Jouluruokaa maanantaina, jouluruokaa tiistaina, jouluruokaa keskiviikkona.. Huomennakin jouluruokaa, sillä jääkaappi on pullollaan tähteitä!
![]() |
Ihana talvinen maisema koulun ikkunasta |
Kokkailimme Ruoka 1 opintojakson puitteissa ihanan, runsaan, perinteisen (kuitenkin modernilla twistillä) jouluaterian. Kokoonnuimme nauttimaan siitä joulumusiikin soidessa, kynttilän valossa, hyvässä seurassa. Se oli oikeaa joulufiilistelyä se. Olen muutenkin tänä vuonna huomannut, että joulusta voi oikeasti nauttia ihan kunnolla etukäteen. Ensimmäiset glögit voi keittää helposti marraskuun alussa ja piparitaikinaa pyöräyttää pakkaseen odottamaan paistamista. Minä, joka vietän siis tulevana viikonloppuna neljännet pikkujoulut, en ole vieläkään saanut läheskään tarpeekseni siitä kanelin, nelikan ja inkiväärin suloisesta tuoksusta.
![]() |
kattaus |
Savonlinnassa on nyt hentoinen lumikerros, ja muutenkin täällä on ihan oikeaa talven ja joulun tuntua. Kaikki on siis hienosti täällä päin. Kerron nyt hieman siitä ateriasta, jonka valmistimme.
Alkuruoat
Lohi-piparjuurirullat
Sienisalaatti
Jouluinen
vihersalaatti
Rosolli
Piimäjuusto
Sinappisilakat
Keitetyt perunat
Sinappikastike
Pääruoat
Porkkanalaatikko
Bataatti-lanttulaatikko
Punajuuri-aurajuustolaatikko
Täytetty kalkkunarulla
Sinappikuorrutettu kinkku
Savulohi
Kermakastike
Höyrytetyt vihannekset
Jälkiruoat
Luumurahka
Maustemuffinit
Glögijuustokakku, gluteeniton, vaalea glögi
Glögijuustokakku, tumma glögi
Joulufudge
Melko mahtava menu, eikös? Meidän ryhmä vastasi jälkiruoista, ja omalle vastuulleni jäi ainoastaan muffinien väsääminen. Niistä ei ollut paljoa vaivaa (lähinnä kuivat ja muut sekaisin keskenään), joten ehdin auttaa kattamisessa, koristelussa ja muussa sellaisessa. Kirjoitin muun muassa kaikille pienen jouluisen viestin kattauksen oheen. Jaan aivan mahtavan punajuuri-aurajuustolaatikon, lohi-piparjuurirullien sekä joulufudgen ohjeet, sillä omalla kohdalleni ne olivat sulaa rakkautta.
![]() |
jälkiruoat |
Punajuuri-aurajuustovuoka
1 kg punajuuria
1 pkt aurajuustoa
1 sipuli
1 prk ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
Kuutioi, lohko tai raasta punajuuri. Silpo sipuli. Lado ainekset kerroksittain uunivuokaan, rouhi väliin myös pippuria.
Lisää tarvittaessa suolaa, muista, että aurajuusto on varsin suolaista.
Kippaa päälle ruokakerma ja muhittele 200-asteisessa uunissa noin tunti.
Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.
Lohi-piparjuurirullat
2 pkt graavilohta
1 omena
1 rkl sitruunan mehua
1 prk piparjuurituorejuustoa
nippu tuoretta ruohosipulia
sitruunan raastettua kuorta
hieman sormisuolaa
Levitä kalaviipaleet limittäin tuorekelmulla päällystetyn folion päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi.Kuori
ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Mausta se sitruunanmehulla.
Sekoita omenaraaste ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Levitä seos
lohilevyn päälle. Kääri
levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen vähintään pariksi
tunniksi, jolloin se on helppo viipaloida.Ripottele päälle tuoretta ruohosipulia, hieman sormisuolaa ja pestyn sitruunan raastettua kuorta. Oheen sopii hienosti joululimppu, tai ruisleipä
Joulufudge
300g tummaa suklaata
150g pähkinäsuklaata
1 prk kondensoitua maitoa
3 rkl voita
1 pussi manteleita
0,25 dl suolapähkinöitä
1 tl piparkakkumaustetta
merisuolaa
Paloittele suklaa kattilaan, lisää joukkoon kondensoitu maito ja
voi.Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti,niin,että ainekset sulavat
tasaisesti.Lisää mantelit, suolapähkinät ja piparimauste,sekoita hyvin. Levitä massa
foliovuokaan ja laita kylmään kovettumaan.Leikkaa fudget paloiksi. Sirottele valmiin fudgen päälle hieman merisuolaa.