keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Elämä mallillaan

Elämä on aika kivaa tällä hetkellä. Teen asioita joista pidän ja päivänä ovat täynnä ohjelmaa. Minua stressaa kyllä ja olen vähän saamaton edelleen, mutta pieni paine tekee työteliäämmäksi. Perusasiat luistavat, joten en jaksa enää samalla tavalla ahdistua aikatauluista tai valmistumisen paineesta. Ehkä voisin viipyillä Savonlinnassa vähän pidempään kun alkujaan suunnittelin. Ei minulla nyt ainakaan ole mihinkään kiire - töihin ei ole hinkua!

Mitä sitten olen alkuvuonna tehnyt? Viettänyt paljon aikaa tärkeiden ihmisten kanssa, kirjoitellut juttuja opiskelijalehti Uljaaseen, järjestänyt ja ohjannut itse liikuntaa kampuksellamme, tehnyt paaaljon ruokaa koulussa ja kotona, nauttinut talvisista säistä kävellen ulkona, nukkunut paljon - yöllä sekä päivällä, vieraillut kotona ja ikävöinyt kotiin, katsonut lukuisen määrän elokuvia, lukenut koulun ulkopuolisia kirjoja, herkutellut pohjattoman paljon suklaalla ja jäätelöllä, juhlinut huomattavasti vähemmän, rakastunut uuniohrapuuroon, viettänyt aikaa nuhjuisella kotisalilla Savonlinnassa ja vieraillut Porvoon vastaavalla, viettänyt ihanan ystävänpäivän, ollut talonvahtina Turussa, vieraillut isän luona, tanssinut aina kuin mahdollista ja aloittanut kandin kirjoittamisen. Kyllä puuhaa riittää ja sama tahti jatkuu pitkälle kevääseen - toukokuussa pääsee taas töihin. Syksylle luvassa harkkaa ja reissuhaaveita, katsotaan mitä se tuo tullessaan.

Kenties parasta ruokaa maailmassa - thaikkua!

Ystävänpäivä

Yksi pizzaperjantai

Savonlinnan suloiset pullasorsat

Kaunis helmikuu Savonlinnassa

Ruokajuhlaa

Kyllä on kuulkaa melkoista ruokajuhlaa tämä koulunkäynti nykyisin; minulla on jopa 4 riokademoa esiteltävänä! Ensimmäiseksi coctail - tilaisuus kevennetyllä menulla. Seuraavaksi juhannuks maanantailta; grilliruokaa, kesäisiä salaatteja, raikkaita hedelmiä, mansikoita ja boolia.. Tiistaina sitten vietettiin Suomalaisen ruokakulttuurin juhlaa, ja tänään keskiviikkona sitten vappua.  

 Coctail - tilaisuus 10.2

Tunnin alussa kävimme läpi perinteisiä etikettiin kuuluvia asioita ja seikkoja coctail - tilaisuuden pukukoodista, käyttäytymisestä ja tilaisuuden muodollisuudesta. Joillain oli kokemuksia myös coctail - tilaisuudessa tarjoilemisesta. Ohjeistuksen päätteeksi pääsimme keittiöön puuhastelemaan, menu oli seuraavanlainen;
  • Meloni-vihersalaatti sitruuna vinaigretillä
  • Kevennetty coleslaw
  • Kreikkalainen peruna-tsatsikisalaatti
  • Pesto-kanasalaatti
  • Kasvis-rieskarullat
  • Kasvis-minihampurilaiset
  • Patonki      
  • Syrnikit rahkamoussella ja hilloraidalla
  • Suklaamoussekakku   




Ideana oli toteuttaa perinteisesti aika raskaiksi koettuja ruokia kevyemmin vaihtamalla käytetettyjä raaka-aineita. Meidän keittiössä tehtiin peruna-tsatsikisalaattia, jonka tsatsiki tehtiin rasvattomasta jogurtista. Leivoimme myös patonkia, jonka taikinaan piilotettiin suolakurkkua, juustoraastetta, fetajuustoa ja punajuurta. Patonki oli hassun värinen ennen uuniin menoa, suorastaan vaaleanpunainen! Patonkiin ei näin ollen tarvinnut mitään levitettä. Päivä oli hauska ja kaikki olivat pukeutuneet hienosti, korkkareita myöten.

