Ruokatalouden luentoja meille on ehtinyt kertyä jo kolme kappaletta. Niissä ollaan keskusteltu ennen kaikkea erityisruokavalioista, joten tulin rustaamaan niistä muutaman sanan.
Allergia
Allergia on yliherkkyyttä jotakin
ruoan sisältämää ainetta kohtaan. Elimistö käsittää tämän aineen vieraana
(usein kyseessä proteiini). Elimistö luonnollisesti puolustautuu tällaista
vierasta ainetta kohtaan muodostamalla vasta-aineita, jotka taas vapauttavat
silmä- tai ihoärsytystä aiheuttavia välittäjä-aineita. Allergiaoireet saattavat
ilmaantua välittömästi ruokailun jälkeen tai 2 - 4 tunnin kuluttua ruokailusta.
Muita mahdollisia oireita ovat ihottumat, kutina, silmäoireet (kutina,
turpoaminen), ihotulehdukset, oksennus, vatsakivut, ripuli, päänsärky ja
hengitystieoireet.
Allergiaa aiheuttavat raaka-aineet vaihtelevat
iän mukaan. Vauvoilla yleisimpiä ovat maito, viljat ja kananmuna, lapsilla kananmuna,
pähkinä ja hedelmät ja aikuisilla pähkinä ja hedelmät. Usein nämä yliherkkyydet
voivat kadota iän myötä. Ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisia oireita myös
muulla tavalla kuin suun kautta nautittuna. Jauhopölyn hengittäminen voi
aiheuttaa hengitystieoireita, mutta sama jauho esimerkiksi leivässä ei aiheuta
oireita. Myös säilöntä-, makeutus- ja lisäaineet aiheuttavat allergiaa.
Kasvis-, marja- ja
hedelmäallergioissa ruuan kuumentaminen, pakastaminen, raastaminen,
soseuttaminen ja mehustaminen usein parantavat niiden siedettävyyttä.
Allergisen henkilön tulee välttää kaikkia elintarvikkeita, jotka sisältävät
allergian aiheuttajaa. Jos oireet eivät ole voimakkaat, itseään kannattaa
kuitenkin yrittää totuttaa ja maistella allergian aiheuttajaa varovaisesti
silloin tällöin.
Iho- ja verikokeilla voidaan
tutkia nopeasti ilmaantuvia allergisia oireita. Allergiaoireita voi yrittää
selvittää itse niin, ettei syö epäiltyä allergian aiheuttajaa 1-2 viikon ajan.
Jos oireet helpottavat ja palaavat, kun allergian aiheuttajaa syödään, on se
merkki siitä, että allergian aiheuttaja on löydetty.
Kun raaka-aineita lähdetään karsimaan
ruokavaliosta, on tärkeää turvata kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti. Esimerkiksi
maitoallergikoilla kalsiumin saanti voi jäädä vähäiseksi, joten ruokavaliota
pitää ehkä täydentää kalsiumvalmisteilla. Useille kasviksille, marjoille ja
hedelmille allergisilla esimerkiksi C-vitamiinin saanti voi olla niukkaa.
Laktoosi-intoleranssi
Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa
maitosokerin imeytymishäiriötä. Laktoosi-intolerantikon tulee välttää laktoosia
tai käyttää ainoastaan tuotteita, joissa on vähän laktoosia. Laktoosia eli maitosokeria
on luonnostaan ainoastaan maidossa. Hajoamaton ja imeytymätön laktoosi
aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, vatsakipuja, vatsan
turvotusta, röyhtäilyä ja mahdollisesti ripulia.
Monet margariinit ovat täysin
laktoosittomia, mutta myös voi ja tavalliset margariinit sopivat useimmille.
Laktoosia on myös joissakin lääkkeissä. Jos et siedä laktoosia lainkaan,
mainitse siitä apteekissa ja lääkärissä käydessäsi. Kaupassa kannattaa tutkia
pakkausmerkintöjä, sillä niissä on aina mainittu, sisältääkö tuote maitoa, onko
tuote vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon tai maidoton.
Hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja viili,
sopivat monille laktoosi-intoleranteille, koska osa niiden sisältämästä
laktoosista on pilkkoutunut valmistuksen aikana. Aterian yhteydessä nautittu
maito ei myöskään aiheuta niin helposti oireita kuin sellaisenaan juotu maito.
