkaa. Juusto on laktoositon kalsiumin lähde. Juustot kuitenkin sisältävät usein varsin paljon rasvaa ja suolaa, joten rasva- ja suolapitoisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Tarvittaessa voi olla aiheellista nauttia kalsiumvalmisteita. Kalsiumin riittävä saanti on tärkeää osteoporoosin ehkäisyn kannalta.

Keliakia

Keliakia on perinnöllinen sairaus, jota sairastavilla tiettyjen viljojen proteiini, gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakiapotilaan ohutsuolen suolinukka on madaltunut tai kadonnut. Nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Hoitamattoman keliakian tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, ummetus ja vatsan turvotus, huonovointisuus, suuhaavat (aftat) sekä osteoporoosi erityisesti aikuisilla. Lapsilla esiintyy myös häiriöitä kasvussa ja kehityksessä. Keliakia voi ilmetä myös laktoosi-intoleranssina, raudanpuuteanemiana, riisitautina tai foolihapon puutteena.

Noin neljäsosalla keliaakikoista taudin ensioire on kutiava, rakkulainen ihottuma, jota esiintyy etenkin polvissa, kyynärtaipeissa, pakaroissa ja päänahassa. Kyseessä on tällöin ihokeliakia eli dermatitis herpetiformis. Ihokeliaakikolta löytyy kuitenkin aina myös jonkinasteinen keliakialle tyypillinen muutos ohutsuolesta. Perintötekijöiden ja gluteenin lisäksi keliakian puhkeamiseen tarvitaan myös jokin muu laukaiseva tekijä, jota ei vielä tiedetä.

Keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon tavoitteena on poistaa oireet, uudistaa suolinukka sekä palauttaa ravintoaineiden imeytyminen ja ravitsemustila normaaleiksi. Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista ja ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Niiden täydellinen välttäminen korjaa limakalvovaurion ja parantaa keliakiasta johtuvat oireet. Keliaakikko voi syödä myös ns. puhdasta kauraa, joka on pakkauksessa merkitty keliaakikolle sopivaksi. Kaura, joka on puhdistamatta korjattu pellolta, saattaa sisältää jäämiä muista viljoista.

Keliakian oireet vaihtelevat eri henkilöillä. Pienillä lapsilla paino nousee huonosti ja ulosteet muuttuvat löysiksi. Aikuiset usein laihtuvat ja ovat väsyneitä. Muita oireita ovat epämääräiset vatsakivut, ripuli, päänsärky ja raudanpuuteanemia. Keliakia tutkitaan ensin apteekista saatavalla pikatestillä, sitten ohutsuolen sisäpinnan limakalvosta otetaan pieni näyte, joka tutkitaan mikroskooppisesti.
Tänään tunnilla alustettiin koulujen terveysrastit. Valmistelemme ryhmissä kirjallisuuslähteitä hyväksikäyttäen rastikoulussa esiteltävän tunnin.