Juhannus 16.2
Kävimme läpi omia juhannusperinteitämme, puheenvuoroissa tuli ilmi juhannuskokkoja, saunaa, mökkeilyä ja kaupungin tyhjenemistä asukkaista. Omat juhannukseni olen viettänyt kaupungissa, ja toisaalta sellainen rauha, joka kaupunkiin kyseisenä aikana laskeutuu on ihan kivaa sekin. Pienenä juhannus oli perhejuhla, nykyään vietän sen ystävien seurassa. Lempijuhlastani ei ole kyse, sillä meillä ei ole ikinä ollut omaa kesäpaikkaa. 

Meidän keittiössä valmistui crostinit parmakinkulla balsamicolla. Leivoimme myös patongin itse. Crostinien päälle leviteltiin creme fraiche täyte sekä viikuna kääräistynä parmakinkkuun. Helppoa ja herkullista!

Ohje

Puolikas patonki
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
1 dl Arla Keittiö Creme fraichea
1 dl Arla Apetina juustoa
5 aurinkokuivattua tomaattia
4 kpl viikunoita
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
50 g rucolaa
1 rkl balsamicoa 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa patonki n. ½ cm paksuiksi viipaleiksi. Sivele patonkipalojen molemmat puolet oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda viipaleita uunissa, kunnes ne saavat kullankeltaisen värin. Murskaa salaattijuustokuutiot ja hienonna aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita joukkoon creme fraiche. Levitä seos patonkiviipaleiden päälle. Leikkaa viikunat lohkoiksi ja kinkku pieniksi paloiksi ja aseta leipäviipaleiden päälle. Ripottele päälle rucolaa ja pirskota päälle balsamicoa.





Lisäksi teimme lettuja, joiden taikina oli seissyt viikon ennen paistoa! Taikinassa oli vehnäjauhojen lisäksi myös ohrajauhoja. Letut oli helppo paistaa pitsireunaisiksi.  Muissa keittiöissä valmistettiin ihanaa maustettua yrttiricottaa, ryynirieskaa munavoilla, avocado - vihersmoothieta, grillivartaita, kurkku-lime-korianterisalaattia, mansikkapiirakkaa, oliivi-mozzarellasalaattia, kanavartaita, sienivatruskoita, hunajamelonia ja ilmakuivattua kinkkua sekä raparparikiisseliä valkosuklaalla. 

Suomalainen ruokakulttuuri 17.2

Tämän kyseisen opetuskerran pidin minä työparini kanssa. Aloitimme kattavalla power point - esitelmällä, jonka jälkeen aloitettiin työt keittiöissä. Ruoanvalmistuksen osalta meidän oli tarkoitus perehtyä etenkin jälkiruokiin ja niissäkin paseeraukseen ja hyydyttämiseen. Suunnittelimme sitten hyvinkin modermia naposteltavaa, koska ajattelimme että perinneherkkuja tulee vastaan varmaan  muillakin kerroilla (esimerkiksi edellisen päivän juhannuksena oli joitakin tuttuja suomalaisia ruokia). Valmistimme sieni-saaristolaisleipiä, lakkavanukasta, puolukka-marenkipiirakkaa, pororullia, uunijuustoa ja lapinsalaattia leipäjuustolla. Ennen ruokailua lauloille lipun ympärillä lippulaulun ja ruokailun aikana meillä oli suomivisa. Kaikki sujui hyvin ja aikataulussa oli ilmaa. Koulussa oli tiistaina lisäksi liikuntapäivä, joka aiheutti minulle muutaman ylimääräisen harmaan hiuksen. Onneksi päivä sujui kaikkineen tosi kivasti ja menu oli onnistunut! Palautteessa meitä kuvattiin sanavalmiiksi, reippaiksi ja iloisiksi. Tästä on hyvä jatkaa matkaa opettajuuteen. 







