Ensimmäinen Ruoka 3 demo, jihuu! Ailoitimme reseptien läpikäymisellä. Menu näytti tällaiselta:
- Sitruunainen alkumalja
- Sieni-kasvis-munakasrulla punajuuricarpaccio
- Paahdettu poropaisti kahvikastikkeella ja ja timjamiperunoita
- Joutsenon rieska
- Ylioppilaat ja puolukkakastike
- Valkosuklaakakku
- Lusikkaleivät ja nötterit
Saimme muodostaa ryhmät miten halusimme, ja reseptien läpikäymisen jälkeen minua inspiroi kaikkein eniten Joutsenon rieska ja leivän höpsöttäminen. Tälle keittiölle kuului myös juhlakattauksen tekeminen ja kahvin tarjoilu. Laitoimme työparini kanssa leivän alulle (siihen tuli ohraa, piimää ja hiivaa) ja menimme suunnittelemaan kattausta. Pääsyimme valkeisiin pöytäliinoihin ja siniseen kaitaliinaan. Koristeita saatiin kynttilänjalalla ja suurilla pyöreillä tuikuilla. Pumpulista tuli lumiharso ja muovisista oksista somisteita. Kattauksessa teimme ehkä hieman hassusti; valitsimme kiinalaisen astiaston, jossa kuitenkin oli sinivalkoinen väritys. Näin jälkikäteen ajatellen olisin valinnut jotakin, jonka kanssa kattaus ei olisi niin kovin levoton. Kahvin asetimme buffetpöytään pitkän ruokapöydän sivulle. Kattaukseen tuli leipälautanen, jälkiruokakusikka, kakkuhaarukka ja alku- ja pääruokavälineet.
Rieska höpsötettiin suuressa keraamisessa astiassa jossa oli paljon vehnäjauhoja. Taikina oli puumoraisen pehmeää, ja sitä oli aika vaikea käsitellä. Taikinaan tuli peräti 100g hiivaa (1,5 l nestettä). Höpsötys tapahtui kulhossa taikinaa käännellen. Sitten kumosimme koko komeuden pellille ja paistoimme todella lämpimässä uunissa. Leipä jäi hyvän meheväksi sisältä.
Menu oli todella hyvä kaikin puolin. Alkumalja tarjoiltiin kauniista sinisistä laseista, joille oli tehty kaunis sokerireunus. Malja oli aika makea, mutta oikein hyvä noin pienenä annoksena. Alkuruoan munakasrullaan makua tuli paprikasta ja itse poimituista sienistä. Rullapohjaan oli piilotettu juustoraastetta. Punajuuricarpaccio oli oikein kiva (punajuuripeti), siinä oli minun makuuni sopivasti suolaa ja makua.
Pääruoan paahdettu poro muistutti maultaan hieman maksaa, siitä ei pääse mihinkään. Myös koostumus oli vähän jauhoinen. Ei mitenkään kovin herkullinen riista, pakko sanoa. Kahvikastike oli aika voimakas, mutta ennakkoluuloista poiketen toimi lihan kanssa. Perunat olivat ihanan pieniä ja oikein maukkauta.
Ylioppilas on mannasuuroimoista ja ananaksesta valmistettava mukiin koottu kakku, joka kuuluu suomalaiseen ruokaperinteeseen. Se on aikoinaan tehty puuronjämistä. Mukin pohjalle laitetaan rusinoita ja puuro-ananasseosta joka sitten kumotaan lautasselle ja tarjoillaan jonkun makean kastikkeen kanssa. Meillä kastikkeena toimi puolukkakastike, joka oli oikein hyvä. Omani oli tehty ilman vehvää riisijauhoista, ja sekin maistui ihan hyvälle. Ei ainakaan yhtään liian makeaa.
Jälkiruoan jälkeen laitoimme työparini kanssa kahvit tulemaan. Valkosuklaakakku oli taivallista, minullekkin sopivilla gluteenittomalla piparipohjalla valmistettu pehmeä ja raikas herkku. Siinä oli rahkaa, puolukoita, kermaa ja valkosuklaata. Kakku olisi vaatinut kenties vähän viilämmän tilan odotella syöjiänsä, sillä se alkoi ruokailun aikana jo vähän "sulaa". Tälläisiä jäähdytettyjä kakkuja kannattaakin pitää kylmässä lähes tarjoiluun saakka. Nötterit ja lusikkaleivät olivat suloisia ja ilmeisen onnistuneita, ne minulta jäi maistamatta vehnäjauhon takia.
Kattaus ei ole minun juttuni, se tuli huomattua. Halusin kuitenkin haastaa itseni, enkä aina mennä sieltä missä aita on matalin. Hyvä minä!