Opiskelu on yhtä ruoanvalmistusta, meikä nauttii!
Tiistaina vietettiin tupereita, joihin jokainen ryhmä valmistia omia suunnittelemiaan tarjottavia. Minä ja työparini päätimme tehdä skonsseja, joiden kanssa neutiskeltiin haudutettua teetä ja aiemmin syksyllä valmistamaamme omena-marja-aroniahilloa. Skonssitaikinaan tuli raejuustoa, jauhoja, leivinjauhetta, ripaus suolaa, hiukan kylmää voita ja paratiisi mysliä. Leipäset oli nopea valmistaa ja ne kypsyivät uunissa parikymmentä minuuttia.
 |
Dippivihannesten pilkkomista |
 |
Salaatteja |
 |
Kattaus |
 |
Kaunista, eikös! |
 |
Skonssit ja hillo |
 |
Marjahyydyke valkosuklaalla |
Kaikista eniten voisin ylpeillä kattauksella, joka onnistui tällä kertaa tosi hyvin. En henkilökohtaisesti pidä kattamisesta lainkaan, koen sen hankalaksi ja olen aina yhtä pihalla kaikkien haarukoiden ja leipälautasten kanssa. Jokaiseen vaiheeseen ateriaa on omanlaisensa astia, ja niiden asettelussa on jostain syystä aina yhtä kuutamolla. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin!
Muissa keittiöissä tehtiin ihania quesadilloja pestotäytteellä, juustosarvia, whoopieita, kauralastuja, suklaamuffineita, marjahyydykettä, kvinoasalaattia, makaroonisalaattia ja dippivihanneksia. Kyllä siinä kelpasi "emännän" toivottaa vieraat tupaan ja vastaanottaa suola ja ruisleipä. Niiden ajatellaan tuovan onnea uuteen kotiin.
Ruoanvalmistuksen lisäksi leikimme erilaisia kivoja juttuja, joten nämä tuparit olivat menestys.
Keskiviikkona olikin sitten laskiainen. Opiskelijat olivat suunnitelleet meille mukavan iltapäivän, johon sisältyi sekä ihana videopätkä YLEn arkistosta, ruoanvalmistusta kuin laskemistakin. Tästä muistona minulla on iso mustelma selässä, jätesäkki kun ei millään suojannut törröttävältä kepiltä, joka osui tielleni! Muuten laskeminen ja ulkoilu ruoanvalmistuksen välissä oli tosi hauskaa ja virkistävää.
 |
Meidän pullakranssi |
 |
Gluteeniton valkosuklaajuustokakku ja toinen laskiaispullakakku |
 |
Pororullat |
 |
Hyvin viimeistelty jälkiruokapöytä, haha! Ihan kuin olisi hiiriä ollut kylässä. |
Perinteisesti laskiaisena herkuteltiin kunnolla, sillä siitä alkoi paasto. Laskiaisena toivottiin ja toivotettiin hyvää satoa tulevalle vuodelle. Mäenlaskun jälkeen perheet kokoontuivat yhteen nauttimaan rasvaista ruokaa; rasvarieskaa, rasvamakkaraa ja laskiaispullaa. Rasvariska oli riskataikinaan leivottua rasvasta sianlihaa, ja opettajamme kertoi sen olevan älyttömän maukasta. Kuulostaa aika eksoottiselta!
Minä ja työparini valmistimme ison laskiaispullakranssin, jonka väliin tuli kermainen marjarahka. Pullataikina oli aika hassu, siihen laittettiin leivinjauhetta ja sitä kohotettiin ainoastaan muotoiltuna. Teimme pullakranssin, joka kypsyi aikataulusta huolimatta ihan kypsäksi. Taikinan hiiva lisättiin nesteeseen, leivinjauhe sekoitettiin osaan jauhoja, ja kuivat lisättiin sitten pikkuhiljaa. Kardemummaa olisi saanut upottaa taikinaan enemmän, sitä on melkein mahdotonta laittaa liikaa! Toisissa keittiöissä tehtiin perinteisempi mantelimassainen suuri laskiaispullakakku, valkosuklaajuustokakku, pororullia rieskasta ja tottakai hernekeittoa.