  
 Vappu 18.2

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä sitten vappu. Tämä olikin hauskaa, sillä sain taas pitää tuntia, mutta nyt yhdessä ryhmän kanssa. Menimme jo hyvissä ajoin opetustilaan valmistelemaan; laitoimme paistin uuniin, paloittelimme hunajamelonin pakkaseen ja teimme paikkakortit. Yksi ryhmäläiseni oli osannut mennä kyselemään kaupoista tapettirullien jämiä, joista saimme kivoja paikkakortteja ja jopa tabletit pöytiin. Aloitimme myös pöytien roudaamisen ja koristelun ennen kuin "oppilaamme" saapuivat luokkaan. Sima oli tietenkin pullotettu jo aiemmin, noin viikko sitten, jotta sitä päästiin nauttimaan vappujuhlassa.

Kun opiskelijat saapuivat, aloitimme heti reippaasti rastityöskentelyn. Meillä oli 3 rastia:
  1. Paloturvallisuus - palohälyttimet ja palon sammuttaminen (rastilla käytiin läpi paloturvallisuusasioita, tutustuttiin palohälyttimiin ja palopeitteeseen. Käytännön esimerkit, kuten vappumunkkien paistaminen)
  2. Vappumarssi (banderollin valmistaminen, johon saa laittaa sloganeita, risuja ja ruusuja. Aiheet saivat olla globaaleja tai sitten ihan vain esimerkiksi yliopiston sisäisiä asioita. Yksi ryhmä kirjasi esimerkiksi "hinta nousee, laatu laskee", joka koski Amica ravintolan ruokia)
  3. Omat vappuperinteet (rastilla juteltiin julisteen inspiroimana omista vappuperinteistä)  
Rastien jälkeen käytiin reseptit läpi. Omalla vastuualueellani oli vappumunkit, joiden valmistuksessa ja koristelussa sai olla luovuus valloillaan; munkin sai tehdä pyöreäksi tai rinkiläksi, kuorruttaa sokerikuorrutteella ja värjätä elintarvikevärillä, kuorruttaa suklaalla tai nutellalla ja koristella strösseleillä ja yttää halutessaan hillolla tai esimerkiksi nutellalla ja hasselpähkinärouheella, kuten yksi ryhmä teki. Munkkitaikina oli sellainen internetin löytö, jossa taikinaa ei kohotettu taikinana vaan ainoastaan munkeiksi muotoiltuna. Toimi hyvin! Menussa oli lisäksi seuraavia ruokia;
  • Alkumalja (appelsiinimehua, sitruunakivennäisvettä, granaattiomenaa, jäisiä hunajamelonipaloja)
  • Välimerellinen makaroonisalaatti (tomaatti, sipuli, aurinkokuivattu tomaatti, maissipasta, mozzarella)
  • Vihersalaatti hunajamelonilla (tomaatti, kurkku, rucola, oliiviöljy, hunajameloni, itsetehty krutonki)
  • Bostonleipä (pestoa, juustoraastetta, persiljaa)
  • Paahtopaisti ylämaankarjasta (esiruskistus, mausteiden hierominen lihan pintaan, sitruunaviipaleet ja uuniin 1,5 h)
  • Hedelmärahkan (rahkaa, banaania, säilykemangoa, kuohukermaa, sokeria)
  • Vappumunkit ja sima
 Ryhmällemme jäi kattamis, koristelu ja ohjausvastuu, mutta koska meitä oli monta, oli tunnelma aika rento. Laitoin meille vappumusiikkia pyörimään ja työt sujuivat joutuisasti. Ennen ruokailua lakitimme pässin (kuten Savonlinnassa on tapana) ja lauloimme caudeamus igiturin. Ruokailu oli tehty ympyrän muotoon, joten vappumarssit pystyttiin mukavasti käymään läpi suolaisen ja makean välissä. Iltapäivä oli oikein onnistunut ja saimme hyvää palautetta! Loppuun kuvapläjäys;












 

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Budjettijuttuja

Tulin kuluttajakasvatuksen opintojaksolla olevan oppimistehtävän osalta pohtimaan hieman budjettijuttuja.

