Tästä on tullut tällainen kerran viikossa - blogi, johon tulen hätäisesti rustailemaan meidän tiistain ruokademojen antia. Mutta pääasia, että aina välillä voi kirjoittaa.
Meillä oli ihan tosi mukava tiistai, sillä leivottiin ja kokattiin gluteenitonta. Sehän meinaa sitä, että meikäläinen pystyi huoletta ja ilman vatsanpuruja syömään kaikkea, mitä pöytään kannettiin. Luksusta! Ensin meillä oli info gluteenittomasta leivonnasta: siitä, kuinka pulliin ei saada vatkattua niin paljoa ilmaa (ilman vehnän gluteenia). Siitä, kuinka taikina on tahmeampaa ja hajoilevampaa. Siitä, kuinka leivonnainen voi helpommin kuivahtaa uuniin. Siitä, millä keinoilla taikinan koostumusta sitten saa paremmaksi: psyllium, vatkattu kananmuna, rahka, soseet (peruna, juurekset), ksantaani, huolellinen vatkaaminen (esimerkiksi yleiskoneella). Gluteenittomassa ruoanlaitossa ehdoton nounou ovat kotimaiset viljat, eli venhä, ohra, ruis ja kaura. Kaura tosin sopii useimmille keliaakikoille puhdistettuna, ei jos sen valmistusvaiheissa ei sekoitu yhteen esimerkiksi muiden viljojen pölyn kanssa. Gluteenia sisältää luonnollisesti esimerkiksi pasta, couscous, useat valmisruoat, useat makeiset, leivät, jotkut suklaat, erilaiset puolivalmisteet (mm. pakasteet), kastikkeet, mausteet, friteeratut tuotteet ja jopa jäätelöt. Mitä kummallisimmissa tuotteissa voi olla vehnää - sen minäkin olen oppinut huomaamaan.
Gluteenittoman ruoanvalmistukseen sen sijaan sopii oivallisia raaka-aineita, kuten tattari, kvinoa, puhdistettu kaura-, maissi-, riisi-, soija-, tattari-, hirssi-, perunajauho ja erilaiset gluteenittomat jauhoseokset. Meidän keittiössämme valmistettiin ihania kasvispyöryköitä, joissa oli kananmunaa, hirssiä ja yrttejä. Ne olivat ihan super maukkauta ja meheviä! Hirssi liotettiin ensin, ja sitten sitä keitettiin yhdessä kuullotetun sipulin kanssa kasvisliemessä. Tämän jälkeen massaan lisättiin kananmuna, mausteet ja persilja. Sitten pyörykät paistettiin öljyssä.
Omalla vastuullani olivat gluteenittomat patongit, joihin käytettiin psylliumia. Psyllium, hiiva ja lämmin vesi saivat levähtää noin 10 minuuttia, jonka jälkeen seokseen lisättiin puolet jauhoista. Seosta vaivattiin muutamia minuutteja yleiskoneessa jonka jälkeen siihen lisättiin lisää jauhoja. Taikinaa ei kohotettu sellaisenaan, vaan siitä leivottiin pöydällä jauhoja apuna käyttäen patonkeja. Taikina oli yllättävän helppo käsitellä, kun jauhotti pöydän hyvin. Olin suht tyytyväinen. Kohotukset jälkeen patongit saivat olla uunissa puolisen tuntia. Vikki: heitä lasillinen vettä uuninpohjalle kun laitat leivät uuniin ja sulje kansi nopeasti. Saat ihanan rapsakan pinnan!
Muissa keittiöissä tehtiin porkkanaohukaisia, tattarisalaattia (joka oli myös superhyvää), suklaa-kaura-neliöitä, kuningatarbostonkakku (aivan ihana), karjalanpiirakoita ja sämpylöitä. Kokonaisuudessaan ateria meni ainakin omalta osaltani kirkkaasi top 5 ikinä koulussa valmistetuista kokonaisuuksista, vaikka toki gluteenittomuudesta saattaa rapista muutama henkinen piste..
Muutoin koulussa olemme puuhanneet ruotsia ja tänään alkoi myös Kvali. Luennoitsija oli ihana! Kolme tuntia hurahti vauhdilla. "Jos käytte näillä luennoilla, saatte hyvän numeron tästä kurssista, teette hyvän kandin, teette hyvän gradun, saatte hyvän miehen, kauniin kodin ja kesällä paistaa aurinko. Jos ette, saatta huonon numeron, huono kandi, huono gradu, joku luuseri ja kesällä sataa"
Olemme tehneet ruokademojen ohessa mukavaa arjen haasteet - tehtävää, jonka puitteissa meidän keittiö suunnittelee Niko 9 v. synttärit. Nikon juhliin valmistetaan gluteenitonta ruokaa, joka soveltuu myös diabeetikolle. Koska niko tykkää seinäkiipeilystä ja kilpikonnista, valmistamme kilpikonnakakun (kiivikoristeilla) jota pitkin kiipeilee seinäkiipeilijä, pieniä kilpikonna macaronsseja ja pinaattipiiraan. Jos jää aikaa, pyöräytämme vielä auton muotoisia näkkäreitä.
Kaikesta kouluun liittyvästä ja muustakin elämästä olen tällä hetkellä aika innoissani. Minulle kuuluu hyvää!