Kuitupitoisen tai rasvaisen aterian aikana nautitulla laktoosilla on enemmän
aikaa imeytyä, jolloin laktoosi ei aiheuta niin helposti oireita.
Kuumennettu maito voi sopia
paremmin kuin kuumentamaton. Laktoosin sietokyky saattaa vaihdella ja
esimerkiksi stressi voi pahentaa oireita. Laktoosi-intoleranteille valmistetaan
tuotteita, joissa maidon laktoosi on valmiiksi hajotettu, kuten esimerkiksi
vähälaktoosista maitoa, piimää, kermaa, jogurttia ja jäätelöä.
Laktoosi-intoleranssiin voi hakea helpotusta
apteekista saatavista tableteista, joita otetaan ennen laktoosipitoisen ruoan
nauttimista. Hedelmiä, marjoja, kasviksia sekä kaikkia elintarvikkeita, joiden
valmistuksessa ei ole käytetty maitoa tai maitovalmisteita, voi käyttää
huoletta.
Hajoamaton ja imeytymätön
laktoosi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, vatsakipuja,
vatsan turvotusta, röyhtäilyä ja mahdollisesti ripulia.
Jos maitotuotteiden käyttö on
vähäistä, kalsiumin saanti voi olla niukkaa. Juusto on laktoositon kalsiumin
lähde. Juustot kuitenkin sisältävät usein varsin paljon rasvaa ja suolaa, joten
rasva- ja suolapitoisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Tarvittaessa voi olla
aiheellista nauttia kalsiumvalmisteita. Kalsiumin riittävä saanti on tärkeää
osteoporoosin ehkäisyn kannalta.
Keliakia
Keliakia on perinnöllinen
sairaus, jota sairastavilla tiettyjen viljojen proteiini, gluteeni, vaurioittaa
ohutsuolen limakalvoa. Keliakiapotilaan ohutsuolen suolinukka on madaltunut tai
kadonnut. Nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion
seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.
Hoitamattoman keliakian
tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, ummetus ja vatsan turvotus,
huonovointisuus, suuhaavat (aftat) sekä osteoporoosi erityisesti aikuisilla.
Lapsilla esiintyy myös häiriöitä kasvussa ja kehityksessä. Keliakia voi ilmetä
myös laktoosi-intoleranssina, raudanpuuteanemiana, riisitautina tai foolihapon
puutteena.
Noin neljäsosalla keliaakikoista
taudin ensioire on kutiava, rakkulainen ihottuma, jota esiintyy etenkin
polvissa, kyynärtaipeissa, pakaroissa ja päänahassa. Kyseessä on tällöin
ihokeliakia eli dermatitis herpetiformis. Ihokeliaakikolta löytyy kuitenkin
aina myös jonkinasteinen keliakialle tyypillinen muutos ohutsuolesta.
Perintötekijöiden ja gluteenin lisäksi keliakian puhkeamiseen tarvitaan myös
jokin muu laukaiseva tekijä, jota ei vielä tiedetä.
Keliakian hoitona on elinikäinen
gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon tavoitteena on poistaa oireet,
uudistaa suolinukka sekä palauttaa ravintoaineiden imeytyminen ja ravitsemustila
normaaleiksi. Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista ja ohraa eikä
niitä sisältäviä elintarvikkeita. Niiden täydellinen välttäminen korjaa
limakalvovaurion ja parantaa keliakiasta johtuvat oireet. Keliaakikko voi syödä
myös ns. puhdasta kauraa, joka on pakkauksessa merkitty keliaakikolle
sopivaksi. Kaura, joka on puhdistamatta korjattu pellolta, saattaa sisältää
jäämiä muista viljoista.
Keliakian oireet vaihtelevat eri
henkilöillä. Pienillä lapsilla paino nousee huonosti ja ulosteet muuttuvat
löysiksi. Aikuiset usein laihtuvat ja ovat väsyneitä. Muita oireita ovat
epämääräiset vatsakivut, ripuli, päänsärky ja raudanpuuteanemia. Keliakia
tutkitaan ensin apteekista saatavalla pikatestillä, sitten ohutsuolen
sisäpinnan limakalvosta otetaan pieni näyte, joka tutkitaan mikroskooppisesti.