Oppimistehtävä 6

Kotitalousopetuksen budjetti 



Budjetoinnin tehtävää varten haastattelin Itä-Uudella maalla sijaitsevan keskisuuren yläasteen kotitaloudenopettajia. Haastatteluni pohjalta selvisi, että kyseisen koulun vuosibudjetti on noin 15 500 €. Budjetti vaihtelee muutamalla tuhannella eurolla vuosittain. Lisäksi opettajien on mahdollista anoa rahaa uusiin välineisiin tai esimerkiksi pesukoneen huoltokustannuksiin. Tämän summan tulee kyseisessä koulussa riittää kolmelle opettajalle, joilla on kaikilla täydet kotitalouden opetustunnit viikossa. 7 luokkalaisia on 12 ryhmää, 8 valinnaisia on 7 ryhmää ja 9 valinnaisia on 6 ryhmää. Erityisopetuksen ryhmiä on 4. Oppilaita on keskimäärin 14 jokaisessa ryhmässä. Suurin osa ruokatarvikkeista haastattelemassani koulussa tilataan tukusta, joka toimittaa tarpeet koululle joka maanantai. Lisäksi opettajat voivat hankkia joitakin yksittäisiä ja erikoisempia ruoka-aineita S-marketista, jossa on opettajia varten perustettu tili. Puhdistusaineet tulevat pääsääntöisesti tukusta, mutta niitä tilataan jonkun verran yhteistyössä myös siivouspuolen kanssa. Budjetti on opettajien mielestä varsin kohtuullinen ja lisäyksistä on aina voitu neuvotella, joten opettajat ovat ihan tyytyväisiä käytettävissä oleviin resursseihin. Opettajat eivät koe budjetoinnin vievän paljoa aikaa ja toteutettavien ruoanvalmistustöiden määrä on vakiintunut sopivalle tasolle.

Opettajat olivat pyrkineet siihen, että jokaisella oppitunnilla olisi oppilaille jotakin syötävää. Välillä voidaan sulattaa pakkasesta esimerkiksi aiemmin valmistettuja pullia tai muffineja. Makeaa leivontaa yritetään pitää kohtuullisena ja valmistaa ennen kaikkea ruokaa, joka antaa oppilaille hyviä vinkkejä perusarjessa tapahtuvaa ruoanvalmistusta varten. Myös ylimääräistä ja turhaa leivontaa sen edullisuuden vuoksi yritetään koulussa välttää. Ruoan määrän sijaan koulussa panostetaan laadukkaisiin raaka-aineisiin ja niistä ruoanvalmistukseen. Vaikka kotitaloudenopetuksessa tärkeää on ennen kaikkea ruoanvalmistus, opettajat korostivat myös maistelun ja ruoasta nauttimisen merkitystä. Jotta oppilaat motivoituisivat kokeilemaan reseptejä ja ruokia myös kotona, on tärkeää että heidän mielestään ruoka maistuu hyvälle ja on kaiken sen vaivan arvoista. 

Kotitalouden opetukseen käytettävissä olevat resurssit vaihtelevat koulujen välillä todella paljon, joka asettaa koulut väkisinkin eriarvoiseen asemaan. Joissakin kouluissa budjettia ei ole määritelty lainkaan, joissakin kouluissa budjetti yhtä oppituntia kohden jää todella pieneksi. Kumpikin vaihtoehto on mielestäni huono sen vuoksi, että liiallinen vapaus valita voi johtaa hajanaiseen ja suunnittelemattomaan kokonaisuuteen (joka ei välttämättä tue oppilaiden tulevaisuuden kannalta säästäväistä ja ekologista ajattelua) ja liian pieni budjetti taas lisätä muun muassa edullista ja niin sanotusti ”turhaa” leivontaa tai todella pieniä annoskokoja oppilasta kohden. Joissakin kouluissa esimerkiksi jauheliha punnitaan hyvin tarkkaan, jotta siitä riittäisi jokaiselle oppilaalle edes maistiaisia. Riistan tai kanan sijaan sianlihaa on saatavilla sen edullisuuden vuoksi.